Oleekker 2023
Trøndersk matfestival | 08.06.23

Takk til alle som bidro til en flott Trøndersk Matfestival - Et sted nær deg

Den 2.- 4. juni 2023 gikk Trøndersk Matfestival - Et sted nær deg av stabelen. Dette var en innholdsrik helg, og vi ønsker å takke alle produsenter, serveringssteder og samarbeidspartnere, og ikke minst publikum som deltok.

I løpet av helgen tok 16 kommuner fra vårt vidstrakte fylke del i festivalen. Produsentene og serveringssteder åpnet dørene, inviterte kjente og ukjente, slekt og turister hjem. Alle følte seg velkomne.

- Fra Barnas Farmen på Hitra til Den Gylne Omveis 25 års jubileum i Meieribakken, fra langbord i Stabburet på Eggan Nedre til gårdsutsalg på Orkland. Helgen var stappfull av opplevelser som jeg og andre var så heldige å få ta del i. - Jeg sitter igjen full av inntrykk og så takknemlig til alle som står på for å sikre både matproduksjon, og aktiviteter i vår langstrakte region, sier Aslaug Rustad, daglig leder Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

Bilde av dame og stabbur
Foto: Ole Ekker/Oi! Trøndersk Mat og Drikke

Norges ledende matregion

Trøndelag er Norges ledende matregion, og med våre komplette verdikjeder innen havbruk og jordbruk, legger vi grunnlaget for både nasjonal næringsmiddelindustri, og 4-500 små og mellomstore lokalmatprodusenter.

- Man blir ydmyk av å jobbe sammen med så mange dyktige fagfolk. Mennesker som står på hele året, år inn og år ut, som enten er råvareprodusenter, eller jobber med videreforedling av mat og drikke. I tillegg til produksjonen, må de også være flinke på distribusjon, markedsføring og ikke minst salg. Det gjør seg ikke selv.
- Dette er dyktige folk, og det er viktig at vi kjøper lokale råvarer og benytter oss av disse tilbudene. Det styrker lokalt næringsliv og Trøndelag som matregion, sier Rustad. Håpet er at Trøndersk Matfestival - Et sted nær deg i år kan være med på å kickstarte sesongen og sørge for besøk resten av sommeren til vi treffes igjen under Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen 3.-5. august.

Foto: Eli Arnstad, Rita Steinvik og Aslaug Rustad ved langbordet på Steinvik Gård

Vi ønsker også å rette en stor takk til våre samarbeidspartnere som gjorde årets Trøndersk Matfestival – Et sted nær deg mulig. Takk til: Reitan, Sparebank1 Midt Norge, NTE, Trøndelag Fylkeskommune, Innovasjon Norge og ikke minst alle kommunene som tok del i, og støttet opp om arrangementet.

Bilde av flere folk som står i enga på en gård
Foto: Ole Ekker/Oi! Trøndersk Mat og Drikke

Langbord med fokus på å spise sammen

Under årets Trøndersk Matfestival - Et sted nær deg, satte vi ekstra fokus på det å spise sammen, og Trøndelag fylkeskommune innvilget støtte til å kjøre 13 helt forskjellige «spise sammen» arrangement i løpet av helgen. Besøkende både til Klostergården på Frosta, Kirkevollen i Tydal, Mat på Vorpå på Hendset i Heim kommune og Kulturstua Børsen i Orkanger kunne sette seg sammen med andre for å dele denne opplevelsen. Det var god stemning rundt langbordet, med historier og trivelig prat. Tilbakemeldingen fra deltakere vi har snakket med, har vært at dette er noe vi må ta med videre, noe vi må dele med andre, og noe mange ønsker å oppleve igjen. Arrangørene skal ha all ære for å gjør dette, å åpne dørene og invitere inn i husene, låvene, fjøsene og stabburene første helga i juni med varierende trøndervær. Dette hadde ikke vært mulig uten dere!

Flere personer inne i et hus rundt langbord
Foto: Ole Ekker/Oi! Trøndersk Mat og Drikke

Veien fremover

Trøndelag er en europeisk matregion, med tittelen «European Region of Gastronomy» i 2022. Trøndersk Matfestival – Et sted nær deg var en del av den forlengede feiringen som hjelper oss å nå ut til både lokalbefolkningen, trøndere i sin helhet og tilreisende til regionen. Sammen med samarbeidspartnere arrangerte vi 150-200 aktiviteter, og 13 helt unike «spise sammen» arrangement på tvers av Trøndelag. Nå ser vi frem til å fortsette feiringen av matregion under Trøndersk Matfestival i Trondheim 3.- 5. august.

Bilde av utsalgssted med honning
Foto: Ole Ekker/Oi! Trøndersk Mat og Drikke

 

Samarbeidspartnere

Aktuelt