OIMA_Nordic_Chef_Sympium_1200x650px_Alt.jpg
Trøndersk matfestival | 23.06.22

Et mestermøte mellom Nordiske stjernekokker

Denne sommeren vil et historisk møte finne sted under Trøndersk Matfestival i Trondheim 28.-30.juli, når ni Nordiske stjernekokker kommer til byen og inviterer til Nordic Chef Dinner som en pangstart for Trøndersk Matfestival.

- Dette blir helt magisk. Jeg ser virkelig fram til å lage mat sammen de beste kokkene de nordiske landene har å by på, og ikke minst vise frem Trøndelag som matregion og alle de fantastiske råvarene vi har her, sier Davidsen, som er vertskap for sine nordiske kokkevenner.

Kokkene kommer fra Island, Finland, Sverige og Norge. Til sammen har de ti Michelinstjerner og de har fått utallige medaljer i Bocuse d`Or og andre prestisjefylte mesterskap. Mesterkokkene skal åpne Trøndersk Matfestival og delta på matseminar som handler om bærekraftig matproduksjon. Onsdag 27. Juli innledes matfestivalen med at de i Nordiske kokkene inviterer til en sjelden kulinarisk reise: Nordic Taste Dinner på Britannia Hotel.

- Nordic Taste Dinner blir en helt unik matopplevelse. En helaften med elleve retter laget av de beste kokkene i Norden, sier Davidsen.

Her kan du bestille bord til Nordic Taste Dinner.

Kjøkkensjef ved Speilsalen Christopher Davidsen er festivalkokk for Trøndersk Matfestival. I år kickstarter han festivalen med å invitere til Nordic Taste Dinner med ni av sine kokkevenner fra Norden. Til sammen har de åtte Michelin-stjerner og de skal servere elleve retter onsdag 27. juli. 

En av de som kommer er Tommy Tuominen som driver restauranten Finnjävel og Demo i Helsinki med hver sin stjerne i Michelinguiden.

- Dette er mitt første besøk til Trondheim og jeg gleder meg til å se denne spennende matregionen med mine egne øyne. Jeg føler meg også beæret av få delta på dette med de andre kokkene, sier Tommy Tuominen.

Tommy Tuominen fra Finland som eier og driver Michelin-stjernerestaurantene Finnjävel og Demo i Helsinki.

Mikael Svensson en en svensk kokk som eier og kjøkkensjef ved Michelinrestauranten Kontrast i Oslo. Svensson har en solid karriere på Europas beste kjøkken. Michelinkokken har en stor kjærlighet for bærekraftige og økologiske råvarer fra lokale produsener. Han er født og oppvokst på landsbygda i Skåne blant bønder og åpent landskap. Han gleder seg til å møte de trønderske produsentene på matfestivalen. Foto: Lars Petter Pettersen

- Det skal bli veldig gøy og spennende at komme til Trondheim å få se og møte alle de flinke produsenter som finnes der. Trøndelag er et unikt område med unike råvarer som vi har stor glede av på Kontrast, sier Svensson.

En kunnskapsarena for verdens beste kokker

- Trondheim og Trøndelag er et naturlig sted for de beste internasjonale kokkene å komme til, særlig under Trøndersk Matfestival, når det beste fra matregionen vår er samlet i Trondheim sentrum over flere dager. Vi ønsker å være en arena også for kunnskap og utveksling av kompetanse, spesielt på det som går på å tenke bærekraft på kjøkkenet, sier direktør Mikael Forselius ved Britannia Hotel.

Festivalleder Brit Melting ved Trøndersk Matfestival mener både lokale mat- og drikkeprodusenter og kokker spiller en nøkkelrolle for å oppnå målet om bærekraftige matsystemer. Hun har invitert de nordiske kokkene både på matseminar og til å offisielt åpne Trøndersk Matfestival.

- Trøndersk Matfestival er en kunnskapsfestival, og Nordic Chef Symposium vil være med å løfte dette enormt. Vi er så glade for det gode samarbeidet vi har med Britannia Hotel, vår festivalkokk Christopher Davidsen, Trondheim og Trøndelag som Europeisk matregion og Visit Trondheim. Vi ønsker at Trøndersk Matfestival skal være en arena for bærekraftig innovasjon og utvikling. Med å samle et så tungt kokkefaglig miljø som skal utveksle erfaringer og kunnskap om blant annet bruk av lokale råvarer i sine menyer, er vi sikker på at dette blir helt fantastisk, sier festivalleder Brit Melting i Trøndersk Matfestival, som er spesielt glad for at Sven Erik Renaa kommer. Han eier og driver den eneste restauranten i Norge med to Michelin-stjerner og kommer fra Trondheim.

Nordic Taste Dinner Chefs:

- Eero Vottonen - Palace restaurant ** (Helsinki)
- Tommi Tuominen - Finnjävel Salonki * Demo*(Helsinki)
- Viktor Ørn Andresson fra LUX Veitingar (Reykjavik)
- Thrainn Freyr Vigfusson - Ox og Sumac * (Reykjavik)
- Jonas Lagerstrøm – Etoile * (Stockholm)
- Tommy Myllymaki – Aira * (Stockholm)
- Mikael Svensson – Kontrast * (Oslo)
- Sven Erik Renaa - RE-NAA ** (Stavanger)
- Ørjan Johannessen - Bekkjarvik Gjestgiveri (Austevoll)
- Christopher W. Davidsen – Speilsalen * (Trondheim)

Sven Erik Renaa er en prisbelønt stjernekokk bosatt i Stavanger, og eier av den eneste restauranten i Norge med to Michelin-stjerner, Re-Naa i Stavanger. Han driver også blant annet Bistroen Matbaren og mathuset Sirkus Renaa.Han er president for Norge i Bouse d`Or og styreleder for det norske Bocuse d`Or Akademiet. Sven Erik startet sin karriere ved Britannia Hotel, der hans mor også jobbet i over 40 år. Foto: Lars Petter Pettersen

 

Aktuelt