Bjarne%20Broder%20Krog%20Frostachips.png (3)
Produsenter | 20.12.21

Satser stort med chips fra Trondheims kjøkkenhage

Nesten 570 investorer har bidratt til 7 millioner kroner i startkapital for FrostaChips. Med kortreiste, lokale råvarer har gründerne som mål å lage landets beste grytechips.

 

Tekst: Lars Bugge Aarset

- Dette blir chips som stekes i kjeler. Det tar litt lengre tid enn vanlig chips som friteres på samlebånd. Chipsen skal friteres med skallet på, slik at den både beholder stivelsen og den gode potetsmaken, sier gründer og initiativtaker Tommy Wikmark, som gjennom Folkeinvest har invitert folk til å bli medeier i satsingen.

- Interessen var stor og finansieringen ble raskt fulltegnet. Dette bidro med ytterligere 7 millioner i kortreist startkapital fra hele nesten 570 investorer. Med fokus på lokalmat, råvareopprinnelse og lokale samarbeidspartnere er målet å bygge en chipsfabrikk med produksjon på Frosta, sier Wikmark.

- Responsen har vært fenomenal. Nå har vi et godt grunnlag for investere i både mer produktutvikling og markedsføring i forbindelse med oppstart, sier Tommy Hanson Wikmark, som er daglig leder og styreleder i Frostachips AS. Foto: Frostachips/Pressefoto

- Hovedsakelig vil poteten komme fra Frosta og omegn, men vi vil også jobbe med flere prosjekter som innbefatter bønder og produsenter i hele dette området. Chipsen vil bli laget av potetskiver fritert på lav temperatur i kortreist, premium rapsolje – ikke på samlebånd, men i kjeler, sier Wikmark.

En av samarbeidspartnerne er frostabonde Tore Moksnes. Han sitter også i styret for Produsentpakkeriet på Frosta.

- At noen andre ser muligheter som vi ikke ser sjøl, synes jeg er helt fantastisk, sier Moksnes.


- At noen andre ser muligheter som vi ikke har sett sjøl, synes jeg er helt fantastisk sier Frostabonde Tore Moksnes. Foto: Lykt AS, Karoline Pettersen

Bjarne Broder Krog er en av Frostabøndene som også har investert i Frostachips. Han er glad for initiativet med å bygge en chipsfabrikk og ønsker etableringen av Frostachips velkommen.

Bjarne Broder Krog er en av Frostabøndene som også har investert i Frostachips. Han er glad for initiativet med å bygge en chipsfabrikk og ønsker etableringen av Frostachips velkommen.  Planen er at spaden går i jorda i 2022. Foto: Lykt AS, Karoline Pettersen

Med seg på laget har Frostachips Michelin-kokken Christopher Davidsen.

- Min rolle er å være med å utvikle smaker og kvalitetssikre. Dette er et hobbyprosjekt for meg, som jeg synes er veldig gøy mål ha på si,  sier Davidsen.

I 2015 ble han kåret til verdens beste kokk, og i 2017 tok han sølv i den prestisjefylte internasjonale konkurransen Bocuse d’Or i Lyon.

Les portrettintervjuet med Christopher Davidsen, festivalkokk Trøndersk Matfestival

Lokal folkefinansiering

I tillegg til støtte fra Innovasjon Norge har Frostachips nylig gjennomført en folkefinansiering. Interessen var stor og finansieringen ble raskt fulltegnet. Dette bidro med ytterligere 7 millioner i kortreist startkapital fra nesten 570 investorer. Dette kommer i tillegg til lån og støtte på ca. 19 millioner fra bank og Innovasjon Norge.

Et flertall av eierne er fra Frosta og Trondheimsområdet. Selv om Frostachips har fått med enkelte eiere også fra flere andre steder i landet er et mål å ha flest mulig lokale eiere.

Poteter fra Frosta - Trondheims kjøkkenhage - vil bli å finne som FrostaChips. Foto: Lykt AS, Karoline Pettersen

Chips fra Trondheims kjøkkenhage

Det er det jordbrukslandskapet på Frosta som danner rammene for FrostaChips. Frosta kalles Trondheims kjøkkenhage, men er nå i ferd med å bli hele Norges kjøkkenhage.

I sesong finner du grønnsakene fra Frosta over hele landet, og de store dagligvareaktørene henter daglig grønnsaker på Frosta. For Frostachips gir dette fordelen av å benytte samkjøring, der bilene fylles opp med både grønnsaker og chips fra Frosta, der effektiv transport også vil redusere utslippene.

På Frosta dyrkes det mye grønnsaker som leveres over hele Trøndelag. Foto: Lykt AS, Karoline Pettersen

Lokale råvarer og leverandører

Potetbøndene på Frosta skal være leverandører. Det er inngått et samarbeid med Produsentpakkeriet Trøndelag som er eid av 200 bønder fra Oppdal i sør til Namdalen i nord.

FrostaChips skal være produsent for hele Norge, krydret med de beste smakene landet vårt har å by på.

- Frostachips skal virkelig bidra til å sette Frosta på kartet, sier Wikmark.

Planlagt oppstart av produksjonen blir tidlig i 2023.

Aktuelt