Biskop%20hovedbilde%20Lasse%20Berre.png (1)
Bryggerifestivalen | 04.12.20

Nidaros' nye biskop - en mester i håndverksøl

I 2018 lanserte han sitt eget trappistøl i England og ble øl-kjendis. I 2020 ble han den nye katolske biskopen for 11 000 katolikker i Midt-Norge.

Visste du at det er en egen munkeorden som lager verdens beste øl? Trappistordenen er en gren av Cistercienserordenen i den katolske kirke, og er kirkens strengeste orden. I en hverdag preget av bønn, refleksjon, stillhet og hardt arbeid, er trappistordenen en av de få som også brygger eget øl. Her går ølproduksjon hånd i hånd med asketisk liv. 

Nidaros nye katolske biskop har vært trappistmunk i England siden 2002. Før Erik Varden flyttet til Trondheim for å bli biskop bodde han i klosteret Mount Saint Bernard Abbey like ved Birmingham i England. Da han ble abbed i 2013 startet en flere år lang prosess som førte til at klosteret i dag brygger øl i verdensklasse, Trappistøl. Eller "The liquid bread"- brødet som kan drikkes. Så ikke bare har Nidaros fått en ny biskop, men matregionen har også fått en biskop med stor kjærlighet til håndverksøl og lokalprodusert mat. 

Midt-Norges nye biskop Erik Varden er født i 1974 og kommer fra Degernes i Østfold. Han har vært basert i England i nesten 30 år, men har også bodd i både Italia og Frankrike. Han har en forkjærlighet for håndverksøl og lokalprodusert mat, og var ansvarlig for bryggingen av Trappistøl ved klosteret Mount Saint Bernard Abbey like ved Birmingham. Trappistøl er ikke en type øl, men en etisk betegnelse, som betyr at ølet er brygget av trappistmunker. Foto: Lasse Berre.

Trodde ikke han skulle bli biskop i Nidaros 

- Jeg var sikker på at jeg skulle være munk resten av livet. I et kloster skjer det meste innenfor eiendommen. Vi har til og med en kirkegård på eiendommen. Jeg hadde en plass der. Jeg regnet med at jeg skulle være i klosteret til de bar meg ut dit, sier Varden, og forteller at det var en stor overraskelse da pave Frans utnevnte han til å bli biskop-prelat i Trondheim i 2019. 

Her kan du lese mer om hvordan trappistmunkene lever. 

- Det var en stor overraskelse, og det var ikke så lett å tenke så mye til å begynne med. Det er en overgang det har tatt meg tid å bli vant til, men som også har mye glede ved seg, sier Varden.

Ventet i elleve år

I elleve år har katolikkene i Midt-Norge ventet på sin nye biskop, og den 3. oktober i år ble Erik Varden vigslet i Nidarosdomen. Her har det ikke blitt vigslet noen katolske biskoper siden reformasjonen i 1537. Feiringen ble noe nedskalert på grunn av korona. Men det var en stor dag med historisk sus.

Les mer og se video fra bispevielsen i Nidarosdomen på katolsk.no

For første gang siden reformasjonen blir en katolsk biskop vigslet i Nidarosdomen. Erik Varden ble biskop i Nidaros den 3. oktober 2020. I ungdomsårene trodde han ikke på Gud og beskriver seg selv som en selvbevisst agnostiker. Foto: katolsk.no

- Tankene mine var å forsøke å være så konsentrert og åpen på det som mulig. Det var en stor glede og gave å ha den gudstjenesten i Nidarosdomen, som er et historierikt, storveies og vakkert kirkerom. Det var også flott musikk fra domkoret og Scholl Sanctæ Sunnivæ, forteller Varden med et tydelig varmt hjerte for musikk, noe som fører oss tilbake til da Varden var rundt 15-16 år og hørte på en Mahlersymfoni.  

Trodde ikke på Gud i ungdomsårene

- Jeg var en veldig selvbevisst agnostiker som tenåring, ler Varden og forteller at det var en Mahlersymfoni som vekket han. 

