Trøndersk Matfestival
Bryggerifestivalen
Prosjekter
Oi!
Leter du etter en matprodusent eller et produkt? Her kan du finne det.
Ni mat- og drikkeeksperter har smakt seg gjennom et helt rom av produkter, de har smakt på kjeks, mel, juice, pølse, ost, sjømat og sennep, for å nevne noen. De har luktet på, tatt på og studert alle produktene i alle kategoriene for å kåre det aller beste regionen har å by på.
Tekst og foto: Ida Lee-Wright
Kokkene og smaksekspertene er klare for dyst på vårt samarbeidshotell Scandic Nidelven. De er håndplukket til å sitte i juryen som skal vurdere alle innsendte produkter, de jobber alle med mat på mange ulike vis og representerer en breddekunnskap innenfor matfaget som det er vanskelig å finne maken til. Noen av de har vært med på dette før, mens for andre er det aller første gang de sitter i juryen for Trøndersk Matfestival. Dette kommer ikke frem. i måten de juryerer på, hvor trente smaksløkene er, men rett og slett når neste møtet på agendaen er ... For det tar tid når man skal bli enige om totalt 27 finalister og 9 vinnere.
- Jeg har jobbet med trønderske produkter i 20 år, og utviklingen har vært helt fantastisk sier Espen Aunaas, Executive Head Chef hos Britannia Hotel. - Spesielt de siste årene med store og små osteprodusenter varmer et kokkehjerte.Dette er det andre året på rad Aunaas sitter i juryen for Året Produkt. - Det er alltid gøy å sitte i en smaksjury for Trøndersk Matfestival. - Da får vi smake kjente produkter på nytt, og selvfølgelig smake alle de nye spennende produktene regionen har å by på!
Ekspertene sitter på tre forskjellige bord, de lukter, smaker og tar på produktene. De ser på innpakning og setter seg selv i situasjonen til sluttkunden. - Jeg skjønner ikke hva jeg kjøper her sier en. - Produktet er fint, logoen er fin, men pakningen er så som så. Det blir litt rotete så det appellerer ikke så veldig til meg som sluttkunde fortsetter en annen. - Men konsistensen er perfekt! Det skal de ha.
Det diskuteres iherdig rundt det ene dommerbordet når Årets Kjøttprodukt skal kåres. Dette er kategorien med mest påmeldinger. Spekemat, pølser, burgere og kjøttkaker er blant noen av produktene som ligger på bordet. Noen skal varmebehandles og her har vi fått hjelp av kjøkkenet på Scandic Nidelven, slik at produktene kan vurderes slik de er tenkt servert. - God aroma, men pølsa er noe for kompakt. Jeg savner også smakene som står på emballasjen. Smakekspertene har gode utviklede smaksløker, de både lukter og smaker seg frem for å finne de ulike ingrediensene som er fremhevet på pakningene. - Smaken av fennikel, som står beskrevet på pakningen kommer ikke frem. Kanskje blir den overdøvet av det andre?
Ved hvert bord sitter en kategoriansvarlig og spør, noterer og leder prosessen. Hver enkelt produsent skal få tilbakemelding om produktet de har meldt på. For de som ønsker en ekstern vurdering av produktet sitt, er dette stedet for å få det vurdert. Tilbakemeldingene kan være gull verdt for de som driver produktutvikling, her vurderes både detaljnivå, innpakning og helhet.
- Hmm... her bruker de plast som emballasje. Kunne de brukt noe annet? Tilbakemeldingene fra juryen er varierte, bærekraft og utseende settes opp mot hverandre for å vurdere innpakningen og hvordan det påvirker oppbevaring, holdbarhet og utseende. – Ja den har jo vært fryst, men den er ikke bløt likevel. Den er fortsatt innbydende og ligger deilig i munnen sier juryen som iherdig smaker seg gjennom Årets Bakst og Kornprodukt. – Jeg droppet med vilje frokost i dag, sier jurymedlem Marte Fikse Kystad fra Britannia Hotel. – Man blir nok mer enn mett etter en stund her, ler hun.
Nytt av året er kategorien Årets Drikke. Her får dommerne smake på mye forskjellig, fra kaffe-milkshake, safter og juicer til sider, øl og akevitt. - WOW. Dette var friskt og godt, denne ser vi for oss i sommerveggen som tørstedrikk. Usikker på om navnet treffer helt 100%, men smaken er der og forpakningen er morsom og leken forpakning. Dette er et gjennomført produkt.
Den nye kategorien har mange gode overraskelser og det diskuteres iherdig blant juryen. Hver drikke får poeng fra 1-9 innenfor fire ulike kategorier: utseende, lukt, smak og ettersmak, konsistens og til slutt; totalvurdering - Denne dufter av karve og karamell og anis. Flaska får full score, jo dette er et fint produkt som vi bare sier – «Keep on going» til!
Den nye kategorien viste seg å bli blant en av de vanskeligere å finne både finalistene og vinneren i, rett og slett fordi det var så mange gode kandidater blant de innsendte produktene. Men juryen ble enstemmige enige uten for mye om og men.
Til slutt påpeker de at kvaliteten på produktene vi blir å finne under Trøndersk Matfestival 2023 er høy - på tvers av alle kategorier!
Årets Kjøttprodukt Årets Drikke Årets Økologiske produkt Jury: Martin Trana Flak, Stig Rune Eilertsen og Olav Svarliaunet
Årets Bakst og kornprodukt Årets Søtsak Årets Nykommer Jury: Marte Fikse Kystad, Karoline Sperstad og Robert Heggvik
Årets Sjømatprodukt Årets Meieriprodukt Årets Matgave Jury: Susanna Puttonen, Lars Erik Vesterdal og Espen Aunaas
Årets kjøttprodukt Fenalår av Kasjmirgeit, Elset gård fra Trondheims Matperler, Reinsdyr Souvas, Stensaas ReinsdyrslakteriKaffecoppa, Halsan Kjøtt
Årets drikke Fangstrapporten, Inderøy BrenneriAlrune, gulrotøl, Bryggeriet FrøyaElstar Eplemost, Inderøy Mosteri
Årets økologiske produktKupølse 96%ku, Brattlia Mat og KulturUng Grotteost, Hitra gårdsmatKongeost, Hitra gårdsmat
Årets bakst og kornprodukt Salte Jønnbrød, Berge gårdTrollheim Hjemmebakt Flatbrød, Trollheim-NerskogenFrøyaflak, Garnviks Røkeri
Årets søtsak Mangotango Sorbet, Jentene på Tunet - ChocolatierMjødurtsukker, Berge GårdHermetiske Tomater, Rågo Trondheims kjøkkenhage
Årets nykommerHavsnø Flaksalt, FrostaChipsPistasjkrønsj, Jentene på Tunet - Chocolatier,Hjorte Chorizo, Dalpro
Årets sjømatprodukt MiMi Sennepssild, Artic MustardGarnviks Tradisjonelle Røkt Laks, Garnviks RøkeriNajadelaks, Dolmøy Seafood
Årets meieriprodukt Ungkaren, Hitra GårdsmatKvit Kathrin, Skansen ostSkjenald, Orkladal Ysteri
Årets matgave Velkommen til Øyriket, Smaker fra Øyriket, Hitra/FrøyaRågo Matgave, Rågo Trondheims kjøkkenhageFood from the islands to you, Smaker fra Øyriket, Hitra/Frøya