Inge%20Staldvik%20Skjenkestova.png (2)
Bryggerifestivalen | 18.02.21

Slukk tørsten på Skjenkestova i Skorovas

I en nedlagt gruvelandsby langt utenfor allfarvei i indre Namdalen ligger Skjenkestova, et sted som gir deg drikkeopplevelser fra alle verdenshjørner. Ikke rart de internasjonale turistene valfarter hit.

Tekst og foto: Mai Løvaas

Langt oppi Namdalen, nord for Grong og milevis østover på en øde landevei med grantrær tett i tett, åpenbarer det seg etter hvert hvite daler og fjell, og et knutepunkt som folk gjerne valfarter til; Skjenkestova i Skorovas. Her blir man tatt godt imot av Inge Staldvik, lokalmann, ølentusiast og krovert. På Skjenkestova bys det på ikke mindre enn 500 ulike øl fra hele verden. Så benk deg ned, slå av en prat med de på nabobordet og smak deg gjennom øl fra alle verdenshjørner.

Skolehuset i Skorovas var både kirkehus og skolehus

Skorovas var en gang et yrende gruvesamfunn med skoler, bibliotek, kino og et levende kulturliv. Gruvefunksjonærene bodde oppe i lia, og arbeiderne bodde nede på ‘Myra’. Da gruva ble nedlagt i 1984 ble det veldig stille.

Flere av stamgjestene på Skjenkestova er både døpt i og har vært tidligere elever på Skolehuset, bygget som Skjenkestova nå ligger i. Det viser seg at Skolehuset aldri ble avvigsla, så da drikker man i prinsippet fortsatt i guds hus.


På andre siden av Myra i Skorvas ligger husene gruvearbeiderne bodde i. I dag er de hovedsakelig fritidshus. Foto: Mai Løvaas

-Namsskogen kommune hadde tenkt å rive skolehuset, fordi skolen var ikke brukt på mange år. Det gjorde at jeg kjøpte førsteetasjen og så fant vi ut at, her kan vi innrede med en liten pub som kan være åpen en gang i måneden eller noe sånt, sier Inge Staldvik. Selv er han fra Staldvik, som er seks kilometer fra Skorovatn.

-Siden har det ballet på seg, og vi har da etter hvert over 500 sorter øl og over 200 sorter akevitt, 100 sorter whisky. Vi har et såpass godt utvalg at det skulle finnes smaker for de fleste, sier han med et smil.

Kunstutstilling og trivelige gjester

Skjenkestova har flere rom, og det har blitt populært blant kunstnere i regionen å få stille ut hos Inge på Skjenkestova. Nå i vinterferien stiller Trude Evelyn Noem ut maleriene sine.

Skjenkestova er åpen fredag og lørdag hver uke fra kl 21.00, og verten selv trives veldig godt.


-Hver eneste kveld har vært koselig, fordi det er bare blide og trivelige folk som kommer hit, sier Staldvik og smiler varmt.


-Aldri noe bråk, alltid trivelig, sier han.

-Jeg har vært her i 17 år, så jeg begynner å få litt erfaring.


Lennart Daniel Nordlund og Siri Godejord er født i Skorovas. Begge er døpt og har gått skolegangen sin i Skolehuset, som nå er Skjenkestova. Foto: Mai Løvaas

Internasjonale gjester

Folk reiser til Skjenkestova fra hele landet, og hele verden, forklarer Staldvik.


-Jeg har hatt gjester fra alle kontinenter, og det er stort sett folk langveisfra som kommer hit. Det er også en del folk som har fritidshus i området, og de kommer hit når de er på helgetur, sier han og forteller at det ryktes at man få noe godt å drikke på Skjenkestova.

-Det ryktet har spredd seg ganske kraftig, sier han. -Det er ikke tilfeldig at det har vært både russere, australiere, newzealandere og amerikanere her.

Han har også fått mye ros fra gluten-allergikere som kommer på besøk, for de har også et godt utvalg av glutenfritt øl fra alle verdens hjørner.


Et av flere av øllager på Skjenkestova. Foto: Mai Løvaas

Dameøl?

Påsken er desidert den travleste tiden, men det er også aktivt om sommeren. Han innrømmer at klientellet muligens domineres av mannfolk, men det dukker stadig opp damer fra ulike ølklubber.

-Det er veldig spennende, for det er spennende å knuse noen myter om hva som er ‘dame-øl’ og ikke. Som for eksempel når det kommer en mann og bestiller til kvinnfolket sitt, så sier han at han skal ha en ‘lett og lys en’, og da sier jeg, ‘nei du skal ikke ha det fordi du skal ha en dame-øl, og den dame-ølen den kan for eksempel være en belgisk dubbel, altså en mørk, og litt søt øl, sier jeg.

- Det er det mest typiske dame-ølet etter mitt syn, sier Staldvik og smiler.

-Jeg har bestandig vært glad i øl og er glad i mange forskjellige smaker, og jeg må nok innrømme at jeg liker best de ølene med mye smak, som stout, porter og delvis IPA.

Han liker også mye smak på akevitten.

-Den mest fuselrike akevitten som finnes i Norge, den er fra Atlungstad, den har jeg. Mange liker det ikke fordi det blir for mye smak. Men jeg har jo mange milde akevitter også. Inderøy-akevitt går det en del av, sier han.


Inge Staldvik gleder seg over hver kveld på Skjenkestova i Skorovas. Foto: Mai Løvaas

Skorovas var en livlig gruveby

-Skorovas var et veldig livlig samfunn på 50-, 60-, og 70-tallet, forteller Staldvik.
-Det var over 600 innbyggere på det meste, og det var stor aktivitet. Elkem hadde driften, og de sørget for hus til folk, de sørget for telefon til folk, og vaskeri, og to kinokvelder hver uke. Dette var et mønstersamfunn, spesielt på 60-tallet, helt annerledes enn resten av Namdalen, sier Staldvik ettertenksomt.

Gruva ble lagt ned i 1984, og da flyttet mange ut, og i dag er det bare noen og tyve innbyggere i selve Skorovas. Det er nok betydelig mer stille nå enn det en gang var. Men Skjenkestova er en attraksjon.
 
-Kanskje er det sånn at Skjenkestova opprettholder litt aktivitet i samfunnet, sier Staldvik og smiler.

-Det blir vel aldri noen stor tilflytting igjen, men det det blir flere hytter i området. Et hyttefelt med 45 tomter er under utbygging, og det vil påvirke aktiviteten her på Skjenkestova, og i samfunnet for øvrig. Det ser jeg veldig positivt på, sier han.

Selv henter han mye inspirasjon i Belgia, og synes Belgia er verden beste øl-land.

Hva han drikker av øl varierer veldig, fra humør og til hvilken årstid det er, men belgisk øl er en favoritt.

-Belgia er verdens beste øl-land, sier han.

-Hvis jeg skulle valgt en sort i kveld, på en vinterkveld, så er en Imperial Stout fra England absolutt å foretrekke.Skjenkestova i Skorovatn er åpen i vinterferien: 19.februar, 20.februar og onsdag 24.februar, fra kl 21.

Om du vil overnatte i 10-minutters gåavstand fra Skjenkestova ringer du til Randi Bjerkan på Messa, tlf 970 47 817

Etter en kveld på Skjenkestova innbyr store fjellområder i Skorovas på friluftsliv . Foto: Mai Løvaas

Aktuelt