-  Jeg var rundt 15-16 år og jeg lyttet til en Mahlersymfoni. Da var det noe inni meg som liksom brast, og jeg ble bevisst på at det var noe i meg som var større enn meg. Jeg opplevde det ikke i det hele tatt som en trygghet først, men heller mer som en uro. En uro som krevde at jeg måtte videre. Da startet en søken som varte i mange år, sier Varden.

- Søker du fortsatt?

- Ja, og jeg håper å fortsette søke til det siste, sier han. 

Da biskop Erik Varden var en ung gutt trodde han ikke på Gud. Det var en musikkopplevelse som fikk ham til å tro på at det fantes noe som var større enn han selv, og ved 15-16-års alderen begynte han å søke etter svar, noe han fortsatt gjør. Foto: Lasse Berre

Fra melkeproduksjon til ølbrygging

Da Erik Varden ble sjef i klosteret Mount Saint Bernard Abbey i England, solgte han melkekyrne og startet ølbrygging med sine munkebrødre. I 2014 hadde brødrene ennå 120 melkekyr på bås. Det er på størrelse med de største norske melkebrukene, og nesten fem ganger større enn en norsk gjennomsnittsgård.

- Vi hadde drevet med jordbruk og melkekyr helt fra klosteret ble grunnlagt i 1835 og det gjorde vi i ganske stor skala. Men det å skrape sammen et overskudd var alltid en utfordring og det var år hvor vi gikk med tap. Det året hvor jeg ble ansvarshavende i klosteret i 2013, trengte vi å kjøpe inn en del nytt utstyr - traktor og melkerom. Da oppsto spørsmålet om investeringene var ansvarlige siden inntektene ikke var høye nok. Vi bestemte oss for å legge ned gårdsdriften og begynne med noe annet, sier Varden og forteller at tanken om bryggeridrift oppsto da Varden underviste i Roma. 

- Jeg hadde en student fra et kloster i Nord-Italia som drev med ølbrygging. Jeg visste ikke at man kunne brygge øl annet enn industrielt. Studenten fortalte at ølbryggingen gikk bra og at driften ga økonomisk overskudd. Derfor la vi ølbrygging på tegnebordet i Abbedens råd sammen med noen andre ideer - og ølbryggingen fikk gjennomslag, sier Varden og forteller at de brukte nesten to år på å bestemme seg. 

Brødrene står i bryggeriet i klosteret Mount Saint Bernard Abbey og ser stolt på trappistølet "Tynt Meadow". Til høyre i bildet ser du biskop Erik Varden. Han og brødrene studerte og eksperimenterte i flere år for å finne frem til den rette smaken. Ølet ble lansert i juni 2018. Foto: katolsk.no

Trappistøl i verdensklasse

Trappistøl er ikke en egen kategori av øl, men betyr bare at det er brygget i et kloster av munker som tilhører trappistordenen. Av totalt 171 trappistklostre i verden er det bare 14 som brygger øl i følge Wikipedia. Inntektene går til drift av klosteret. 

- Det er særlig våre klostre i Holland og Belgia som har en lang og distingvert bryggekultur. Og da vi fortalte dem at vi hadde lyst til å begynne var de svært oppmuntrende, men også tydelige på at hvis vi skulle gjøre det, måtte vi sørge for å brygge på det høyeste nivået. De sa også at vi ikke skulle brygge et belgisk imitasjons-øl, men finne vår egen smak. De anbefalte at vi skulle se oss om i den engelske bryggetradisjonen og finne et mønster vi likte og improvisere rundt dette, sier Varden og forteller smilende at de hadde den byrdefulle oppgaven å smake seg frem til et øl de likte. 

- Vi endte opp med et tradisjonelt britisk øl. Scotch ale, som er et sterkøl, mørkt og på 4-5 prosent. Vi begynte å leke litt med det. Vi ga det litt sødme, så fikk vi litt mer fres i det, så arbeidet vi oss frem til noe vi ble fornøyd med, sier han. 

