NIPA25 Amanda Ramstad IMG 1858
Tøndersk matmanifest | 05.09.25

Elever fra Botngård og Ørland lagde mat til 200 under NIPA-konferansen

Tradisjon tro, ble det MiniChefs-kurs også under årets NIPA-konferanse 28. og 29 august. Her deltok til sammen 22 elever fra 10. klasse på Botngård og Ørland ungdomsskole, for å teste og utvikle sine ferdigheter på kjøkkenet.

– Vi er utrolig fornøyde med hvordan gjennomføringen har gått. Elevene ser ut som de har hatt det gøy, og har fått masse skryt fra mette konferansedeltagere om hvor god mat de hadde laget, sier Bjørn Erik Vangen, leder for NKL Trondheim. 

MiniChefs er et rekrutteringstiltak i regi av Norske Kokkers Landsforening (NKL), som ble gjort under NIPA. Denne gjennomføringen var et samarbeid mellom Oi! Mat og drikke, NIPA, Fosen VGS og Fosenregionen, med mål om å øke søkertallene til Restaurant- og matfag i Trøndelag. 

NIPA (Nasjonal Idrettspolitisk Arena) arrangeres av Roret Ørland kulturforetak KF, og er en årlig møteplass for norsk idrett, hvor idrettspolitikk står i fokus.
NIPA25 Amanda Ramstad IMG 2006

Bjørn Erik Vangen på scenen under NIPA for å fortelle om MiniChefs og presentere lunsjen. Foto: Amanda Ramstad/Oi! Mat og drikke

Fra prepping til servering 

Elevene startet forberedelsene tidlig torsdag på Fosen videregående skole, sammen med restaurant- og matfaglærer Janicke Myran, utdannet kokk Kjersti Monsen (Oi! Mat og drikke), og Bjørn Erik. Her startet de med det grunnleggende som å skjære opp grønnsaker og etterhvert mer utfordrende oppgaver som renskjæring av fisk. 

– Vi gjorde største del av arbeidet på skolen ettersom det er bedre tilrettelagt for å lage mat til så mange og har plass til at alle elevene får være med å bidra. Nesten alt ble derfor gjort klart før vi dro på konferansen, før vi der la opp og serverte konferansegjestene, sier Myran. 

 

NIPA25 Amanda Ramstad IMG 1789

Elevene fikk besøk av alle ordførerne på Fosen, Oskar Småvik (Indre Fosen kommune) Hallgeir Grøntvedt (Ørland kommune) Håvard Strand (Osen kommune) Erling Iversen (Åfjord kommune). Foto: Amanda Ramstad/Oi! Mat og drikke

Fokus på sjømat 

Ettersom Fosen ligger helt ute ved norskekysten, er de spesielt kjent for sin fantastiske sjømat. Dette ble derfor et hovedfokus blant rettene som elevene lagde til NIPA. Deriblant ble det torsdag kveld servert grillet laks og torsk fra Grande Sjømat, bakt potet i form med ostesaus og røkt sei fra Grande og blåskjellsuppe på skjell fra Norgeskjell. 

Til lunsj fredag var det også fisk på menyen, med retten “Havskål” – en norsk variant av Hawaiisk “Poké bowl”. I denne varianten ble ris erstattet med byggryn og servert med torsk fra Grande, for et sunt, mettende og smakfullt lunsjmåltid. 

NIPA25 Amanda Ramstad IMG 1978

Tilberedning av retten "Havskål". Foto: Amanda Ramstad/Oi! Mat og drikke

Støtter tiltaket for neste år 

Under fredagens lunsjforberedelser ble både elever og veiledere overrasket av Ørland Sparebank, som kom med en sjekk på 25.000kr for å støtte gjennomføring av MiniChefs under NIPA i 2026. 

– Vi er veldig glade for at banken ser viktigheten av MiniChefs og ønsker å sikre at det også blir igjen til neste år. Slike tiltak er essensielle i arbeidet med å utdanne flere kokker og fylle den store mangelen vi har i hele landet, avslutter Janicke Myran. 

NIPA25 Amanda Ramstad IMG 1998

Aktuelt