g%c3%a5sa_4.jpg (1)
Bryggerifestivalen | 14.05.20

Trøndersk dugnadsånd i bryggeribransjen

Et nytt, trøndersk produkt fra start til mål, og typisk eksempel på samarbeidsånden vi trenger i denne utfordrende tida!

Kortnebbgåsfestivalen på Beistad må sette årets program på vent til 2021, som mange andre festival-arrangører denne sommeren. 

Men ikke alt kan avlyses og utsettes; hvert år har festivalen en hjemmebryggerkonkurranse, og vinnerølet blir neste års festivaløl. I 2019 var det Jonny Reinsberg som vant, med en Bohemian bayer, et mørkt, sødmefylt øl, som passer både til - og i matretter med gås i hovedrollen. Gåsa har en lett viltsmak som går godt med sødmen fra røstamaltet i bayeren. Vinnerølet blir brygget hos Hogna Brygg på Kotsøy, og første uka i mars tok hjemmebrygger Jonny, bror Martin og Jo Kristian Kvernland fra Kortnebbgåsfestivalen turen til Kotsøy. 

- Det er alltid artig å møte andre bryggere og høre om deres erfaringer og ideer, og ekstra stas at de velger oss til å brygge ‘hjertebarnet’ sitt, sier daglig leder Liv Bogen.

- Bryggeriet startet opp i 2016, så det er ikke lenge siden vi også var hjemmebryggere, og vi prøver å ta med oss nysgjerrigheten fra den tida inn i den daglige drifta. Mottoet vårt; det beste ølet er ikke brygget ennå!, er leveregel nr 1 her, smiler Ola Raphaug, bryggmester hos Hogna Brygg. I tillegg er årets øl en lager-øl, altså en ølstil vi ikke har brygget på anlegget før, og den utfordringen gjorde det ekstra spennende i år, sier Bogen.

Jonny og Ola justerte oppskriften til Hogna Brygg-størrelse, og dette året er mesteparten av ingrediensene hentet hos Bonsak Gårdsmalteri på Skogn. Bodil og Tyson  på Skogn er kjent for sitt kvalitetsmalt, og gir trønderske øl det lille ekstra med sin fyldige og unike smak. De spesialproduserer gjerne malt etter bryggernes ønsker, og bidro gjerne med ingredienser til årets Gåsebrygg Bayer.

- Så i slutten av april sto vi der, med en tank smakfullt trøndersk øl, og avlyst festival, sier Jo Kristian Kvernland. - Hva skulle vi finne på? Vi henvendte vi oss til festivalens tidligere samarbeidspartnere, hva slags løsninger kan vi få til?

Heldigvis har dugnadsånden godt tak i trønderne, og Kjetil Kvarteig, kategoriansvarlig lokalmat i Coop Midt-Norge, åpnet butikkene i Steinkjerområdet for Jonny Reinskogs Gåsebrygg bayer. Joker Sprova ved den alltid like entusiastiske Magne Melland, og Spar fant også plass i hyllene til Jonnys brygg, så nå kan folk som stemte frem bayeren til førsteplass ifjor prøve den til sommerens grillmat.

- Også ølutsalg i Gulating-kjeden har tatt inn ølet og dermed er det mulig å smake Jonnys bayer helt ned til det sørligste av Norge, og det er jo ekstra stas, smiler Jo Kristian, initiativtaker og gründer av Kortnebbgåsfestivalen. Festivalen ble startet for å snu invasjonen av kortnebbgås hver vår til noe positivt, og har arrangement for folk fra 0-100 år.

Aktuelt