Honningb%c3%b8tte%20Mj%c3%b8deriet.png (2)
Bryggerifestivalen | 09.06.21

Norges første mjøderi - med tradisjoner fra vikingetiden

På Torvet i Trondheim 29-31.juli kan du prøve kongenes og gudenes drikk; mjød, brygget på honning og urter. Mjøderiet fra Bergen kommer til Bryggerifestivalen, og er landets første mjøderi.

Stian Krog, grunnleggeren av Mjøderiet, gleder seg til å komme til Trondheim 29-31.juli under Bryggerifestivalen og fortelle om hva mjød er for noe. For som han sier, med den mjød-historien Norge har fra gammelt av så er det litt rart at han i 2016 var den aller første til å starte et mjøderi.

- I USA finnes det godt over 600 mjøderi, så der er mjød en godt etablert sak. Mjød er så nytt i Norge, selv om mjød-drikking er en godt kjent tradisjon fra gammelt av.

Stian Krog (bakerst, i midten) og bryggerne på Mjøderiet har det travelt fram mot Bryggerifestivalen i Trondheim og lansering til basisutvalg på Vinmonopolet.

Mjød med tre ulike typer honning

Selv var han hjemmebrygger av øl i mange år, før han ble nysgjerrig på mjød. Mjød tar nemlig kortere tid å brygge enn øl, så det ble til at han brygget mjød istedenfor øl. Jo mer mjød han brygget jo mer fikk han sansen for det.

- Mjød er veldig spennende. Det er helt annerledes enn øl, vin og sider, det skiller seg ut som en egen kategori. Det brygges på honning med ulike urter, bær, krydder og frukter. Mjødene våre er lett til moderate søte mjød, sier han.

Se hvem du kan møte på Bryggerifestivalen, utendørs servering i år.

Det er travelt på Mjøderiet for tiden. De skal inn i basisutvalget til Vinmonopolet til høsten, og brygger nye sorter mjød.

- Akkurat nå brygger vi en tradisjonell og kompleks mjød på tre typer honning; fra Etiopia, Spania og Norge. Og så brygger vi en med bringebær og sitron, den blir mye lettere. Og så brygger vi noe som heter cyser, det er en kombinasjon av mjød og sider, som er gjæret med honning og eplesaft fra Hardanger, sier han.

Mjød tar utgangspunkt i honning og kan brygges i mange smaker og variasjoner.

Mjød til Bryggerifestivalen i Trondheim

De neste ukene tappes det hektisk, og han gleder seg til å komme til Bryggerifestivalen i Trondheim 29-31.juli.

- Det som er så artig med å komme til Trondheim er at det er så inspirerende å være der og tappe mjød og servere. Folk av alle slag kommer opp og er nysgjerrige og vil lære mer om mjød, og det er artig å prate med folk om smak og se reaksjonene deres. Vi får energi av å være på Bryggerifestivalen i Trondheim og gleder oss til å komme, sier han.

Les mer om Bryggerifestivalen her.

Mjøderiet ligger i Bergen, og tar med seg utvalgte favoritter til Torvet i Trondheim 29-31.juli

 

Hva er mjød?- Mjød er en alkoholholdig drikk som i sin mest basale form består av honning, vann og gjær.

- Når gjæren spiser sukkeret i honningen omdannes den til alkohol og man får en drikk som kan minne om vin, men med honning som utgangspunkt for smaken i stedet for vinens druesaft.

- I likhet med vin kan mjød være både søt, halvtørr eller tørr. Den kan være sprudlende eller stille, og sterk eller svak – alt avhengig av mjødmakerens intensjon med drikken.
Mjød er en alkoholholdig drikk som i sin mest basale form består av honning, vann og gjær.

- Når gjæren spiser sukkeret i honningen omdannes den til alkohol og man får en drikk som kan minne om vin, men med honning som utgangspunkt for smaken i stedet for vinens druesaft.

- I likhet med vin kan mjød være både søt, halvtørr eller tørr. Den kan være sprudlende eller stille, og sterk eller svak – alt avhengig av mjødmakerens intensjon med drikken.


Lær mer om mjød her


Her er oversikten over alle bryggeriene som kommer til Trondheim 29-31.juli 

 

Aktuelt