Sandra%20Borch.png
Trøndersk matfestival | 24.07.22

Sandra Borch åpner Trøndersk Matfestival

Landbruks- og matminister Sandra Borch kommer til Trøndersk Matfestival i Trondheim. Ministeren mener Trøndelag viser veg i matnasjonen Norge. 170 utstillere, kurs og mange barne- og ungdomsaktiviteter vil fylle gatene i sentrum helga 28.-30. juli.

- Jeg gleder meg til åpne og delta på årets Trøndersk Matfestival. Trøndelag har gjennom flere år gått foran og vist hvordan samarbeid kan skape fellessskap omkring mat og matproduksjon. Matfestivalen er blitt et begrep og en folkefest. Nå gleder vi oss til en fullskala matfestival etter to korona-år med nedskalerte festivaler. I år er Trondheim og Trøndelag også europeisk gastronomi-region. Dette er ikke tilfeldig, men er resultat av systematisk arbeid over tid i regionen, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.

Dagen før den offisielle åpningen av Trøndersk Matfestival skal ministeren delta på et matseminar festivalen arrangerer sammen med NTNU, Midtnorsk Landbruksråd, NCE Aquatech Cluster, Agritech Cluster, NHO, SpareBank 1 SMN og Reitan. Seminaret heter "Hvordan produserer vi bærekraftig mat i Midt-Norge?"

28. juli åpner Trøndersk Matfestival  og Sandra Borch skal dele ut Årets Produkt i ni ulike kategorier og SpareBanK1 SMNs Bærekraftspris.  

Se finalistene i Årets Produkt her.

Satser på barn og unge 

- Det er med stor glede å ta i mot besøk fra landbruks- og matministeren under Trøndersk Matfestival. Over 170 lokal mat- og drikke produsenter vil stå i gatene, og vi har mye aktivitet som skal løfte og inspirere til bruk av råvarer og produkt fra regionen. Trøndersk Matfestival er Europas ledende innen lokal mat og drikke, da er det flott å bli gjort stas på av statsråden, sier festivalleder Brit Melting i Trøndersk Matfestival, som er ekstra stolt over de 35 gratis barne- og ungdomsaktivitetene på arenaen i år.

Les mer om Barnas Matfestival her.

- Veien til det unge publikummet er viktig. De er våre fremtidige stjerner som skal produsere, foredle og servere maten i vår region, og også som framtidige forbrukere av trøndersk mat og drikke. Trøndelag har en naturlig plass som europeisk matregion fordi vi har storvolum matproduksjon og komplette verdikjeder innen sjømat og jordbruk. Dette har ført til at vår region har flest småskala produsenter i landet, og utgjør et stort mangfold av kvalitetsprodukter, sier Melting.

 

Stor jubel i Melhusteltet da de vant Årets Stand i 2021. Trøndersk Matfestival har et mangfoldig program og det er god stemning blant de 170 utstillerne som ønsker publikum velkommen med høykvalitets produkt, kortreist og lokalprodusert. 

Årets høydepunkt blir trolig Nordic Chef Symposium. Stjernekokker fra Norden kommer til Trondheim for å bli bedre kjent med matretgionen, utveksle kunnskap om bærekraft på kjøkkenet og bruk av lokalmat i sine restauranter. De inviterer også til Nordic Chef Dinner der de skal lage 11 retter. Til sammen har kokkene ni Michelinstjerner. 

Les mer om Nordic Chef Symposium her.

Lag din egen smoothie med smoothiesykkelen til 4H. Dette er en av mange barne- og ungdomsaktiviteter på festivalarenaen i år. 

Brit Melting er festivalleder for Trøndersk Matfestival og har vært med på bygge festivalen til Europas ledende innen lokal mat og drikke. 

Aktuelt