Jubileumsprodukter

I anledning festivalens 20-årsjubileum har vi valgt ut elleve produkter som sammen representerer festivalens og Trøndelags mangfold og helhet. Noen produsenter har spesiallaget nye, spennende produkter for anledningen, mens andre bidrar med sine klassiske produkter som er favoritter blant publikum på festivalen.

Merking

Jubileumsproduktene er merket med egne klistremerker, se etter dette for å finne de fantastiske produktene når du går rundt på festivalområdet

KNAS, havsalt – LiVERTEN (Namdalen, Telt 4)

KNAS er en serie med fritert snacks av tunnbrød med ulike smaker. Tunnbrød er en type lefse som stekes i steinovn etter en gammel tradisjonsoppskrift fra grenseområdet Lierne - Jämtland. 

Tunnbrødet brukes bl.a som brød i vår kjente signaturrett LiBab. Under tunnbrødproduksjonen blir det en del restdeig. For å produsere KNAS utnytter vi dette avskjæret ved å strimle det opp og friterte det før det tilsettes ulike smaker. Et bærekraftig lokalt produkt fra Lierne! 

KNAS er et fantastisk alternativt til potetgull, chips, nøtter etc. Tilbehør ostefat, spekemat, koldtbord, desserter eller «nåkkå godt te kaffen»’  

 

Rørvik Fiskekaker – Rørvik Fiskemat (Namdalen, Telt 4)

Rørvik fiskekaker ble opprinnelig laget av bestemor Marie, som startet en mindre produksjon i en kjeller på Rørvik i 1927- snart 100 år tilbake i tid! 

Denne oppskriften har fulgt bedriften, med små justeringer helt fram til nå. Den har fått flere utmerkelser opp gjennom årene og er i dag i til salgs i butikker over hele landet fra Lindesnes til Svalbard.  

Rørvik Fiskekaker har blitt en bestselger som vi er meget stolt av.

 

Akevittgelé – Romstad Gård (Fosen, Telt 5)

Da erkebiskopen i Nidaros, Olav Engelbrektsson, mottok en pakke i posten i år 1531, skrev avsenderen at han sendte over «nogit Watn som kallis Aqua vite», som skulle hjelpe mot «alle hånde kraftfond som et menneske kan ha innvortes».

Da butikken på Nidarosdomen ønsket å selge Akevittgeleen vår, og de kom med en forklaring på at akevitt hørte både kirke og helbredning til, så søkte vi om å få bruke Rosevinduet i Nidarosdomen på etiketten på geleglasset vårt.  Noe vi fikk innvilget.

Dette med rosevinduet og akevittgele er klart med på å få mersalg til turister, spesielt de som har besøkt eller ønske å besøke Nidarosdomen. En fin reklame for Trondheim og Trøndelag får vi høre også. 

 

Rørosviddas Perle – Rørosrein (Røros, Telt 6)

Mørbrad av reinsdyr kalv, vinner av Det Norske Måltid 2017, grunngivning: "Årets vinner kommer i en flott innpakning med god informasjon og har et svært innbydende utseende: Det krever stor innsats og svært god kvalitetskontroll hos produsenten for å få fram produkter av denne kvaliteten. Dommerne bemerker at det er flott at produkter og råvarer som har lange tradisjoner i Norge gjøres tilgjengelig for et større publikum. Produktet har en ren og fyldig smak og en perfekt konsistens, det er renskåret og pent trimmet med jevn farge. Produktet lukter rent og komplekst av fjell og viltkjøtt."

 

Kaldrøkt laks med einebær og fennikkel – Garnvik (Smaker fra Øyriket, Telt 7)

Produktet består av lokal norsk oppdrettslaks som er røkt og krydret med einebær og fennikel. Laksen tørrsaltes for hånd med en blandet miks av salt og sukker, etter skylling og tørking, røkes den elegant på ekte bøkeflis. Resultatet er en røkt laks med mild røyksmak, god balanse og fast konsistens med en touch av einebær og fennikel.

