IMG 3231
Ung Matglede | 08.02.23

Ungdommene feirer matregionen

Med en innholdsrik meny inspirert av samenes nasjonaldag og ordfører Rita Ottervik og andre godt fornøyde gjester til stede, feirer 9. klassingene ved Lade skole Matmanifestdagen i dag.

- Elevene har servert Finnbiffgryte og Råkrem med karamalisert hvit sjokolade, en ypperlig to-retters lunsj med lokale produkter og råvarer, forteller Kjersti Monsen som var til stede fra Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

Lunsjen til Matmanifestdagen har ungdommer planlagt og tilberedt gjennom faget mat og helse i 9. trinn. Målet er å bli kjent med sine lokale matprodusenter, og inspirere flere til å velge studieretningen Restaurant og matfag på videregående.

- Mat- og helselærer Alexander Klokseth imponerte med tilretteleggingen og gjennomføringen i samarbeid med sine mat- og helseelever. Her var det godt samspill mellom elevene og faglærer, fremhever Monsen.

I tillegg til ordfører Rita Ottervik var rådigver Muzaffer Kara, Bjørn Arild Silseth fra Grønn Barneby, lærere, administrasjon og resten av 9. trinn gjester på Lade skole.

Mat og helse-faget sentralt for matkulturen

Faget mat og helse er et viktig ledd i å skape en sterk matkultur i Trøndelag, og vise ungdommene hvilke karrieremuligheter som ligger i mat- og måltidsbransjen. Mange unge har sitt første møte med matlaging og råvarer i disse timene, og her legges et viktig grunnlag for videre interesse og matglede. Derfor feirer ungdommer over hele Trøndelag Matmanifestdag med trønderske råvarer, matopplevelser og matprodusenter gjennom faget mat og helse på 35 ungdomsskoler fra Rindal til Bindal denne uka.

Satser på mat og helse

Oi! Trøndersk Mat og Drikke jobber aktivt med ulike aktiviteter for Mat og helsefaget, blant annet kurs og digitale undervisningsopplegg som kan hjelpe læreren i å vise mer av den lokale matregionen i undervisningen.

I Trøndelag er det Nord Universitet som har utdanning for mat og helselærere.
Sammen med blant andre Grønn Barneby i Trondheim, NTNU, Geitmyra Credo og de ulike videregående skolene med restaurant- og matfag, gjør Oi! Trøndersk Mat og Drikke mange tiltak i løpet av året for å vise neste generasjon trøndere hvor mye som finnes i matregionen.

Trøndelag er landets viktigste matregion, med både volum og småskala matproduksjon. Som første region i verden etablerte Trøndelag Trøndersk Matmanifest i februar 2011. Matmanifestet styrker og videreutvikler trøndersk matproduksjon og matkultur, og ungdommen er vår viktigste matkulturbygger. Derfor arrangeres Trøndersk Matmanifestdag.

Les mer om Trøndersk Matmanifest her.  

Aktuelt