Pulled%20pork%20Inder%c3%b8y%20Slakteri.png (1)
Kjøttprosjektet | 29.01.21

Tenker stort og samarbeider om nye kjøttprodukter

Tre små, lokale kjøttforedlingsbedrifter med samlet over hundre års erfaring går nå sammen for å erobre storkjøkkenmarkedet. Meråkerkjøtt, Inderøy Slakteri og Vilteksperten har utviklet nye kjøttprodukter som hotell og storkjøkken over hele Trøndelag vil nyte godt av.

-Dette prosjektet er veldig unikt, for det er samarbeid på tvers av kjøttbedrifter, og ut av det samarbeidet tror jeg det kan komme noe utrolig bra, sier kokk Lars Erik Vesterdal, som denne uken lager filmer hvor produkter fra Inderøy Slakteri, Meråkerkjøtt og Vilteksperten er i hovedrollen.

-Jeg tror at i fremtiden vil folk etterspørre lokale produkt som er, om ikke helt ferdig, så er de litt bearbeidet, slik at man slipper å bruke masse tid på kjøkkenet, sier han.

-Verden forandrer seg hele tiden, og tidsbruken blir mer prekær. Det at du får noen produkt som du med noen enkle triks kan gjøre til dine egne, tror jeg det ligger mye fint i.

Lars Erik Vesterdal lager kokkefilmer med trønderske kjøttprodukter. Foto: Mai Løvaas

Små, lokale foredlingsbedrifter med til sammen hundre års erfaring går sammen og tenker stort. De tester og lager nye produkter, og skal lage en produktkatalog med tittelen "Kraft". Produktene skal ut til storkjøkken. Oi! Trøndersk Mat og Drikke har ledet innovasjonsprosessen.

-Vi testet ut produktene under Trøndersk Matfestival - Et sted nær deg! i fjor på åtte forskjellige institusjoner i Fosen. Da fikk vi nyttige tilbakemeldinger fra institusjonskokkene, sier prosjektleder Åslaug Hennissen i Oi! Trøndersk Mat og Drikke. 

Les mer om testingen av produktene under fjorårets Trøndersk Matfestival her: Mer matglede for eldre på sykehjem. 

–Fremfor å øke kjøttproduksjonen vil vi satse på økt differensiering av stykningsdeler og kjøttspesialiteter. Det vil gi bedre lønnsomhet både for bonde, slakteri og foredlingsbedrifter uten at vi havner i en situasjon med overproduksjon og matsvinn, sier Åslaug Hennissen, Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

Sammen står de sterkere

-Dette prosjektet handler om at vi skal komme med nye og anvendelige produkter for Horeca-markedet, det vil si hotell, restaurant og catering, sier Henning Nørholm ved Inderøy Slakteri.

-Vi legger stort fokus på at produktene skal være av høy kvalitet, og at vi skal gjøre arbeidsdagen enklere for de som står på jobb, i form av at produktene er klar til bruk når de kommer fra oss.

De har jobbet fram flere nye produkt som er aktuelle for Horeca-markedet, blant annet en langtidsbraisert lårtunge av storfe med asiatisk smak. Dette vil være et godt produkt i til en salat, som middag eller til en stor bankett. De har laget en versjon av pulled pork, en naturell utgave slik at kjøkkenet selv kan sette sitt preg på retten. De har også med de klassiske produktene som kommer fra Inderøya, som sodd, Straumpølse, kjøttboller, og grove pølser med Spesialitetsmerket.

-Vi har solide produkt i bunn. Nå tilpasser vi oss Horeca-markedet, hvor vi gjør jobben for dere. Så når man kommer på jobb, så er ting klart til bruk fra oss, sier han.

-Grunnideen er at bedrifter på Innherred og rundt oss skal komme oss tyngre inn på markedet, som hotell, restaurant, kantine, sier Nørholm. 

Henning Nørholm fra Inderøy Slakteri er i Banksalen i Trondheim med produkter som skal filmes til Horeca-bransjen. Foto: Mai Løvaas

-Det handler om å utnytte hverandres kunnskap og råstoff-tilgang. Vi bedriftene kan jobbe sammen og få ferdige produkter ut til kundene. Det er veldig fint at disse bedriftene er bare noen mil rundt oss, så miljøtenkningen er høy. Vi jobber i lag, og ønsker å komme lenger frem i lag, sier han.

