nm-laks.jpg (1)
Trøndersk matfestival | 03.08.19

Trønderdominans i NM i røkt og gravet laks og ørret 2019

Denne uken har Sjømatbedriftene avholdt NM i røkt og gravet laks og ørret i Trondheim. Trønderne utmerket seg i konkurransen, og tok gull i fire av fem kategorier.

Garnviks Røkeri AS vant NM i varmrøkt laks 

Det ble en knallhard Trønderfight i denne kategorien mellom Garnviks Røkeri fra Frøya og Dolmøy House of Seafood fra Hitra. Innen dette produktet var det familiebedriften fra Frøya som trakk det lengste strået. Fagjuryen kommenterte dette var et bra produkt med god og frisk smak. 50% av folkejuryen skalerte dette produktet som 8 eller 9 på en skala fra en til ni der ni er best. Syrlig og perfekt, saftig og smakfull og gode krydderier, er noen av de beskrivelsene som ble gitt. De kjemiske analysene viste en god del syrlighet som bidrar til friskhet. Friskheten eller syrligheten ble også kommentert av dommerne.

– Helt fantastisk, vi er både stolt og glad, sier daglig leder Vidar Garnvik, før han fortsetter: Vi jobber hver dag med fokus på kvalitet og krav til råvarer. Dette i kombinasjon av ny og gammel matkunnskap. I jakten på den unike og gode røyksmaken blir fisken røkt av en egenkomponert flisblanding av bøk og gran, før den til slutt tilsettes einer.

Han trekker også frem kontakten og samspillet med lokalmatprodusenter i nærmiljøet og regionen, og at dette har vært til stor hjelp i utviklingen av både produkter og bedriften, og understreker at deres varmrøkte laks, som nå kan omtales som Norges beste, kan fås kjøpt i utvalgte butikker på Hitra, Frøya, Trondheim, Orkanger, Stjørdal og Oslo.

Garnviks Røkeri AS mottok premien av fylkesordfører Tore O. Sandvik, under Trøndersk Matfestival. 

Den lille familiebedriften startet i en garasje som ble omgjort til et røkeri i 2014, og fra våren 2015 ble Gnviks en heltidsjobb. Trøndersk Matfestival har vært en god arena for bedriften. Hele tre ganger har de vunnet prisen for årets sjømatprodukt under matfestivalen i Trondheim.

Dolmøy House of Seafood tok gull i kategorien kaldrøkt ørret

Fagjuryen kommenterte dette var et bra produkt med god røyksmak. 47% av folkejuryen skalerte dette produktet som 8 eller 9 på en skala fra en til ni der ni er best. God og behagelig smak, fin og fast konsistens, kraftig men god, er noen av de beskrivelsene som ble gitt. De kjemiske analysene viste mye umami og en del syrlighet som bidrar til opplevelsen av friskhet for dette produktet.

 – Vi er utrolig stolte og glad for å ha gått helt til topps, og kan skilte med at vi har Norges beste kaldrøkt ørret. Takket være utsøkte råvarer fra øyene på Trøndelagskysten. Behandlet og bearbeidet etter gamle norske håndverkstradisjoner har vi klart dette. Flere av våre produkter benyttes av de restaurantene som setter kvalitet øverst på lista. Dette er også en klar ambisjon som vi jobber steinhardt hver eneste dag for å nå, sier Hallgeir Bremnes, daglig leder i Dolmøy House of Seafood.

I tillegg stakk Dolmøy House of Seafood av med en sterk sølvmedalje i kategorien Varmrøkt Laks.

Flere av bedriftens lakseprodukter er tidligere premiert i nasjonale matkonkurranser. I 2017 ble det NM gull og bronse i henholdsvis produktene gravet laks og røkt laks, og i 2015 ble det NM sølv i kategorien varmrøkt laks. Årets vinnerprodukt sammen med deres øvrige produkter kan man få kjøpt i store deler av Trøndelag, samt i deler av Møre.

To NM-gull til Isfjord Norway 

Fagjuryen kommenterte at produktet hadde god balanse i smaken og at den var passe salt. Nesten 40% av folkejuryen skalerte dette produktet som 8 eller 9 på en skala fra en til ni der ni er best. God og rund, god og søtlig dillsmak, noen av beskrivelsene som ble gitt. Flere satte pris på den litt myke eller bløte konsistensen. Ved NTNU ble det også tatt diverse kjemiske analyser av de som kvalifiserte seg til finalen og denne laksen pekte seg ut til å inneholde mye umami og til ha stor smakskonsentrasjon.

