53096070952 82B506190b K
Bryggerifestivalen | 26.07.24

Kjente fjes og spennende nykommere under årets bryggerifestival

Bryggerifestivalen i Trondheim arrangeres 1. - 3. august og vil inkludere 30 bryggeri, med over 400 ulike brygg, og 5 restauranter på 4100 kvadratmeter like ved Trondheim Torg. 

– Vi har invitert flere av bryggeriene som har deltatt tidligere år, og som er populære blant publikum. I tillegg har vi invitert en rekke nye bryggeri, både for å kunne tilby noe nytt til publikum, men også for å gi flere norske bryggeri mulighet til å delta på festivalen. Vi er også glade over at vi har fått med hele tre nye restauranter for å videreutvikle den helhetlige mat- og drikkeopplevelsen, forteller festivalleder for Bryggerifestivalen, Camilla Digre.

Festivalen har et stort fokus på lokale, trønderske og midt-norske bryggerier, men har også med andre norske bryggerier helt fra Vadsø i nord, til Lindesnes i sør. Blant de lokale bryggeriene finner vi Monkey Brew, Austmann Bryggeri og Trondhjem Mikrobryggeri, som alle har vært med på festivalen tidligere. Årets norske nykommere er Gardsbrenneriet (Vestland), Nua Brygghus (Agder) og Raus Bryggeri (Nordland). 

Gardsbrenneriet 

I Sandane i Nordfjord holder Gardsbrenneriet til. Her lager de alt fra alkoholfri drikke, sider, likør og brennevin. De har stort fokus på lokale råvarer, og dyrker ulike frukter, grønnsaker og krydder på gården, som de bruker i produktene sine. 

Raus Bryggeri 

Raus Bryggeri holder til på Nesna, midt på Helgelandskysten. Bryggeriet lager øl og brus, og ble startet våren 2019. De har raskt vokst til å bli et av Nordland største ølbryggerier. 

Nua Brygghus 

Nua Brygghus er Norges sydligste bryggeri og lager håndverksøl i Mandal, Lindesnes kommune. Nua er en av få bryggeri som satser på glutenfritt øl - og dette blir deres første år på Bryggerifestivalen. 

Gardsbrenneriet er nykommere til Bryggerifestivalen. Foto: Gardsbrenneriet.

Øl smaker bedre med mat 

Det er en viktig kobling mellom øl og mat. Opplevelsen av brygget blir noe helt annet når den kombineres med mat, og vise versa. Derfor har festivalen utvalgte restauranter på området som serverer skreddersydd festivalmat basert på trønderske råvarer. 

– Publikum har eksempelvis etterspurt mer sjømat på menyen, noe vi nå kan tilby gjennom samarbeidet med Sabrura og Klempe og Dons, sier Digre.

Årets festivalrestauranter under Bryggerifestivalen er E. C. Dahls Pub og Kjøkken, Sabrura Sticks og Sushi, Klempe og DonsUna Autopizzeria og Sitter Catering. Både restaurantene og bryggeriene sitter på mye kunnskap om sammensetningen av brygg og mat, og hjelper gjerne de besøkende med hva som passer best sammen. 

Det blir for første gang arrangert Brewers Brunch under festivalen for et enda større fokus på mat og brygg sammen. Dette vil være en brunsj med fire matserveringer, hvor det følger med tilpasset drikke fra baren til hver rett. 

Les mer om Brewers Brunch her.

Loungeområde hvor Brewers Brunch skal arrangeres. Foto: Ole Ekker.

I full gang 

Det er nå under en uke til festivalstart og oppriggingen er i full sving på Torget. Det er mye arbeid som skal gjøres for at bryggeriene skal kunne komme til “dekka bord”. Det skal ordnes blant annet 68 meter med bardisk, tappetårn, kjølere, skilt og tavler til alle bryggeriene og mye mer.

– Det er mye logistikk og koordinering som skal på plass for et så stort arrangement, heldigvis har vi laget festival før og er drevne i gamet. Så ja det er mye jobb, men det er morro jobb som vi alle får masse energi av. Nå gleder vi oss til å treffe både gamle venner og bli kjent med nye gjennom både bryggeriene og besøkende på festivalen, avslutter festivalleder Camilla Digre.

Oppriggen er i gang allerede en uke før festivalstart. Foto: Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

Aktuelt