Jacobsen1200.jpg (1)
Bryggerifestivalen | 30.07.19

Trønderkaffe i verdensklasse

Trøndere er kjent for å være glad i kaffe, og vi er bønnhørt! Trøndelag har faktisk seks kaffebrennerier som alle brenner for å gi oss en bedre kaffeopplevelse. Blant dem finner vi både stor- og småskalaprodusenter.

Fra bøttekott til kaffebar

Jacobsen er Tony Jacobsen og Svart det er kaffen. Svart kaffe liksom.

Tony Jacobsen ville lage kaffe som smakte mer enn kaffe. Dermed startet han Jacobsen & Svart i et bøttekott på en frisørsalong for sju år siden. Han demonterte brenneren for å finne ut nøyaktig hvordan den fungerte, og hacket airconditionanlegget som var koblet til for å kunne skape renere smaker.

Etter lange ettermiddager med kaffebrenning fant Jacobsen også ut at han ville en kaffebar. 

Det ble starten på en ny epoke. Så her er vi i dag (Adressabygget) og vi brenner fortsatt kaffe som vi leverer til alle verdens hjørner og til lokalmiljøet. Vår kaffe serveres i michelinstjerne restauranter, kaffebarer, kafeer, hoteller og kontorer. Det er veldig gøy synes vi! 


Jacobsens beste kaffetips:

Helt enkelt - kverna er stort sett det eneste du trenger å skru på for å lage digg kaffe, så lenge du er nøyaktig med resten av målene. Bruk rent utstyr, gode kaffebønner mål opp vann nøyaktig. Skru kverna finere hvis du synes kaffen blir for tynn, og grovere hvis den er for sterk.

Sertifisert storskala

Kjeldsberg er et lokalt kaffebrenneri i Trondheim med lange tradisjoner og sterk lidenskap for kaffe. Kjeldsberg har laget kaffe i seks generasjoner, og er den eneste kaffeprodusenten i storskala i Norge som utelukkende produserer UTZ- eller Fairtrade-sertifisert kaffe. Enkelte av produktene er også dobbeltsertifisert med Debio-merking. Sertifiseringene sikrer at kaffeproduksjonen foregår under kontrollerte forhold.

I dette inngår blant annet at miljøet ivaretas på en bærekraftig måte, at arbeiderne er sikret en minstelønn og at barnearbeid er forbudt.

–Disse faktorene bidrar til å skape en tryggere hverdag for kaffebonden og en sikkerhet for kundene våre at kaffen fra Kjeldsberg er ordentlig kaffe – for ordentlig folk. Kaffe er en risikovare og vi betaler gjerne litt mer for å for å forsikre oss om at produktet vi selger kan nytes med den beste samvittighet, sier Jan Erik Glimsholt, administrerende direktør i Kjeldsberg kaffebrenneri.

Kjeldsberg har både ”single origin” (Fairtrade) og ”blends” (den gule som mange kjenner til) i sortimentet.


Foto: Kjeldsberg

 

Lokalbrent festivalkaffe og kaffekurs

Idar Ellingsen fra Pala inviterer til kaffekurs på Britannia lørdag 3. august kl. 14. På kurset vil du lære om hvilke faktorer som er med å bidra til en god kopp kaffe. Vi snakker blant annet om forskjellige opprinnelsesland, prosesseringer, brenning og brygging. Det blir også smaking av forskjellige kaffetyper og du får tips til hvordan du selv kan lage bedre kaffe hjemme. Mer info om kurset og billetter finner du her.

Du treffer både Kjeldsberg og Jacobsen & Svart og øvrige kaffebrennerier på Bryggerifestivalen og på Trøndersk Matfestival. Kom og nyt en skikkelig kopp kaffe!

 


Aktuelt