%c3%98lstiler.jpg (1)
Bryggerifestivalen | 23.07.19

Brygg for alle

På Bryggerifestivalen i år blir mangfoldet større enn noen gang tidligere. Øl i alle varianter, og med et godt utvalg glutenfritt og alkoholfritt. I tillegg til ølbryggerne treffer du både kaffebrennere, siderprodusenter og mjødbryggere.

Øl er den nye vinen, og sider er det nye ølet. Er det pils eller surøl som er den nye IPA’en? Og hva med mjød? Uansett type leskedrikk – interessen for brygg er enorm. Vi samler det fremste av brygg på Bryggerifestivalen i Trondheim 1.-3. august. 

IPA, surøl og mye kreativitet 

Enten du er nybegynner eller ølkjenner – Bryggerifestivalen er for alle. Og med 25 bryggerier og flere hundre ulike ølsorter skal det godt gjøres å ikke finne noe som faller i smak på bak Norges lengste bar. Årets meny er preget av kreativitet og mangfold, og det blir mange spennende nyheter. Hele menyen finner du her.

På festivalen kan du smake deg gjennom utallige ølstiler, møte bryggerne og lære mer om hvordan du kombinerer mat og drikke. I år gjester også utvalgte sider- og kaffebryggerier festivalen med sine brygg. På festivalrestaurantene kan du velge i et mangfold av matretter, alt basert på lokale råvarer.

Sider fra Hardanger

Ekte håndverksider er noe helt annet enn klissete rusbrus på boks. Sjeldent spesielt søt, med komplekse eplearomaer og egner seg godt til mat. Spontangjæret eller tilsatt kultivert gjær, fatlagret, ettergjæret på flaske, filtrert versus uviltrert – sider kommer i mange stiler. Og vi får stadig flere dyktige siderprodusenter i Norge.

Åkre Gard i Ullensvang herad i Hardanger er en av dem. Mildt vestlandsklima og lang vekstsesong gir gården en gunstig plassert med tanke på epledyrking og siderproduksjon. Åkres Edel Sider ble kåret til Årets Sider under Det Norske Måltid i 2017. 

På Bryggerifestivalen kan du oppleve sider fra Åkre, Aass bryggeri, Berentsens Brygghus og ØX. 

Gudedrikken mjød

Mjød er trolig den eldste alkoholholdige drikken i verden, og i Norge forbinder vi helst mjød med vikingene. Mjød er basert på honning, en sjelden råvare den gang, så mjød var en eksklusiv drikk forbeholdt de få. I det senere har interessen for mjød igjen blomstret opp. 

Med en fot i den gamle mjødtradisjonen og den andre i den nye bryggerikulturen eksperimenterer Mjøderiet med ulike smaker, og har som mål å spre kunnskap om mjød.

Nysgjerrig på mjød? Stikk innom Bryggerifestivalen 1.-3. august. I mellomtida kan du lese deg opp på temaet på Mjøderiets nettsider. 

Glutenfritt

Både sider og mjød er glutenfrie, siden de er brygget på henholdsvis epler og honning og ikke korn. i tillegg finner du et utvalg glutenfri ølsorter.

Glutenfritt øl lages enten ved å bruke glutenfrie råvarer, eller ved å brygge som vanlig, og deretter fjerne gluten under produksjonsprosessen.

Pretty Sour – Sour saison fra Berentsens Brygghus
Kjerringøy – Pale Ale fra Bådin
Batela – Pale Ale fra Mala Gissona
Lite - Glutenfri lager fra Aass Bryggeri


Alkoholfritt

Velsmakende øl trenger slett ikke inneholde alkohol. Prøv for eksempel noen av disse variantene, i tillegg finner du kaffe og mineralvann på festivalen.  

No Buzz, No Fuzz – Lager fra Røros
Uten Original og Uten IPA – alkoholfri versjoner av Aass bryggeris pilsner og IPA
Brooklyn Brewery Special Effects - Alkoholfri hoppy lager

Aktuelt