– NM konkurransene er noe vi setter utrolig høyt, det å gå helt til topps med et folkekjært produkt som gravet laks er vi utrolig stolte og glade for. Vi har alltid vært opptatt av å kunne tilby fiskeprodukter av den høyeste kvalitet, og levd under mottoet om at kun det beste er godt nok for våre kunder, sier Lars Krogh, daglig leder i Isfjord Norway.

I åpen klasse gikk Isfjord Norway til topps med produktet varmrøkt krydderlaks. Her kommenterte fagjuryen at produktet hadde fin farge og var passe røkt. Nesten halvparten av folkejuryen skalerte dette produktet helt på topp på en skala fra en til ni. Fyldig, god tekstur, nydelig, tørr på utsiden og fuktig inni noe som er godt, er noen av beskrivelsene som ble gitt.

Lars Krogh mottok på vegne av bedriften det synlige beviset og gullmedaljene fra fylkesordfører Tore O. Sandvik, under Trøndersk matfestival, i dag fredag 2. juli.

Isfjord Norway har tidligere fått med seg NM sølv i kategoriene Gravet Laks og Einerrøkt Ørret.

-Den gangen uttalte jeg at neste gang går vi for gull, og jaggu ble det ikke gull i år. Ikke nok med at det ble ett men at det skulle bli to, og at vi kan krone oss som dobbelt norgesmester er helt utrolig. Nå kan vi med stolthet markedsføre oss med å ha Norges beste Gravet Laks, og Varmrøkt Krydderlaks, sier Krogh.

Isfjord Norway åpner ny fabrikk senere denne måneden på Orkanger, og vil da kunne femdoble sin produksjon. I dag kan du få bedriftens sine produkter i flere dagligvarebutikker, restauranter, hoteller og grossister på det nordiske markedet.

NM med lange tradisjoner

Det er 19. gang at norgesmesterskapet i røkt og gravet laks og ørret blir arrangert av organisasjonen Sjømatbedriftene. Et fagpanel bestående av kokker og forskere fra Sintef og NTNU har valgt ut fem finalistene i hver klasse. Deretter har et forbrukerpanel kåret vinnerne. Testingen har foregått på det nye sensoriske laboratoriet på NTNU.

Aldri tidligere har det vært så mange påmeldte til NM-konkurransen. I år deltok 23 produsenter fra hele landet med totalt 84 produkter. NM-general og organisasjonssjef i Sjømatbedriftene, Kjetil Hestad, sier at dommerne hadde en krevende oppgave å plukke ut vinnerne.

– Kvaliteten på produktene har aldri vært bedre. Kombinasjonen av ærgjerrige produsenter og fantastiske råvarer gir resultater, sier Kjetil Hestad.

Resultater NM i røkt og gravet laks og ørret 2019

Kaldrøkt laks

Gull:                Mikals Laks AS, Hjelmeland – Rogaland
Sølv:               Mikals Laks AS, Hjelmeland – Rogaland
Bronse:           Espevær Røkeri, Bømlo – Hordaland

 

Kaldrøkt ørret

Gull:                Dolmøy House of Seafood AS, Hitra – Trøndelag
Sølv:               Fiskeeksperten Reinhartsen AS, Kristiansand – Agder
Bronse:           Mikals Laks AS, Hjelmeland – Rogaland

 

Varmrøkt laks

Gull:                Garnviks Røkeri AS, Frøya – Trøndelag
Sølv:               Dolmøy House of Seafood AS, Hitra – Trøndelag
Bronse:           Mikals Laks AS, Hjelmeland – Rogaland

 

Gravet laks

Gull:                Isfjord Norway AS, Trondheim – Trøndelag
Sølv:               Fiskeeksperten Reinhartsen AS, Kristiansand – Agder
Bronse:           Norsk Sjømat AS, Stranda – Møre & Romsdal

 

Åpen klasse

Gull:                Isfjord Norway AS, Trondheim – Trøndelag
Sølv:               Leiren Laks AS, Vaksdal kommune – Hordaland
Bronse:           Mikals Laks AS, Hjelmeland – Rogaland

 

Sjømatbedriftene er en nasjonal, politisk uavhengig næringsorganisasjon som representerer alle ledd i sjømatnæringen fra produksjon til salg. Formålet er å utvikle sjønæringene på en samfunnsmessig ansvarlig og miljømessig bærekraftig måte. På samme tid skal Sjømatbedriftene ivareta medlemmenes interesser – både næringspolitisk, økonomisk, faglig og sosialt. 

 

Aktuelt