Gulburet%20folk.png (1)
Opplevelser | 19.05.21

Inspirasjon og guts - et sted nær deg

- Å samarbeide om dette knytter oss sammen, og det gir oss inspirasjon og guts i det som for mange har vært ei litt tung tid, sier Anne Haga. Samarbeidsprosjektet hun snakker om er Trøndersk Matfestival - Et sted nær deg.

Tekst: Guro Kulset Merakerås

Fjorårets debutant på festivalscenen, en desentralisert Trøndersk Matfestival med aktiviteter spredt over hele fylket, gjorde stor suksess. Den oppsto som en nødløsning under vår første koronasommer, på grunn av forbudet mot å samle store folkemengder, men viste seg å fungere så godt at den arrangeres også i år, som et supplement til den ordinære matfestivalen i Trondheim. I år har 34 av 38 kommuner i Trøndelag meldt seg på og det blir opp mot 300 aktiviteter. 

- Vi håper at folk fra hele landet kommer til Trøndelag både når Trøndersk Matfestival er i Trondheim 29.-31. august og helga etter når produsentene inviterer hjem på Trøndersk Matfestival - Et sted nær deg. Dette er en ekstra viktig salgsarena for våre mat- og drikkeprodusenter og vi gleder oss virkelig til å vise frem Trøndelag som en matregion i internasjonal klasse, sier festivalsjef Brit Melting i Trøndersk Matfestival, som har reist rundt i regionen for å mobilisere til aktivitet og påmelding. 

Her finner du alle aktivitetene til Trøndersk Matfestival - Et sted nær deg 5.-7. august

Anne Haga, reiselivssjef på Innherred, har ansvar for å koordinere i sin region og ser frem til festivalhelga 5. - 7. august.
- Vi har mer variasjon i programmet i år enn i fjor, fordi vi har startet planlegginga tidligere. Det er flere som deltar, og programmet er mer helhetlig, forteller hun. Etter et år der horeca-markedet nærmest har falt bort, er produsentene ekstra avhengig av direktesalg, og hun opplever generelt et stort lokalt engasjement for å få til ei bra festivalhelg.

Det blir mange kortreiste festivalopplevelser på Innherred under Trøndersk Matfestival - Et sted nær deg 5.-7. august. Reiselivssjef Anne Haga i Visit Innherred sier festivalen bidrar til nye salgsarenaer, mer samarbeid og en økt satsing på matopplevelsen i reiselivet. 

Får med flere aktører

Mange av produsentene skal også delta på Trøndersk Matfestival i Trondheim helga før, men Haga ser at terskelen er lavere for å melde seg på den desentraliserte løsningen.
- Vi får med flere lokalt. Det kan være nystartede aktører som ikke har nok produkter til å stå på stand i Trondheim, eller veletablerte produsenter som må prioritere å være hjemme for å produsere og ta imot kunder. De sier allikevel ja til å bli med på Trøndersk Matfestival - Et sted nær deg! fordi det handler om lokalt fellesskap og eierskap.

Gulburet, en av veteranene langs Den Gyldne Omvei på Inderøy er en av dem som ikke pleier å delta på matfestivalen i Trondheim, men som mer enn gjerne bidrar til i den desentraliserte versjonen.
- Vi har ikke kapasitet til å reise til byen og får ikke tatt med gården vår, plassen vår, til Trondheim. Så for oss er det kjempebra at det er kommet en festivalhelg der folk heller kan ta seg en tur ut for å se alle de fine stedene der maten blir produsert, sier Liv Elin Olsen.

På gårdstunet til Gulburet kan du nyte kaffe og vaffel med familien. Under festivalen er det også mulig å gå gardimellom med nabogården Skogset gård. 

 

Vil bjuda på og gi det lille ekstra

I festivalhelga planlegger Gulburet å samarbeide med nabogården Skogset gård, og skal arrangere noe de kaller "gård-i-mellom tre dager til ende".
- Det går en kultursti mellom gårdene, og vi skal lage et matskattekart over løypa, forteller Liv Elin Olsen. Ønsket er å trekke tråder tilbake i historien og vise hvorfor vi er blitt et folk og en region som kan arrangere matfestival.
- Vi tror og håper det kommer ekstra mye folk den helga, og skal bjuda på, invitere inn og gi folk det lille ekstra, utover det konkrete matproduktet. Samtidig kan vi ikke gjøre det for komplisert, for det skal jo være gjennomførbart, sier hun.

Liv Elin Olsen på Gulburet i Inderøy ser fram til Trøndersk Matfestival - Et sted nær deg 5.-7. august. Hun har åpen gård og byr på historisk måltid med lokalmat. 

På Gulburet vil et historisk måltid være et ekstra tilbud på menyen i festivalhelga, mens Skogset vil by på bålkaffe og vaffel. Åpen gårdsbutikk blir det begge steder, og Liv Elin håper folk vil gå gård-i-mellom både for å hilse på gårdsfolket og dyra, få høre historier og nyte god mat og drikke.

