IMG-3611.JPG (1)
Produsenter | 25.09.20

Fra fjæra til Speilsalen

På kne og med saks blant ville vekster trives Jim André Stene best. Han har fulltidsjobb som sanker og i fjæra ikke langt fra Trondheim sentrum finner han spiselige blomster og planter til Michelin-restauranter i Trondheim og Oslo.​

Vi kjører noen kilometer ut av Trondheim by og utover det åpne landskapet på Byneset, før vi svinger av en vei ned mot havet for å gå i fjæra. Ut av bilen henter han en kurv med plastbokser og ei saks. For Jim André Stene er ingen jobbdag lik. Etter å ha jobbet som salgssjef i ti år, startet han Trøndelag sankeri våren 2019 - og har aldri sett seg tilbake.

- Da jeg jobbet på kontor kunne jeg ikke skille mellom dagene, de var alle like. Nå er ingen dag lik, jeg er ute og sanker ulike typer planter og sopp på ulike steder hver dag, sier Stene, mens han klipper krusete blader av ryllik.

Tiriltunge til pynt

I dag er Stene ute og sanker på bestilling fra Speilsalen, en restaurant med Michelin-stjerne på ærverdige Britannia Hotel i Trondheim. Tiriltunge og Ryllik står på lista og her ute ved havet finner han saftige og livskraftige planter.

- Tiriltunge er en fin plante jeg finner på ulike steder gjennom sesongen. Den er vakker å se på, og brukes som garnityr og til å pynte med, sier sankeren og viser frem den spiselige blomsten med sterk gulfarge.

Ryllik gir god smak

Blader av ung ryllik er også en art Stene har levert til Speilsalen siden planten kom opp i vår. Han drar til områder hvor gress blir klippet, for her kommer rylliken opp jevnlig, og er mild og aromatisk.

- Ryllik er en krydderurt med mye smak, og kan brukes til mye forskjellig. Den er blant annet god å brygge sterkere alkohol på, og for eksempel å lage likør av. Jeg er veldig fan av urter med smak!

ryllik
Ryllik (Achillea millefolium) i blomst.

Jim André Stene sanker og leverer hundrevis av ulike urter og sopp gjennom sesongen. Nå i september kan han skaffe alt fra edelgrankongler og berberis til kamfingersopp og hvitrogn. På nettsiden til Trøndelag Sankeri er listen lang, og han har også et kunnskapssenter, hvor nysgjerrige kan lære mer om de ulike artene og hvordan man identifiserer dem i skogen.

Inspirert av sørsamisk naturforståelse

Stene gikk i sin tid på Snåsa Ungdomsskole, hvor han gikk i samme klasse som sørsamiske ungdommer. Dette er noe som har satt spor.

Kulturarven til sørsamer veldig godt forankret i naturen. Det med at naturen har en betydning på en helt annen måte. De tar ikke naturen for gitt. Det har gitt stor inspirasjon og vært med og preget meg, og sett at andre har et annet forhold til naturen enn det jeg også hadde før. Jeg har heller ikke hatt det synet jeg har på naturen nå hele tiden. Det er noe jeg synes er veldig viktig, og ser opp til.

Stene forteller at han opplever naturen på en helt annen måte nå enn han gjorde før, nå som han jobber med planter og sopp hver dag. Det er som om naturen sitter i fingrene. Dette blir sendt videre til toppkokker på stjernerestauranter, som formidler naturen videre på sitt vis til gjester som vil oppleve mat og natur på nye måter. Og noen ganger starter alt i fjærekanten på ei øde strand på Byneset.

Speilsalen på Britannia hotellSpeilsalen på Britannia. FOTO: Wil Lee-Wright 

Aktuelt