Frostachips(23.03) 2
Produsenter | 20.04.23

Nå lanseres Frostachips!

Denne uken rulles de første pallene med FrostaChips ut i butikkene landet over. Drømmen er nå virkeliggjort, sier Frostachipsgründer Tommy Wikmark.

Tekst: Lars Bugge Aarset

- Ideen kom under under Matfestivalen i Trondheim i 2015. Jeg tenkte, hva om de fantastiske grønnsakene fra Trondheims kjøkkenhage kunne foredles til verdens beste grytechips? Drømmen er nå virkeliggjort og vi er klare med Norges nordligste chipsfabrikk, midt i åkeren på Frosta. Lansering blir sammen med Coop Midt-Norge, selvfølgelig med premiere på Coop Extra på Frosta.

Tre års produktutvikling ligger bak

Produktutviklingen har tatt tre år, hvor vi har jobbet tett med Produsentpakkeriet Trøndelag på Frosta, som er leverandør av poteter, Sintef som har jobbet med både potetkvalitet og oppbevaring, og ikke minst rapsoljeleverandør og krydderleverandører. Vår egen mesterkokk, Christopher Davidsen, har jobbet grundig med å få til unike smaker som skal bidra til at vi når visjonen vår, å lage verdens beste grytechips. Grytechips kokes i små porsjoner i 6 minutter.

Chipsglad stjernekokk står bak smaken

- Det var Tommy som først tok kontakt, sier Christopher Davidsen. Han lurte på om jeg ville være med å utvikle smaker for Frostachips. Jeg så med en gang hvor grundig arbeid som lå bak og hvor høy fokus det var på kvalitet. Ikke minst likte jeg ideen om å bruke råvarer fra Trondheims kjøkkenhage. Da var det enkelt å spørre om å få være med også på eiersiden. Christopher Davidsen er fra før godt kjent som både en av verdens beste kjøkkensjefer, og som sjefskokk i Speilsalen på Britannia. Nå er han også produktutvikler og medeier i Frostachips.

- Det har vært en utrolig lærerik prosess. Jeg har alltid vært veldig glad i potetchips, så denne utfordringen var det lett å si ja til. Bidraget mitt har vært å være med å utvikle smaker og sørge for at kvaliteten er bra. Vi har hatt et mål om å utvikle nye smaker som er kjent for norske ganer. Den smaker potet og den er sprø uten å være hard. Jeg synes virkelig vi har truffet på krydderblandingene. Det har selvfølgelig også vært spennende å kjøre i gang produksjonslinjen og faktisk se kvaliteten på poteten. Den har vært over all forventning etter å vært lagret i jordkjeller siden august/september, sier han.

Kortreist produksjon i Trondheims kjøkkenhage

Fabrikken ligger så å si midt i potetåkeren, du får ikke mer kortreist matproduksjon enn dette, sier Davidsen. Jeg er stolt over å være med på dette, sier Davidsen. Både av Frostachips og ikke minst alle dem som jobber der. De har jobbet døgnet rundt på skift for å realisere dette, og det er jeg virkelig imponert over. Vi er også utrolig takknemlige for hvordan godt bøndene og Frosta kommune har tatt oss imot.

Selve chipsfabrikken er i et helt nytt tilbygg hos Produsentpakkeriet. Dette gjør at vi kan garantere jevn tilgang på selve stjernen i produksjonen vår. Bøndene er selv medeiere i Produsentpakkeriet, noe som sikrer en god og bærekraftig verdikjede hele veien fra jord til ferdig chips, sier Wikmark.

COOP Midt-Norge er først ute

- Lanseringen starter i dagligvarebransjen og COOP Midt-Norge nå i april. Coop Midt-Norge satser stort på lanseringen. De tok imot oss med åpne armer for at vi sammen skal lykkes med en god lansering og gi FrostaChips en god start og kjennskap i Midt-Norge. De satser virkelig på lokale råvarer og lokale arbeidsplasser, vi er veldig takknemlig for samarbeidet vi har fått til, sier Wikmark.

Portrett av Tommy Wikmark

Mange serveringssteder har kontaktet oss og bedt oss produsere i mindre poser. Som et resultat av dette vil Frostachips være tilgjengelige i små poser til bar- og restaurantmarkedet allerede fra mai. Vi håper på gode resultater med Coop Midt-Norge nå under lanseringen og satser videre på nasjonal distribusjon til høsten, avslutter Tommy Wikmark.

Aktuelt