Lårtunge; fra kjøttdeig-emne til førsteklasses stykningsdel

Sammen bruker de blant annet stykningsdeler som brukes til kverning og kjøttdeig, som for eksempel lårtunge.

-Lårtunge er et rent, fint og jevnt stykke som er fritt for hinner, men det er også et tøft stykke som trenger tid på behandling, sier Henning Nørholm ved Inderøy Slakteri.

-Når du bruker jevn temperatur over tid blir det et aldeles utsøkt stykke kjøtt som har masse smak og er et fullverdig produkt. På den måten får man mer verdi for noe man før fikk mindre verdi for, sier han.

Lars Erik Vesterdal har sin tolking av lårtunge.

-En lårtunge er i utgangspunktet et knallhardt kjøttstykke som det er vanskelig å jobbe med, men på Inderøya har de brukt magi, og fått det dødsmørt!

Lårtunge; ikke lenger hardt og tøft, men mørt og utsøkt. Foto: Mai Løvaas

-Det har vært veldig interessant å jobbe med dette prosjektet, sier Nørholm.  Jeg er utdannet kokk så dette er sånn som vi tenker på kjøkkenet. Når vi nå ser hvordan pandemien slår ut i arbeidslivet og folk mister jobbene sine, så må næringslivet tenke annerledes i forhold til hvordan man skal drive bedriftene sine sånn at de står seg videre. Da tror vi at de produktene som vi kommer med nå, som er mer eller mindre ferdige produkter, er både økonomisk og en fin løsning for bedriftene. Det er bare å ta det inn på kjøkkenet, varme det etter instruksene fra oss, og så er det bare å bruke, sier han.

Vilteksperten som har lært av kårkjerringene

Harry Dyrstad gleder seg også over samarbeidet. Han driver Vilteksperten i Stod nord om Steinkjer, en slaktebedrift som er tuftet på kårkjerringene som han kaller dem.

-Når du drar rundt på gårdene og slakter så er det bondekona som er gårdkona, og kårkjerringa er den eldre generasjon, forklarer Dyrstad.

-Før i tiden var de eksperter, de måtte jo ta vare på slaktene selv hjemme på gården. De laget masse rare matprodukter som er veldig veldig veldig bra. De har jeg stjålet! Det tror jeg de alle sammen er glade for i dag, for flesteparten er døde. Så Vilteksperten er tuftet på det. Det er en hyllest til kvinnfolkene i Steinkjer og Snåsa, sier han.

Dyrstad synes det er veldig spennende å samarbeide med andre kjøttbedrifter i dette prosjektet.

-Vilteksperten er den minste bedriften i denne sammenhengen, sier han.

Harry Dyrstad fra Vilteksperten gleder seg til samarbeid og ser opp til de andre kjøttbedriftene. Foto: Mai Løvaas

-Inderøya er jo berømt for soddet sitt, og lager mange andre fine produkter i tillegg. Meråker Kjøtt er stor og flink på steking av produkter blant annet. Det er veldig interessant hvis vi kan samarbeide og utvikle ting sammen, så slipper man å være alene. Jeg ser jo opp til de andre! Så jeg håper det blir noen produksjoner som passer til lille Vilteksperten og, sier han med et smil.

Meråker Kjøtt og Inderøy Slakteri koblet fra starten av

Per Johan Pedersen fra Meråker Kjøtt er også glad for dette samarbeidet.

-Vi ønsker å få til et nærmere samarbeid i forhold til å øke verdiskapingen i trøndersk landbruk og kjøttindustrien i Trøndelag, sier han.

Per Johan Pedersen gleder seg over samarbeidet med andre kjøttbedrifter. Foto: Mai Løvaas

Han viser til at en del år tilbake, så var Meråker Kjøtt og Inderøy Slakteri nært knyttet til hverandre.

-Min far og en kompanjong startet Meråker Kjøtt i 1954. Men før det jobbet far min hos sin bror; onkelen min. Det var han som startet Inderøy Slakteri, og der sto de sammen og lagde sodd. Det er onkelen min sitt navn som står på sodd-bøtta. Og jeg begynner vel å nærme meg 60 år i bedriften, sier han og smiler godt.

-Vi skal jo samarbeide men så er vi jo og konkurrenter for å si det sånn, og det må vi tåle i denne sammenhengen, smiler han lurt.

-En tallerken med lokale råvarer, det er jo midt i blinken!