Trøndersk Matfestival
Bryggerifestivalen
Prosjekter
Oi!
Leter du etter en matprodusent eller et produkt? Her kan du finne det.
Torsdag, 6. juni, arrangerte FOAT seminar på Ole Vig videregående skole om lokal mat i offentlig sektor. Målet med seminaret var at innkjøpere, kjøkkenledere og andre med engasjement for det offentlige måltidet skulle få dele erfaringer og jobbe mot et felles mål: Få mer lokal mat på det offentlige fat!
– Trøndelag har alle forutsetninger for å være en ledende matregion og selvfølgelig skal maten vi selv produserer, stå på våre bord, sier Ingvill Dalseg, leder hovedutvalg næring og industri (H).
I Dalsegs innlegg snakket hun om Trøndelag fylkeskommunes ambisjoner for innkjøp av lokal mat. I 2021/22 var 42,7% av innkjøpene til fylkeskommunen fra lokale produsenter og konsern med produksjon i Trøndelag.
– Vi gir oss ikke med det! Vi skal arbeide for at inntil 50% av innkjøpt mat i Trøndelag fylkeskommune skal ha trøndersk opprinnelse, dette i trå med trøndersk matmanifest og mål om å jobbe for å øke både kunnskap om og bruken av trøndersk mat og drikke, forteller Dalseg.
Landbruksdirektør for Statsforvalteren i Trøndelag, Audhild Slapgård, sier i sitt innlegg at Trøndelag som matregion er god på å tenke langsiktig og heie frem hverandre, både store og små aktører. Hun setter også fokus på at lokal mat skaper identitet og at forbrukere skal være stolte når de legger lokale varer i handlekurven.
– Det er naturlig å sette dette i et matsikkerhets og beredskaps perspektiv også. Bruker vi lokale og regionale råvarer, så vil resultatet av det også bli lokal verdiskaping, trygge arbeidsplasser, bedre folkehelse, skape gode mattradisjoner og ikke minst måltidsglede. Altså bærekraft i praksis. Da er det helt naturlig at det offentlige går i front i dette arbeidet, forklarer Slapgård.
Under seminaret ble det delt erfaringer fra Kari Brunvatne Kleivset i Agder fylkeskommune, som snakket om hvordan Agder jobber strategisk for øking av lokalmat i det offentlige. Turid Windjusveen Olsen, rådgiver hos Statsforvalteren i Innlandet, delte sine planer for fremtiden om mer fokus på matberedskap, innkjøpsstrategi og skape større bevissthet på hele matsystemet i Innlandet.
Det ble også innlegg fra Richard Sandnes i Oppdal kommune om hvordan de har satt større fokus på å bruke lokale produkter i kommunen, med både rammeverk og praktisk arbeid.
– Å betale noen tusen ekstra for å velge lokale produkter og råvarer betyr lite for kommunebudsjettet, men det betyr utrolig mye for lokale leverandører, sier Sandnes, som er stolt over å kunne servere lokal mat.
– Nå oppfordrer vi alle til å være med å finne gode løsninger, slik at vi kan se Trøndersk matmanifest i praksis, sier Ann Kristin Wang, rådgiver i Matvalget.
I sitt innlegg forteller hun at Matvalget ønsker å være vertskap for et nytt verdigrunnlag, hvor hverdagsmaten er satt i fokus. Hverdagsmaten er ikke sett på som like stas som for eksempel restaurantbransjen, men de vil nå at den skal bygges opp. I tillegg vil de skape trygge arbeidsplasser for de som lager mat hos for eksempel sykehjem, barnehager og skoler ved å tilrettelegge, synliggjøre og løfte frem arbeiderne.
– Det kan kanskje høres enkelt ut å servere trøndersk potet i Trøndelag, men dessverre, utfordringene er mange, både på systemnivå og i praksis. Derfor er det viktig at de som er ansvarlige for innkjøp legger til rette for at de råvarene som er lokale kan bli tilgjengelige for kjøkken og gjester. Vi sier som Nils Arne Eggen ¨Vi må spæll kvarandre god for å skåre mål¨, avslutter Ann Kristin Wang.