Trøndersk Matfestival
Bryggerifestivalen
Prosjekter
Oi!
Leter du etter en matprodusent eller et produkt? Her kan du finne det.
Stjørdalsølet Røyklagt, som ble lansert på vinmonopolet like før jul har fått mye skryt her hjemme. Mottagelsen var ikke dårligere på Grüne Woche i Berlin – verdens største mat- og landbruksmesse.
Stjørdalsølet som Stolt Bryggeri lanserte på Vinmonopolet like før jul, har fått en rykende varm mottakelse.– Interessen har vært formidabel, sier en stolt brygger Mikael Slettedal. Det første partiet ble revet bort fra Vinmonopolet i Stjørdal på en times tid, og det andre gikk unna like raskt.Røyklagt har også fått usedvanlig bra kritikk på Untappd, øl-appen der iherdige ølentusiaster samler og deler sine ølopplevelser. Noe overraskende vil kanskje enkelte si, siden stjørdalsøl har hatt et rykte på seg for å være et øl for spesielt interesserte.Det handler om å være åpen for nye smaker, mener Slettedal. Og med den stadig voksende interessen for håndverksøl har folk blitt mer innstilt på å smake.– Røyklagt har en helt særegen stil, med tydelig røyk i både smak og aroma uten å vise seg som brent eller sur. Min erfaring er at folk enten synes det er utrolig godt, eller så liker de det ikke i det hele tatt.
Også blant de besøkende på Grüne Woche, verdens største mat- og landbruksmesse, er meningene om Røyklagt delte. Men ølentusiast og brygger i Wermlands brygghus, Hans Skan, er så begeistret at han etterspør muligheten til å selv få kjøpt malt fra Stjørdal.– Røykt øl bruker ofte å bli tung i smaken, eller fadd som vi sier på svensk. Dette ølet var ikke det, smaker friskt og ærlig.
Foto Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke
– Oi, den var overraskende! utbryter Tom-Ero Bustadmo fra Skafferiet Harstad, og gir Røyklagt en femmer på Untappd. Jeg liker godt øl som er røykt, og oppsøker det når jeg kan. Denne har ikke for mye alkoholsmak, og er lettere enn andre røykte øl. Dette ølet vil jeg vil gjerne ølet hos oss, hvis vi får bevilling, vi har akkurat sendt inn søknaden.Den irske ølentusiasten Liam, har tidligere jobbet ved Stone Brewing og bosatt seg i Berlin. Også han er begeistret.– Denne likte jeg godt! Jeg liker vanligvis ikke røykt øl, men jeg kan virkelig se for meg å drikke dette ølet ved bålet ute i skogen. Fin smak av einer, og med en subtil røyksmak.
Ekteparet fra Ersgard stod på stand og serverte smaker fra Trøndelag under Grüne Woche. Fra venstre: Grete Sørebø fra Ersgard, finansieringsdirektør i Innovasjon Norge Leon Bakkebø, tidligere matminister Bård Hoksrud og Stein Sakshaug fra Ersgard. Foto: Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke.
Stolt er det første kommersielle bryggeriet i Stjørdal, og ble etablert for bare et år siden. Men Stolt er langt fra de første som brygger øl i dalføret. For den uinnvidde er Stjørdalsøl enkelt sagt en betegnelse på maltøl fra Stjørdalen, kjent for en eiendommelig røysmak. Maltøl, eller gardsøl, av denne typen har vært brygget på norske gårder siden vikingetida. Tradisjonen har dødd ut de fleste steder i landet, men holdes aktivt i hevd i Stjørdal.–Vi ville brygge vår egen versjon av det lokale tradisjonsølet, forteller Slettedal. For å være tro mot tradisjonen brukte vi utelukkende lokal malt til brygginga, og sløyfet humle. I tillegg tilsatte vi einer til skyllevannet som gir et friskt preg av sitrus og barskog.Det er en møysommelig prosess å brygge ekte Stjørdalsøl. Før selve bryggingen kan starte skal det maltes. Kornet legges i bløt i flere dager for å starte spireprosessen. Det må nemlig til for å omdanne stivelsen i kornet til gjærbart sukker. Så snart kornet har begynt å spire må det tørkes raskt for å stanse spireprosessen. Hvis ikke vil den lille planten sluke alt sukkeret selv, og da blir det lite mat til overs for gjæra.Kornet tørkes i en såkalt såinn, en vedfyrt korntørke med hull som lar røyken sive opp til kornet. Valg av ved er viktig for å få den rette røykaromaen. På ekte Stjørdalsvis skal det være «ørder», altså or.–Vi fikk uvurderlig hjelp av Jon Krislok og Kjell Mjøsund, som til sammen har mange års erfaring med å brygge Stjørdalsøl. De produserte maltet og brukte omtrent 30 dager på jobben.Til gjæringa fikk bryggeriet god hjelp av forskere fra NTNU, som har isolert lokal villgjær fra nypebusker i Stjørdal. Gjæra bidrar til smak og særpreg, og gir litt syre og smak av eple.
Tørkeprosessen gir en unik røyksmak til ølet. Foto Kristian Helgesen.
Et tradisjonsrikt øl, brygget utelukkende på lokale ingredienser. Ølet egner seg godt til mat, spesielt til røkt kjøtt, pinnekjøtt o.l. samt ost.Alkoholprosent: 7%Smak: Smak av røyk, høy, einer og karamell.Lukt: Tydelig duft av røyk.Farge: Mørk gyllenRåstoff: Vann, malt (bygg), gjær, einerProdusent: Stolt Bryggeri