650 1200 True True 1 95 Fileshare Filarkivroot Nyheter 2021 Åpning Trøndersk Matfestival 2021 Årets Prisvinnere 2021 1200X650 Jpg
Trøndersk matfestival | 29.07.21

Vinnere av Årets Produkt på Trøndersk Matfestival 2021

Hvert år kåres vinnerne av de beste produktene på Trøndersk Matfestival. Nivået blant de påmeldte er skyhøyt, og preges av kvalitet, kreativitet og mangfold. Skal du sikre deg årets beste produkter må du være rask. De rives gjerne bort etter kåringen.

Et stjernelag med kokker fra byens beste restauranter smakte og luktet seg frem til de beste av hele 87 påmeldte produkter. Juryarbeidet foregikk 22. juni på festivalens samarbeidspartner Britannia Hotel.

Årets produkt er kåret i sju kategorier. Les mer om de respektive produktene og vinnerne under.

Dette er årets jury:

Årets sjømatprodukt:
Øivind Tiller (Britannia), Thomas Borgan (Kraft Bodega)

Åpen klasse og Årets meieriprodukt:
Martin Trana Flak (Hegstad& Blakstad) og Ingrid Løland (Rive Gauche)

Årets nykommer:
Martin Hovdal (Le Bistro) og Aleksander Olsen (Fagn)

Årets kornprodukt og Årets kjøttprodukt:
Mikael Leiknes (Britannia) og Håvard Klempe (Søstrene Karlsen)

Les mer om Årets finalister og juryeringen her.


Her er årets vinnere:


Årets bakst/kornprodukt: Landbrød spesial fra Stokkøy Bakeri

Stokkøy Bakeri er et lite håndverksbakeri med produksjon og et lite utsalg i Bygdeboksen på Stokkøya i Åfjord.

- Landbrød spesial fra Stokkøy Bakeri er et fantastisk brød med masse smak, god konsistent og perfekt syrlighet fra surdeigen. Så er det en veldig fin matfilosofi å bruke opp fra tidligere brød for å unngå matsvinn. Toppscore til landbrødet fra Stokkøya, sier Kjøkkensjef Håvard Klempe ved Søstrene Karlsen i Trondheim.

Les mer om Stokkøy Bakeri her.


Årets kjøttprodukt: Spekepølse av elg med fennikel fra Nordmeland gårdsmat

Ekteparet Nordmeland startet med gårdsmat i 2016. De lager spekemat av elg fra skogen og fjellet rundt gården. På etiketten får du informasjon om hvilken type elg, hvor den ble felt, hvem som skjøt og hvilket jaktlag som felte elgen. I år har de også startet gårdshotell.

- Spekepølse av elg med fennikel fra Nordmeland Gårdsmat har vunnet denne kategorien på grunn av smaken. Her leverte den desidert best på smak. Her tør de å få fram alle smakene i råvarene. Det er rett og slett et gjennomført produkt. Her forteller de også litt om historien og det er presentert på en fin måte, sier Kjøkkensjef Håvard Klempe ved Søstrene Karlsen i Trondheim.

Mer om Nordmeland Gårdsmat kan du lese her.

- Dette er kjempestort. Vi åpnet Nordmeland Gårdshotell også på lørdag. Og vi har tatt med oss alle pølsene til Trondheim. Nå må vi kanskje holde unna en kartong til de som komme til hotellet, sier ekteparet Jørn og Signe Lillian som driver Nordmeland Gårdsmat og nå Nordmeland Gårdshotell.


Årets meieriprodukt: Hitra Blå fra Hitra gårdsmat

Hitra Gårdsmat holder til på ei lita øy utenfor Hitra som heter Helgebostadøya, der produserer de økologisk, upasteurisert ost av kumelk.

- Vinneren er Hitra gårdsmat med Hitra blå. Grunnen til at vi valgte denne i en tøff konkurranse er at den har en veldig pen emballasje. Den har mye mugg på utsiden, ikke så mye på innsiden, men det spilte ingen rolle for smaken. Den har en god lukt, fruktighet og sødme. Perfekt saltinnhold og den bare smelter i munnvikene, sier Martin Trana Flak, konsernkjøkkensjef i Hegstad Blakstad.

