650 1200 True True 1 95 Fileshare Filarkivroot Nyheter 2021 Åpning Trøndersk Matfestival 2021 Åpning 2021 Ole Erik Almlid 1200X650 Jpg
Trøndersk matfestival | 29.07.21

Svaret på de store spørsmålene er Trøndelag og mat

Torsdag ble Trøndersk Matfestival åpnet for 16. gang. NHO-leder Ole Erik Almlid mener det som har skjedd i matindustrien i Trøndelag har vært en eksplosjon og at svaret på de store spørsmålene om arbeidsplasser og klima er Trøndelag og mat.

- Når vi ser oss tilbake om 100 år kan vi stille to spørsmål. Klarte vi å skape arbeidsplasser til ungdommen og klarte vi å løse klimaspørsmålet. Mye av svaret på disse spørsmålene er Trøndelag og mat. Trøndersk mat er bærekraftig om den kommer fra fjorden eller fra jorda og den skaper mange arbeidsplasser. Maten vår skal ut i verden og vi skal få verden hit, sier NHO-lederen. 

Trøndersk Matfestival arrangeres for 16. gang i Trondheim i år, og åpningen var for spesielt inviterte gjester på festivalens samarbeidshotell Britannia. NHO-leder Ole Erik Almlid, som opprinnelig kommer fra Malm, holdt åpningstalen. Han er entusiastisk trønder og imponert over aktørene som bygger matretgionen. Inderøyningen Malin Fossum sang for gjestene. 

Malin Fossum fra Inderøy var det kulturelle innslaget under åpningen av årets Trøndersk Matfestival. 

Se hvem som vant Årets Produkt her.

- I Trøndelag har man den komplette verdikjeden og jeg er entusiastisk og stolt over hva vi har fått til. Det er egentlig en eksplosjon. Hundrevis av produsenter som baserer seg på lokale råvarer og som skaper produkter som gjør at vi er kjent over hele verden. Sjømatnæring er den mest voksende næringen og vi har restauranter som baserer seg på lokal mat og drikke med Michelinstjerner, sier Ole Erik Almlid, som spesielt fremhever viktigheten av å satse på små og mellomstore bedrifter. 

En tøff tid for bransjen

-  Pandemien har vært en krevende nøtt å knekke for oss som lager publikumsåpne arrangementer og ikke minst for de som jobber med servering og reiseliv. Takk til kommunens fagstab og kommuneoverlegen. Og ikke minst til våre samarbeidspartnere Sparebank1 SMN, Reitan og Innovasjon Norge. Vi hadde ikke fått det til uten dere, sier daglig leder Aslaug Rustad i Oi! Trøndersk Mat og Drikke, som er selskapet bak både Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen i Trondheim. 

I 2020 ble festivalen avlyst på grunn av koronapandemien. Det ble likevel gjennomført en desentralisert Trøndersk Matfestival - Et sted nær deg over hele Trøndelag. Den desentraliserte og koronavennlige festivalvarianten blir også gjennomført i år med rundt 300 festivalarrangement 5.-7. august. Les mer om Trøndersk Matfestival - Et sted nær deg her. 

- Trøndersk Matfestival er den fineste i Europa

Hotelldirektør Mikael Forselius har vært med på Trøndersk Matfestival siden starten i 2005. 

- Jeg fikk trøndersk matpris som første person. Det var stort for meg. Trøndersk Matfestival har blitt Norges største arena for matkultur og historiefortelling, sier Forselius og mener Trondheim har den fineste matfestivalen i Europa.

Direktør Mikael Forselius og festivalkokk og kjøkkensjef Christopher W. Davidsen fra Speilsalen ved Britannia ønsker velkommen til Trøndersk Matfestival.

Vestlending er årets festivalkokk

Festivalkokk Christopher W. Davidsen deltok også på scenen under åpningen.  

- Det er en fornøyelse å jobbe med Christopher. Vi får henvendelser hele verden, hele tiden. Han har skapt oppmerksomhet fra hele verden til maten vår, sa Forselius.

- Det beste med Trøndelag er damene, det er derfor jeg bor her, sa Davidsen, som er gift med en trønder, spøkefullt.

- Det er helt fantastisk i Trøndelag. Det er så mye å velge mellom. Sjømaten kan ingen måle seg med. Den er jeg mest imponert over. Kamskjell her oppe er store og søte. Jeg har henta inspirasjon fra hele verden. Kamskjell fra Frøya er ofte på menyen når jeg reiser rundt. Da blir jeg også stolt trønder, sier han. 

Ottervik vil satse på produsentene

- Bransjen som samles i dag har hatt det tøft og vanskelig. Desto viktigere er det at vi nå bruker energi og entusiasme for å løfte den opp igjen. Gjett om vi er glad for at vi er europeisk matregion i 2022 og ikke i 2021, sier ordfører Rita Ottervik fra Trondheim kommune. Som mener arbeidet med å bygge matretgionen er en samlende faktor i Trøndelag.

- Vi stifta Oi! Trøndersk Mat og Drikke i 2005 og det første matmanifestet ble signert for 10 år siden. Jeg har ordførerkolleger over hele Trøndelag som vil jobbe i sine kommuner med å løfte maten. Vi skal jobbe sammen over hele Trøndelag og vi har mye å være stolt over, sier Ottervik og lover at hun vil satse mye på å løfte produsentene og backe opp de som får internasjonale gjennombrudd. 

- Vi skal bygge noe varig og bli en kjent europeisk matregion, sier Ottervik. 

Selbu og Skaun kommune signerte Trøndersk Matmanifest

Ordfører Ole Morten Balstad fra Selbu og ordfører Gunn Iversen Stokke fra Skaun signerer Trøndersk Matmanifest under åpningen av Trøndersk Matfestival. 

Skaun og Selbu kommune signerte også Trøndersk Matmanifest under åpningen. 

- Muggelosten er vår store stolthet her i Selbu, og nå også sjokolade etter hvert, sier ordfører i Selbu Ole Morten Balstad.

- Vi har fått utviklet reiseliv og blitt et stoppested også for turister, ikke bare for Mikael Forselius på Britannia når han skal jakte ryper. Det viktigste fremover blir å støtte opp om produsentene og bruke de aktivt, både når det gjelder mat og opplevelser, gjester og arrangementer. Matmanifestet har helt klart en verdi. Gjennom mat i skolen er det viktig å få til en bevissthet rundt det som er lokalt og bærekraftig, sier ordfører Ole Morten Balstad.

Ordfører Gunn Iversen Stokke fra Skaun forteller at de har hatt signering av Trøndersk Matmanifest i næringsplanen sin lenge. 

- Vi satser på mat og reiseliv. Vi har god kontakt med våre produsenter og vi ønsker å få et enda større miljø enn det vi har nå, sier hun. 

Nye trønderske matspesialiteter

Under åpningen av Trøndersk Matfestival på Britannia Hotel på torsdag 29. juli fikk hele fire nye trønderske matspesialiteter tildelt Spesialitetsmerket.

Hvem som fikk spesialitetsmerket under åpningen kan du lese om her.

Les mer om Trøndersk Matfestival her. 

Aktuelt