Mykendestilleri Julieluneborg IMG 6169 Kopi
Produsenter | 13.03.23

Trondheimsprofessor lanserer whisky i anledning tungtvannsaksjonens 80-årsjubileum

Natt til 28. februar 1943 gjennomførte norske sabotører tungtvannsaksjonen på Vemork ved Rjukan. I år er det 80 år siden aksjonen fant sted og jubileet markeres på en rekke ulike måter. Trondheimsprofessor Roar Larsen og Myken destilleri lanserer Sabotørwhisky #2 «Gunnerside» for å hedre sabotørene.

Tekst: Lars Bugge Aarset Foto: Julie Luneborg Illustrasjoner: John S. Jamtli

Siden 2014 har den tidligere SINTEF-professoren drevet destilleri på øya Myken i havgapet på Helgeland. Myken destilleri er verdens første arktiske whiskydestilleri og en av Norges største whiskyprodusenter som driver håndverksmessig produksjon av gin og single malt whisky etter gamle tradisjoner.

- Sabotørwhiskyen er en ekte arktisk whisky - produsert og lagret nord for polarsirkelen, 32 km fra fastlandet. Myken har allerede gitt ut én sabotør-whisky, i sammenheng med at det ble gitt ut et tegneseriealbum om Tirpitz-senkingen. Dengang var det bare ca. 80 flasker (en single cask), så vi har prøvd å øke volumet endel denen gangen, basert på etterspørselen sist, sier Larsen.

Dette er en ekte single malt whisky, produsert etter samme regler som i Skottland, dvs. kun med maltet bygg, gjær, og vann. Vi brygger selv utgangspunktet, et maltøl, som så destilleres sakte to ganger i kobberpanner over levende flammer, før spriten går p eiketønner i minst tre år. Denne spriten har først ligget på 200-liters fat av amerikansk eik som før har inneholdt bourbon, i fire år, for så å ligge på fat av samme type, men av bare 40-liters størrelse i ett ekstra år. Total alder på whiskyen er derfor 5 år, sier Larsen

Ekte tungtvann og saltsmak fra havet

- Vannet i denne whiskyen er jo noe av det spesielle. Alt vannet i prosessen vår er havsaltet sjøvann - rett fra Norskehavet, bare skviset gjennom et filter, da det ikke finnes ferskvannskilder på øya. I tillegg har vi jo her aspektet med at det er faktisk tilsatt ekte tungtvann (99,99% D2O) under prosessen med å justere spritstyrken ned fra fatstyrke på 63 % alkohol til drikkestyrke på 47 % alkohol. Tungtvann er det dyreste vannet som finnes: 12 tusen kroner per liter. Det er viktig å påpeke at tungtvann er helt ufarlig å få i seg. Det finnes allerede litt tungtvann i vanlig vann også, og det veier bare 10% mer enn vanlig vann. Som gammel fysiker, var det ekstra moro for meg å kunne ta bruk tungtvann her - det er jo en myteomspunnet substans, sier Larsen. 

Samarbeid med tegneserieskaper

Etikettene er illustrert av John S. Jamtli, som har blitt kjent som en utmerket tegneseriekunstner, og de siste årene mest som mannen bak "Sabotør"-serien, som tar for seg forskjellige aksjoner i Norge under 2. verdenskrig. I anledning jubileet lanserer Jamtli boken «Tungtvannsaksjonen» der tungtvannsaksjonen for første gang skildres som tegneserie. Det er Jamtli som har designet etiketten til sabotørwhiskyen.

Whiskyen er rund og harmonisk, med tydelig vaniljepreget og fløtekarameller, samt en bakenforliggende sitrusnote fra den amerikanske eika. God munnfølelse, en antydning til salt. Kan det komme fra det maritime lagringsmiljøet? Og som etter hvert ebber ut i en lang ettersmak, med litt "chili på halen". En utmerket whisky å nippe til mens man leser krigshistorie, legger han til.

En flaske Gunnersidewhisky skal etter planen være også med på en ekspedisjon over Hardangervidda i anledning tungtvannsjubileet, sier Larsen.

Aktuelt