Liv%20Bogen%20Hogna%20Brygg%20BF%202018.png (1)
Bryggerifestivalen | 05.08.21

Hogna Brygg vant Bærekraftsprisen 2021

Ingen av utstillerne på Trøndersk Matfestival klarer å kombinere økonomi og bærekraft bedre enn Hogna Brygg. Derfor får ølbryggeren fra Kotsøy i Midtre Gauldal nyinnstiftede SpareBank 1 SMNs bærekraftspris i samarbeid med Trøndersk Matfestival.

Hogna Brygg kjempet om prisen med Grønne Folk og Rågo, begge fra Frosta. Alle tre har levert solid drift gjennom flere år, og har i tillegg kommet langt i det grønne skiftet. Juryen, ledet av landbruksansvarlig Anja Gotvasli i SpareBank 1 SMN, kom til slutt fram til at Hogna Brygg kombinerer dette aller best.

En glad daglig leder Liv Aas Bogen ved Hogna Brygg mottok den nye Bærekraftsprisen under åpningen av Trøndersk Matfestival - Et sted nær deg på Bårdshaug Herregård 5. august. Prisen er et samarbeid mellom SpareBank1 SMN og Trøndersk Matfestival og ble delt ut av landbruks- og matminister Olaug Bollestad og bankdirektør Eli Arnstad i SMN1. I midten står daglig leder og jurymedlem Aslaug Rustad i Oi! Trøndersk Mat og Drikke. 

 
- Bærekraftig drift handler om å skape verdier basert på miljøvennlige og lønnsomme løsninger. Det handler om å sette tæring etter klimanøytral næring. Mange av utstillerne på Matfestivalen er skikkelig flinke på dette, og kampen om SpareBank 1 SMNs bærekraftspris har vært knivskarp, forteller Gotvasli.

Brygger med brukt utstyr


- Hogna Brygg har bærekraft godt forankret i sin forretningsfilosofi. De har kjøpt brukte bestanddeler for å bygge opp bryggeriet. Avfallet gjenbrukes, og de jobber videre med å gjenvinne alt, inkludert vaskevann. De er også opptatt av å benytte lokale råvarer, deriblant trøndersk malt. Framover er det viktig at de jobber videre med å forbedre klimaavtrykket ytterligere, sier jurylederen.
- Alt dette klarer de å kombinere med solid økonomisk drift. Hogna Brygg klarte å vokse kraftig i fjor, koronaen til tross. Samtidig har de vist god kostnadsstyring og leverer et godt resultat. De setter tæring etter næring, et velutviklet prinsipp i landbruket, påpeker Anja Gotvasli.


- Mottoet vårt er lidenskap og omtanke. Det handler om lidenskap for øl og for smak, og det handler om omtanke for miljøet, råvarene og plassen vi er fra, sier daglig leder Liv Aas Bogen i Hogna Brygg.


Hogna Brygg omsatte i fjor for 7,4 millioner kroner, som er en økning på 37 prosent fra året før. Resultat før skatt ble 700.000 kroner. Selskapet eies av Ingebrigt Enlid, Sturla Bogen, Morten Svardal og Ola Hovstad Raphaug (alle 21,4%) samt øvrige aksjonærer (14,5%). Styret ledes av Kristian Digre. Hogna Brygg ble startet opp høsten 2016 av ølentusiaster. Bryggeriet har vunnet flere norske og internasjonale priser for godt øl.

Hogna Brygg var en av 22 bryggerier under årets Bryggerifestival i Trondheim. Her kan du lese mer om Hogna Brygg. 

Aktuelt