%c3%a5fjordpizza-med-bl%c3%a5skjell.jpg (2)
Trøndersk matfestival | 04.06.19

#kystsmak på Trøndersk Matfestival

Gjennom tre festivaldager fra 1. - 3. august blir sjømaten og kystnæringene hyllet av Norges ledende lokalmatfestival. Nesten 200 matgründere fra hele Trøndelag bringer sine matspesialiteter og lokale smaksopplevelser til torgs – fra fjord og jord til bord.

Trøndelag – Matriket Midt - er en betydningsfull og stor matregion, og har en enorm produksjon og verdiskaping både innenfor havbruk og jordbruk. Og aldri har det vel vært større oppmerksomhet og interesse rundt matregionen Trøndelag. Her finner du noen av verdens beste oster, restauranter med stjernestatus, og produsenter som er levende opptatt av bærekraft. Og ikke minst sjømaten, som er i en klasse for seg.  

– Selv om vi bor i verdens fremste havnasjon, spiser nordmenn stadig mindre fisk. Men det er en myte at fisk er komplisert, sier Brit Melting i Oi! Trøndersk Mat og Drikke - prosjektleder for Trøndersk Matfestival. 

For ifølge rapporten Fiskespiseren fra Norges Sjømatråd er sjømatkonsumet nesten halvert blant den yngre delen av befolkningen i løpet av få år. Og selv om mange gjerne vil spise mer fisk, vet de ofte ikke hvordan fisken skal tilberedes, eller hva slags tilbehør som passer til. 

Skal vi brødfø verdens voksende befolkning i framtida, må vi hente langt mer av maten vi spiser fra havet. Og i Trøndelag ligger i alle fall alt til rette. Her finner vi hele verdikjeden fra fiskeren til oppdretteren, ferskvare og videreforedling, fiskehandlere og restauranter, tradisjonelt og nyskapende, verdensledende teknologi og innovasjon. I år samles store deler av sjømatnæringa fra regionen til et felles løft under Trøndersk Matfestival.

Sjømataktiviteter for enhver smak

– Med KYSTSMAK som tema vil vi vise at sjømat ikke er så komplisert som mange tror, sier Melting. Både gjennom kokkelering på festivalscenene, en rekke sjømatkurs, utstillernes egne produkter og egne barne- og ungdomsaktiviteter. 

Barneteltet er en populær del av festivalen, der ungene blant annet kan lage sin egen femretters middag, prøve seg som sjømatagenter eller utforske dyrelivet i akvariet. Og barn liker fisk, bare de får anledning til å smake.

Les mer om årets barneaktiviteter fra jord til bord og fra fjord til bord. 

I et eget ungdomstelt samarbeider festivalen også med flere videregående skoler og bedrifter fra regionen for å vise de mulighetene som ligger i sjømatnæringen som en fremtidig yrkesvei. 

Les mer om ungdomsaktivitetene på Trøndersk Matfestival

Det blir også kokkelering på scenen og kurs med sjømat som tema, blant annet tang og tare og råmarinering av fisk. Thomas Borgan ved Kraft Bodega er tidligere kåret til Årets Sjømatkokk. Han holder kurs i fisk og skalldyr.  Til dette kurset blir råvarene fisket og fanget natta før, så hva som tilberedes er helt avhengig av hva havgudene leverer. 

Sjømatbedriftene arrangerer årets NM i røkt og gravet laks og ørret på Trøndersk Matfestival, hvor produsenter fra hele landet konkurrerer i fem ulike klasser; kaldrøkt laks, kaldrøkt ørret, varmrøkt laks, gravet laks og åpen klasse. En jury vurderer produktene i forkant, og velger ut fem produkter i hver klasse som bedømmes av en folkejury som hentes fra publikum på Trøndersk Matfestival. Selve prisutdelingen finner sted fredag 2. august på festivalscenen. 

Kystsmak er mer enn sjøsprøyt

– Selv om vi i år løfter sjømaten spesielt, så betyr ikke det at vi kutter noe annet. Tvert imot er festivalen større enn noen gang, med over 200 utstillere fra regionen, forsikrer Melting.

Det er nettopp det utrolige mangfoldet i regionen som utgjør Matriket Midt. Matspesialiteter fra kyst til høgfjell fra hele regionen. Hele fjorten regioner har samlet aktører som lager eller serverer mat, de vil alle vise fram det beste fra sitt hjemsted. Bondens Marked og flere kommer sterke. Disse dagene koker det i Trondheim sentrum!

Frosta, Trondheims kjøkkenhage, har folket dyrket grønnsaker siden de første menneskene gikk i land. Her kommer våren tidlig, og jorda er fruktbar rik på salter og mineraler - fra havet. Eller hva med fjellmandel fra Oppdal, villsau fra Hitra, eller te fra Norges eneste te-blender som holder til på Melhus? Og selvsagt blir det Åfjordpizza med blåskjell. Vi kan love at du finner både kjente og skjulte matskatter.  

Trøndersk Matfestival 1.-3- august 2019

Trøndersk Matfestival arrangeres hvert år den første helga i august i hjertet av Trondheim. Festivalen ble første gang arrangert i 2005, og har siden vokst til å bli landets ledende lokalmatfestival. Samtidig med matfestivalen arrangeres også Bryggerifestivalen i Trondheim – en hyllest til bryggekunst og lokalmat, der smak og matkultur står i fokus. Til sammen samler festivalene godt over 200 matgründere fra hele Trøndelagsregionen med sine mat- og drikkespesialiteter og særegne maksopplevelser. 

Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen arrangeres av Oi! Trøndersk Mat og Drikke, et nonprofit aksjeselskap som jobber for å skape mersmak og merverdi for mat og drikke i Trøndelag. 


Aktuelt