Er også vårt eget jubileumsprodukt, med at vi feirer 10 års jubileum i år. 

 

Vilt hot ølsnacks – Dalpro (Smaker fra Øyriket, Telt 7)

Vilt-hot er en snackpølse, i hovedsak laget av hjortekjøtt fra Hitra og Frøya, og krydret med hvitløk, chili og paprika. 

Pølsen er et godt snacksalternativ med sine 25g protein pr 100g og passer utmerket med noe godt i glasset, som tursnacks, i bilen eller bare når du har lyst på noe godt. 

 

Sjokogull – FrostaChips (Frosta, Telt 11)

Sjokogull er et unikt samarbeid mellom FrostaChips og Trondheim Sjokolade. Ved å kombinere sprøtt potetgull med eksklusiv konfekt, har vi skapt et uventet og spennende smakseventyr som kombinerer det beste fra to verdener.

To delikate konfektbiter: Pistasjpralin – pistasjfylling med sprø Dill Pickle-potetgull, en balansert blanding av søtt og salt. Inspirert av den kjente Dubai-sjokoladen. Karamellpralin – fylt med myk karamell og sprø salt potetgull for en perfekt kontrast. 

 

Festival Akevitt – Berg Gård/Inderøy Brenneri (Inderøy, Telt 13)

Denne Akevitten er en av produktene som er spesiallaget for å feire festivalens 20-årsjubileum. Akevitt har lange tradisjoner i Trøndelag som strekker seg tilbake i flere hundre år og er derfor et selvsagt tilskudd blant jubileumsproduktene. Produktet er laget med ekte håndtverk, selvfølgelig med de beste ingredienser fra Trøndelag! Potetsprit, karve, mjødurt, granskudd, byggmalt

Dette produktet vil være tilgjengelig gjennom Vinmonopolet.

 

Rabagast – Hogna Brygg (Trøndelag Sør, Telt 16)

Fra trøndersk jord til sommerdrikke på bord, fyldig, sødmerik eple og frisk fruktig rabarbra. Med Bonsak-malt i bunn er Rabbagast en feiring av trønderske smaker!

Prøv denne som aperti  med is, til sjømat, salater og lyst kjøtt.

 

Vaffel med Fjellmandel – Fjellmendel fra Oppdal (Trøndelag Sør, Telt 16)

Fjellmandel fra Oppdal er geografisk beskyttet betegnelse, og dyrkes over 400 m.o.h. Her er det lave temperaturer, lang vekstsesong og mineralrik jord som gir en saftig konsistens og nøtteaktig smak.

Fjellmandel fra Oppdal er en av de mest ettertraktede potetsortene med ekstra mye smak. Den høstes i september, det vil si at akkurat nå er det ikke tilgang på fersk potet. Mandelpoteten gir retter og snacks en karakteristisk smak og tekstur, og kan derfor like gjerne brukes til hverdags som til fest. 

Det er ikke uten grunn man sier at «poteten kan brukes til alt». Foruten Fjellmandel som tradisjonelt brukt, så smaker også potetsuppe eller potetvaffel fortreffelig. 

 

Høvding Sverre, lagret – Orkladal Ysteri (Orkland, Telt 17)

Høvding Sverre lagret er en fast kittmodnet ost. Ystes som Høvding Sverre ung, men er modnet lenger og er dermed litt fastere og med mer utviklet smak. Den er modnet 6-12 måneder, er 3-3,5 kg og 25 cm i diameter. Smak den med gele/honning, gratiner den eller nyt den som den er.

Sverre Sigurdsson var konge i Norge på slutten av 1100-tallet. Han var birkebeinerhøvding og konge på den tiden da Nidaros (Trondheim) var hoved­staden i landet. Han bygde blant annet Sverresborg, og gården Gelmin i Orkland var en av hans kongsgårder. 

Osten fikk sølv ved Landsutstillingen for gardsost i 2013, bronse i NM i 2015, og sølv i NM 2019 og i NM 2021. I tillegg fikk osten spesialitetsmerket i oktober 2015.