Jenny%20P%c3%a5%20J%c3%b8rem%20et%20sted%20n%c3%a6r%20deg%20Namsos%20ordf%c3%b8rere.png (3)
Opplevelser | 12.03.21

Jenny på Jørem

På vei opp Namdalen finner du Jenny på Jørem. Her kan du få nybakte brød fra egendyrket korn, ta et bakekurs, spise steinovnsbakt pizza med salami fra egen elvegris og drikke øl fra eget bryggeri, overnatte, laksefiske i verdensberømte Namsen og ta badstu ved elva. Klar for Elvelangs Namsen?

Tekst: Mai Løvaas

Sju kilometer fra Grong og fire mil fra Namsos, i beste beliggenhet langs elva Namsen i Namdalen, der finner du Jenny Domås på Jørem. På Jørem ved Namsen heves surdeigsbrød og myke kanelboller vegg i vegg med gjæring av øl ved Namdalsbryggeriet. Det Jenny på Jørem og mannen Sven Åge Domås får til er beundringsverdig, for her har du folk som står på mange ben.

-Det er veldig spennende å være lokalmatprodusent i Namdalen, sier hun.

-Det er artig at det er så mange lokalmatprodusenter nå, og det blir et så bra miljø, i Trøndelag generelt også. Og i Namdalen spesielt. Man har på en måte mange kolleger, sier hun.

I et nedlagt fjøs på gården Jørem i Grong har Jenny Domås og mannen bygget både bakeri og bryggeri.

Om det er bra temperatur kan du ta med kaffekoppen og kanelbollen og sette deg ute ved gårdsutsalget hos Jenny på Jørem. Foto: Mai Løvaas

Jenny bor på gården Jørem sammen med mannen sin, som er oppvokst der. Selv er hun fra Telemark, og møtte ektemannen da hun studerte på distriktshøgskolen i Steinkjer. De drev opprinnelig med melkeproduksjon, og kjøpte nabogården for å drive enda større. Etter hvert måtte de slutte på grunn av allergi og helseproblemer knyttet til det å ha dyr innendørs, og da hadde de to gårder og to fjøs som sto tomme. De måtte finne på noe annet å bruke de til.

-Vi bygget om fjøset på nabogården til bryggeri og et lite bakeri, sier hun.

De dyrker gamle kornsorter som spelt og emmer, svedjerug og domenbygg.

På Jørem gård får du kjøpt mange typer økologisk urkornsmel. Foto: Mai Løvaas

Kanelsnurrene til Jenny på Jørem er kjent som saftige og gode og de blir fort utsolgt når hun er på arrangement. Her er Jenny Domås på Trøndersk Matfestival - Et sted nær deg! i Namsos sammen med varaordfører Kjersti Tommelstad i Namsos og ordfører Bente Estil fra Lierne. 

-Vi produserer alt fra jord til bord; vi dyrker kornet og vi har kjøpt ei mølle og skal bygge om fjøset sånn at vi kan male sitt eget mel. Vi fikk støtte av Innovasjon Norge. Så nå skal vi dyrke, male, og bake selv, hele produksjonslinja, sier hun og smiler.  

I tillegg kjøper hun mel fra Gullimunn, og alt er økologisk.

Hun baker kun på gamle kornsorter, og alt er økologisk. Det går i mange sorter brød, surdeigsbrød, grovbrød, og så søtbakst; kanelsnurrer, skolebrød, kjeks. Når gårdsutsalget er åpent på fredager er det mange som kommer innom og kjøper brød, bakst og øl til helga.


Jenny på Jørem baker kanelboller mykere og deiligere enn de aller fleste kanelboller. Foto: Mai Løvaas

I tillegg eksperimenterer de med å bruke eget korn til malting og brygging av øl.

Namdalsbryggeriet byr på mange spennende øltyper. Foto: Mai Løvaas

Siden helsekosten på Grong er nedlagt tilbyr hun også et lite sortiment av nøtter, tørket frukt, kokos chiafrø og andre varer, mest bakerelatert.

De ville gjerne ha dyr på gården, så de har elvegris som bor i skogen langs Namsen. Herfra kommer skinke og salami som er til salgs i gårdsutsalget.

Om sommeren leier de ut lakseval, og tilbyr båtfiske, landfiske og overnatting langs Namsen, en verdensberømt lakseelv. Her kan man overnatte i gangavstand til elva, ta en kaffepause i den store gapahuken ved elvebredden, eller nyte varmen i den vedfyrte badstua rett ved Namsen. Til kvelds kan man få servert steinovnsbakt pizza fra bakehuset. Bakehuset har langbord og kjøkkenbenker, og her holder Jenny på Jørem bakekurs.


I bakehuset brukes langbord og kjøkkenbenk til bakekurs. Her lages det også steinovnsbakt pizza. Foto: Mai Løvaas

Jenny trives godt med både folk og natur i Namdalen.

-Det er langt mellom folk, men det er mye bra folk i Namdalen. Naturen er veldig variert, helt fra kyst til villmark og høyfjell. Man behøver ikke reise langt for å få begge deler, sier hun.

Hun forteller at de er kommet i gang med et samarbeidsprosjekt langs Namsen, de er flere bedrifter som driver med forskjellige gårdsutsalg, og i ‘Elvelangs Namsen’, samarbeider de om felles åpningsdager og markedsfører hverandre.

-Det tok helt av i sommer da alle skulle ha Norgesferie, nordmenn er flinke til å ta avstikkere fra E6, de er ikke så opptatte av å komme seg til Nordkapp, sier hun.

-Vi tenker at det er en del nordmenn som skal på Norgesferie i år også, så nå vil vi være mer forberedt, sier hun og smiler.

Aktuelt