Ølet til Erik Varden og hans brødre i klosteret like ved Birmingham i England ble godt mottatt da det ble lansert i juni 2018. Ølet er oppkalt etter engen som de første munkene bosatte seg på for nesten 200 år siden. Foto: katolsk.no

Ble øl-kjendis

Den 25. juni 2018 lanserte Varden og trappistmunkene ved Mount Saint Bernard Abbey sitt første øl for verden. Brygget heter Tynt Meadow og er oppkalt etter den engen som de første munkene bosatte seg på for nesten 200 år siden. Katolsk.no skriver at Mount Saint Bernard Abbey er det tolvte godkjente trappistbryggeriet i verden – og det første i Storbritannia. Dette, sammen med trappistølets gode rykte, har bidratt til stor mediedekning av lanseringen, som skjedde nettopp på Tynt Meadow. Både The Guardian, The Telegraph og BBC skrev omtale om det første engelske trappistølet. Den norske abbeden ble øl-kjendis.

Les hva The Guardian skriver om trappistølet

- Det var en veldig spennende prosess. Vi måtte lære veldig mye veldig fort. Vi brukte tre år fra vi bestemte oss til vi åpnet bryggeriet slik at de brødrene som brygget fikk ordentlig opplæring. Vi hadde tett samarbeid med klostrene i Holland og Belgia. Det var en glede å kunne lansere det. og få så gode tilbakemeldinger både fra engelske kritikere, men også fra andre uavhengige kilder på kontinentet, sier Varden og forteller at ølet har fått gode karakterer i ulike kanaler. 

- Det som er utfordringen, som alltid, er å holde en jevnt høy og konsekvent kvalitet, sier Varden.

- Hvilken mat passer til "Tynt Meadow"?

- Ølet passer godt til kjøtt. Det har en friskhet i seg, som gjør at det også passer til vilt med sterke sauser, sier Varden, som var vegetarianer da han var munk i England, men forteller at nå kan han spise kjøtt. 

Her kan du lese om lanseringen og hvordan biskopen ble øl-kjendis i England

90 prosent renhold og 10 prosent brygging

- Hva var det beste med bryggingen i klosteret?

- Det som er morsomt med den formen for håndverksbrygg er jo at prosessene får lov til å ta tid. At det ikke er noe som er påskyndet, at det ikke er noe kjemiske tilskudd og at ingrediensene er latterlig enkle. Alt du trenger er vann, malt, humle, gjær og litt sukker. At råvarene er av førsteklasses kvalitet er vesentlig. Vi var fryktelig strenge med renholdet, sier Varden og forteller at de hollandske bryggemesterne som lærte dem opp insisterte, og insisterer enda på, at det å brygge øl er 90 prosent renhold og 10 prosent brygging.  

- Vi hadde to gjæringer, først på tank, så på flaske. Den opplevelsen av at råvarene blir stilt i et optimalt miljø for å kunne yte sitt ypperste, det synes jeg er fryktelig spennende, sier Varden. 

- Hvordan eksperimenterte dere med smaker?

- Det vi hadde som mål var å lage en slags syntese mellom en britisk øltype og en gjenkjennelig trappistøl. Trappistøl er ikke en type øl, men en etisk betegnelse. Trappistøl er noe som lages innenfor området til et kloster, og som er lagt av munker eller nonner. Pengene skal gå til klosterets opphold, og at noe av pengene skal gå til veldedige formål. Men et trappistøl, kan prinsipielt være et hvilket som helst øl, sier Varden og forteller at folk forbinder trappistøl med et sterkt øl.

- Det kan være opp til 12 prosent og ølet har gjerne den litt belgiske karakterstyrken med sødme. Vi prøvde å matche de to med det belgiske og engelske særtrekket og eksperimenterte med et lite hjemmebryggeri før vi prøvde på de store tankene. Da brygget vi en gang i uka og prøvde oss fram med forskjellige typer gjær, malt og humle, sier Varden.

- Drikker du øl i dag?