- Det er så stort. Jeg trodde det virkelig ikke. Du jobber så mye, så får du en premie for det, stas, sier Mona Nynes fra Hitra Gårdsmat.

Les mer om Hitra gårdsmat her.


Åpen klasse: Magdas Sviskelykke fra Bortistu

Bortistu er en fjellgard med lange tradisjoner for turisme, og ligger ytterst i Storlidalen, vest i Oppdal kommune.

- Vinneren er Magdas Sviskelykke. Grunnen til at vi valgte Magdas Sviskelykke er at den har en veldig fin emballasje, logo, klar og god smak av svisker og det var godt med hele byggryn i. God syrlighet og friskhet av aprikos og en klar smak av tradisjonell tilberedning. Serveres med kald og god fløte. Det ble veldig godt, sier kokk Ingrid Løland ved Rive Gauche.

Her kan du lese mer om Bortistu.


Årets sjømatprodukt: Varmrøkt hvitløkslaks med tomat og basilikum fra Garnviks Røkeri

Garnviks røkeri er en liten familiebedrift fra Frøya i Trøndelag. De ble etablert januar 2014 og har siden da gjort seg bemerket.

- Jeg har smakt meg til vinneren til Årets Produkt i kategorien sjømat. Vinneren er en varmrøkt laks fra Garnvik med tomat, basilikum og hvitløk. Grunnen til at denne vinner er den har en veldig vin konsistens og en bra smak. Du kjenner at det er håndverk, den er ikke overkokt, men saftig og god, sier Øyvind Tiller, souschef på Britannia Hotel.

Her kan du lese mer om Garnviks Røkeri.

- Det er like rørende og stort hver gang. Dette er fjerde prisen på seks år. Vi starta i 2015. Nå håper vi at vi har med nok produkter, sier Vidar og Heidi Garnvik.


Årets nykommer: Ankersild fra Ankeret mat

Ankeret Mat er en liten familiebedrift som lager påleggsild på Kråkvåg i Ørland kommune.

- Vi har funnet ut at Ankersild fra Ankeret mat i Kråkvåg er en verdig vinner i denne kategorien. Hovedgrunnen til at de vinner er at sildebitene er intakt. De har ingen skader. De er fint kuttet, fint saltetat og har veldig god ettersmak. Ellers kan vi si at teksturen på fisken er god, sier Aleksander Olsen fra Fang.

- Ellers kan vi si at boksen er delikat når du åpner den. Det ser ut som skikkelig deilig sild og du får lyst til å spise den, sier Martin Hovdal fra Le Bistro.

- Dette var uventa og kjempeartig! Bra at folk setter pris på kvalitetssild her i byen, sier Geir Tore Bjørnes ved Ankeret Mat.

Les mer om Ankeret Mat her.


Årets matgave: Gull fra Øyriket

Smaker fra Øyriket er et nettverk av mat og drikkeprodusenter bestående av: Hitra Gårdsmat, Helgebostad Hagebruk, Dolmøy Seafood, Garnviks Røkeri, Hurran Gård og kafe, Bryggeriet Frøya og DalPro Gårdsmat.

- Vinneren ble "Gull fra Øyriket". Begrunnelsen er på grunn av produktene. De var utrolig gode. De hadde deilig og friskt sommerøl fra bryggeriet på Frøya, varmrøkt laks fra Garnvik, røkt ørret fra Dolmøy, i tillegg til nydelig kongeost fra Hitra og varmrøkt lam fra DalPro. Kassen i seg selv var utrolig fin, en fin trekiste som var levert dandert med fint papir og en gullkonvolutt, sier Adrian Wold fra To Rom og Kjøkken.

Mer om smaker fra Øyriket kan du finne her
.

- Det er kjempegøy å vinne og en fin start på det nyoppretta selskapet Smaker fra Øyriket AS. Sammen er vi gull, sier daglig leder Sandra Bergsnev.


Hvem vant i fjor?

Se tidligere års vinnere her

Aktuelt