Finn lokale mat- og drikkeprodusenter her.

Hjelper nykommere i gang

- Liv Elin er alltid beredt til å fremsnakke andre og hjelpe andre aktører frem. Det fortjener hun virkelig ros for, sier reiselivssjef Anne Haga og peker på at Gulburet er et prakteksempel på hvordan etablerte aktører kan hjelpe nykommere i gang. Det handler om å løfte blikket og se at det er lurere å samarbeide om å bake kaka større i stedet for å slåss for å få sin del av kaka. Når Skogset gård, som har utsikt ned til Gulburet, startet gårdsbutikk i høst, lå det fra første stund an til samarbeid, ikke konkurranse.

- Ja, vi som har holdt på ei stund må dele våre erfaringer med dem som er nye, sier Liv Elin Olsen, som har 24 år bak seg i bransjen. I fjor vår var hun veldig spent på hvordan koronarestriksjoner og stengte grenser ville påvirke sesongen. Ved sesongslutt på høsten kunne hun konstatere at 2020 ble det beste året i Gulburets historie.
- Det var en helt utrolig sommer i fjor. Alle aktørene på Inderøy opplevde stor vekst, og vi forventer at det blir bra også i år. Vi rigger oss for det, sier hun

I skogcampen hos Villnis på Inderøy blir det under matfestivalen mulig å lære mer om ville matvekster og kurset er spesielt rettet mot familier med barn. Utforsk naturen under med kyndig veiledning. Vi lærer hvordan en trygt sanker et utvalg av spiselige ville vekster og tilbereder i fellesskap.

Alfa og omega for reiselivet

- Kulturlandskap, gårder og bønder, dette er kjernen i vår identitet her på Innherred. Den må vi synliggjøre, sier Haga.

Hun mener den beste måten å gjøre det på er å vise frem matprodusentene og tydeliggjøre at de er viktige bidragsytere til det helhetlige reiselivsproduktet.
- For oss som jobber med mat i reiselivsopplevelsen er det lokale ønsket om å løfte i lag på slike arrangement som Trøndersk Matfestival - Et sted nær deg!, alfa og omega, sier Haga. Hun peker på at reiseliv ikke bare handler om langveisfarende turister, men like mye om opplevelser og reiser over eller innenfor hjemlige kommunegrenser.

Trygg øvingsarena og mulighet til å knytte kontakter

Akkurat helhet er et viktig stikkord, mener Haga. Det er helheten og fellesskapet som gjør det trygt og meningsfylt å delta på Trøndersk Matfestival - Et sted nær deg.
- Det er en trygg øvingsarena som gir rom for mange ulike typer produsenter. Du kan få kjenne litt på rollen som utadvendt vert, og øve deg på det, men også knytte kontakter og finne andre distribusjonskanaler. Det er ikke sånn at alle trenger ikke bli besøksgårder, for i helheten har vi rom for at ikke alle er støpt i de utadvendte forma. Gjennom nettverket som dannes på den desentraliserte matfestivalen kan det dukke opp kontakter til restauranten som vil bruke produktet ditt, eller noen du kan samarbeide med om innovasjon og produktutvikling, sier Haga.

Les om Trøndersk Matfestival i Trondheim

Du kan lage matfestivalopplevelser selv med å invitere med deg venner til en tur til Gangstad gårdsysteri. Her kan du prøve en smelteost for å ha på både grill og bål. 

 
Plass til mer på programmet

Kanskje er det disse argumentene hun har brukt når hun har ringt rundt til lokalmatprodusenter på Innherred for å få flest mulig til å bli med på Trøndersk Matfestival - Et sted nær deg.

- Det er ikke vi i Visit Innherred som skaper festivalen. Det er produsentene og serveringsstedene. Men vi kan gjennom vårt arbeid sette folk i kontakt med hverandre. Enda kan det være produsenter eller entusiaster for lokalmat på menyen vi ikke har snakket med, og i så fall håper jeg de tar kontakt for å melde seg på. Programmet byr på både pop-up-torg, matreiser, kurs, åpne spisesteder og gårdsutsalg. Det er fortsatt plass til mer, sier Anne Haga, og oppfordrer alle aktører med hjerte for lokalmat og drikke til å bli med på Trøndersk Matfestival - Et sted nær deg!

Lokalmatbutikken, God mat lokalt på Røra, ble offisielt åpnet under Trøndersk Matfestival - Et sted nær deg i 2020. I 2021 blir det stort matmarked utenfor butikken. Her kan publikum komme i kontakt med lokale mat- og drikkeprodusenter og bli kjent med hva som produseres i regionen. Fra venstre Susann Jakobsen, Lise Løseth og Marie Vorum. 

 

 

Aktuelt