- Ja, men jeg brygger ikke. Det ville være en veldig behagelig dagdrøm å ha et minibryggeri, men jeg vet ikke hvor realistisk det er. Jeg har aldri vært bryggemester, men jeg var ansvarshavende. Min jobb sånn praktisk, utover å være ansvarshavende var tappingen manuelt. Det var en morsom prosess, og det som var moro også var samarbeidet. Det kan jeg savne litt, sier Varden.

Er nysgjerrig på trøndersk håndverksøl

Biskop Erik Varden ser frem til å oppdage mer trøndersk mat.

- Jeg har hatt gleden av å bo over lengre perioder i både Frankrike og Italia - i områder der det er veldig sterk matkultur. Jeg har vært basert i England i nesten 30 år. I den tiden jeg bodde der, skjedde en kjempeutvikling i engelsk matkultur. Det er enklere å spise godt i England nå enn for 30 år siden. Men der hadde man ikke i like stor grad den selvbevissthet som man finner i enhver region i Frankrike og Italia, og det har man egentlig ikke hatt i Norge heller. Jeg synes det er interessant, spennende og prisverdig at det er en utvikling som er i blomstring også her, sier Varden og forteller at ølet han var med på å produsere passer ypperlig til den trønderske Munkebyosten. Det er han glad for å kjenne til, men han gleder seg til å bli bedre kjent med matregionen han nå er biskop i. 

- Er du nysgjerrig på trøndersk håndverksøl?
- Ja, det er jeg egentlig. Nå har jeg smakt veldig lite, sier Varden, og gleder seg til å oppdage trønderske mat- og drikkeskatter.

- Hvis det er en mulighet å kjøpe noe som er lokalt jeg alltid gjøre det, sier biskopen, som ser fram til å bli bedre kjent med sitt bispedømme. 

- Jeg møter folk formelt i møter og i samtaler, men også på Coop Ekstra og ved resirkuleringsstasjonen og når jeg går til tannlegen. Jeg skal også reise rundt. Jeg har vært i Levanger, Namsos og Steinkjer så langt. Jeg skal til Molde nå til helgen og til Ålesund helgen etter. Jeg begynner å bli litt kjent, sier Varden og forteller at gjerningen som biskop går ut på å ha det pastorale og administrative ansvaret for de troende katolikkene i Midt-Norge og å formidle evangeliet. 

- I de løftene jeg avga ved vigselen lovte jeg å være mild og barmhjertig mot fattige, fremmede og dem i nød. Det i seg selv er et ganske stort program. Det å være biskop er et allsidig virke, sier Varden. 

Nidaros` nye biskop Erik Varden har bakgrunn som trappistmunk i England. Varden var leder i klosteret da han og munkebrødrene i startet med ølbrygging. Trappistøl er kjent som et øl i verdensklasse. Som biskop brygger ikke Varden øl, men han ser fram til å smake på trøndersk håndverksøl og lokalprodusert mat. Han er gledelig overrasket over at Midt-Norge er en matregion som blomstrer. Foto: Lasse Berre

Trappistøl

- Trappistøl er øl brygget av trappistmunker.
- Trappistøl er ikke en egen kategori av øl, men betyr at det er brygget i et kloster av munker som tilhører trappistordenen.
- Av tilsammen 171 trappistklostere i verden, brygger tolv øl.
- I 1997 grunnla åtte trappistklostre Den internasjonale trappistforeningen (International Trappist Association). Foreningens mål er å godkjenne og promovere ekte trappistøl fra klosterbryggerier

Kravene til trappistøl

 - Ølet må være brygget innenfor murene til et trappistkloster, enten av munkene eller under deres oppsyn.
- Bryggeriet og bryggeprosessen må være avhengig av munkene og ikke omvendt.
- Det økonomiske målet til bryggeriet er ikke å tjene penger. Inntektene skal dekke utgiftene til munkene, drift og vedlikehold av klosteret og utstyr. Overskudd doneres til veldedige formål. Trappistbryggeriet blir overvåket for å sikre kvaliteten til ølet.
- Den internasjonale trappistforeningen er en juridisk entitet, og logoen gir forbrukeren informasjon og garantier om produktet.
(Kilde: katolsk.no)

Aktuelt