Festivalledelsen.png (1)
Bryggerifestivalen | 04.04.22

Lanserer gullrekka i feiringen av europeisk matregion

Matregionen Trøndelag har aldri stått sterkere internasjonalt. Nå kan vi se fram til det mange mener er høydepunktet for feiringen av europeisk matregion 2022, Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen i Trondheim 28.-30.juli. Og Trøndersk Matfestival – Et sted nær deg 12.-14. august.

Tekst: Silje Kolaas

- Trøndersk Matfestival har blitt en internasjonal anerkjent matfestival og et anbefalt reisemål både i britiske The Times og Condé Nast Traveller. Vi gleder oss stort og håper på mange tilreisende til Trondheim helga 28.-30. juli. Publikum vil møte 170 lokalmat- og drikkeprodusenter med bugnende stands, salg av håndmat og kvalitetsråvarer og produkt. Vi har også barne- og ungdomsaktiviteter og mange kurs i år. Vi er så stolt og takknemlig for at vi får til alt dette sammen med våre samarbeidspartnere, sier festivalleder Brit Melting for Trøndersk Matfestival.

Prosjektleder Brit Melting gleder seg til å samle det beste matregionen har å by på i Trondheim sentrum 28.-30. juli under Trøndersk Matfestival. To uker etterpå snur hun på flisa og inviterer for tredje år på rad til unike matopplevelser over hele Trøndelag under Trøndersk Matfestival - Et sted nær deg 12.-14. august. Foto: Silje Kolaas

Årets høydepunkt for Trondheim og Trøndelag som europeisk matregion 2022 skjer under Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen 28.-30. juli i Trondheim sentrum. Det er ventet over 200 000 publikummere fra inn- og utland. Olavsfest foregår samtidig, dermed framstår Trondheim på sitt aller beste med mange flotte kulturopplevelser for alle sanser. Foto: Wil Lee-Wright

Trøndersk Matfestival ble arrangert for første gang i 2005 og har siden da vokst til å bli Norges og en av Europas ledende festivaler på lokalmat- og drikke. I 2020 ble festivalen snudd på hodet og spredd over hele Trøndelag. Den nye festivalen fikk navnet Trøndersk Matfestival – Et sted nær deg.


Oppdag matregionen under Trøndersk Matfestival - Et sted nær deg 12.-14. august. Her kommer du tett på der maten lages. Foto: Håkon Rønvik

- For tredje året på rad inviterer vi til Trøndersk Matfestival – Et sted nær deg helga 12.-14. august. Dette er en helt unik festival vi har her i Trøndelag, som har blitt lagt merke til nasjonalt. Her får publikum oppleve unike matopplevelser over hele Trøndelag. Dette får vi til på grunn av stort engasjement bygd opp over lang tid i kommunene, hos produsentene, serveringsstedene og hos våre samarbeidspartnere, sier Melting.

Det er selskapet Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS som står bak alle tre festivalene. Bryggerifestivalen ble arrangert for første gang i 2013.


Bryggerifestivalen samler rundt 30 000 publikummere på Torvet. Her kan du smake deg gjennom en meny med 300 forskjellige smaker. Foto: Ole Ekker

300 ulike brygg på Bryggerifestivalen

Bryggerifestivalen er en kunnskapsfestival der du kan prøve mange forskjelllige ølsmaker, mjød, sider og kaffe. Bryggerifestivalen har hatt arena flere steder i Trondheim sentrum, men ble arrangert for første gang på det renoverte nye Torvet i Trondheim i fjor, med en rund bar som ble bygd rundt hele statuen av Olav Tryggvason.

Bryggerifestivalen passer for alle. Både ølentusiaster og folk som vil prøve nye smaker trives godt på vår arena. Her det god stemning og lave skuldre. Bryggeriene gleder seg veldig til å endelig kunne prate med publikum igjen. Det blir ingen bordservering i år, det blir som tidligere, at du blir servert direkte fra bryggeriene ved baren. Vi har 14 bryggeri fra Trøndelag, 14 nasjonale bryggeri og to internasjonale, sier årets festivalleder Berit Stærkær.

Her kan du sikre deg en startpakke for Bryggerifestivalen 2022.

På Bryggerifestivalen er det også utvalgte restauranter som serverer mat basert på trønderske råvarer som passer til det som serveres fra bryggeriene.

- Kom og utforsk ulike ølstiler, lær om brygging og hvordan du kombinerer mat og drikke. Her ønsker vi å vise både mangfold, tradisjoner og nye trender. Vi håper publikum finner sine favoritter på Bryggerifestivalen, sier Stærkær.

Finn din nye favoritt på Bryggerifestivalen. Arenaen er kjent for god stemning og lave skuldre. Digital meny blir lagt ut i forkant av festivalen. Foto: Ole Ekker

Bryggerifestivalen er en kunnskapsfestival der du kan kjøpe en smaksprøve fra bryggerne fra de 30 ulike bryggeriene. Smaksprøvene serveres i 1 dl glass. Foto: Sunniva Trana

Gullrekka i Europeisk matregion

Festivalledelsen for begge festivalene tar høyde for rundt 200 000 publikummere på årets festivaler som er nært toppåret i 2019.

- Dette blir årets største feiring av hele matregionen. Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen i Trondheim har alltid vært en god møteplass mellom publikum og lokale mat- og drikkeprodusenter fra hele Trøndelag. Utstillerne jobber hardt for å gjøre sine salgsboder flotte og byr på unike smaksopplevelser. Stemningen må bare oppleves, sier Melting og tilføyer at programmet med blant annet kurs, barne- og ungdomsaktivitetene blir lansert i mai, sier Melting og legger til at det ikke hadde vært mulig å gjennomføre festivalene uten støtte fra samarbeidspartnerne SpareBank 1 SMN, REITAN, NTE, alle kommunene som er med, destinasjonsselskap, produsenter, serveringssteder, bryggeri, Innovasjon Norge og Trøndelag Fylkeskommune.

Les mer om festivalenes samarbeidspartnere her.

Tips oss gjerne om gode saker fra matregionen. Send mail til silje@oimat.no

Aktuelt