54874480290 4D722f98fa K
Ung Matglede | 23.10.25

Ung Restaurant 2025: Tiendeklassinger inntok noen av Trondheims beste kjøkken

60 tiendeklassinger fra Trondheim og omegn inntar byens beste restauranter, sammen med profesjonelle kokker lager de en treretters meny og konkurrerer om priser for samarbeid, bærekraft og råvarekunnskap.

Ti av Trondheims beste restauranter fylles denne dagen med ungdommelig energi, matglede og samarbeid. Da arrangeres Ung Restaurant 2025, hvor 60 elever fra ti ungdomsskoler i Trondheim og omegn får prøve seg som kokker for en dag – side om side med noen av byens mest erfarne fagfolk.

Elevene kommer fra Blussuvoll, Rosenborg, Markaplassen, Vikhammer, Hoeggen, Charlottenlund, Sunnland, Spogndal, Hommelvik og Lade ungdomsskoler. De fordeles på ti restauranter, hvor de sammen med profesjonelle kokker skal lage en treretters meny for 25–30 spesielt inviterte gjester.

Samarbeid fremfor konkurranse

Ung Restaurant er ikke en tradisjonell kokkekonkurranse, dagen handler hovedsakelig om læring, skaperglede og samhold – og om å forstå verdien av samarbeid, kommunikasjon og bærekraftig matlaging.

Lagene blir bedømt på ulike punkter som inkluderer: punklighet og holdninger, samarbeid, orden på kjøkken og utstyr, råvarekunnskap, bærekraft og på selve produksjon av rettene. Hver restaurant stiller med sin egen mentor, mens hoveddommerne besøker alle kjøkkenene gjennom dagen for å observere prosessene og vurdere innsatsen.

Tuftet på Trøndersk Matmanifest og nasjonale retningslinjer

Oppgaven er tuftet på Trøndersk Matmanifest og følger Nasjonale retningslinjer for kostråd. Elevene lærer ikke bare å lage mat, men også å bruke sansene sine gjennom smaking, observasjon og forståelse, samt å skape og tilberede måltidet for fellesskapet. Ungdommene samler folk til bords, noe som bidrar til god psykisk helse, samtidig som de lager mat basert på lokale råvarer og følger kostrådene.

Dette er et viktig aspekt å ta innover seg – slike tiltak kan bidra til rekruttering til yrker som kokk, pølsemaker, arbeid i Forsvaret og andre viktige funksjoner som styrker Norges beredskap. Det gjør Ung Restaurant til et tiltak med betydning langt utover kjøkkenet.

Én meny – ti tolkninger

For å sikre like vilkår får alle lag samme forslag til meny og råvarer, basert på det Trønderske Matmanifestet og lokale produkter. Hvert lag tolker menyen på sin egen måte, men innenfor de samme rammene.

Årets meny

  • Forrett: Sjøkrepssuppe med krabbe, sei og grønnsaker etter fritt valg
  • Hovedrett: Bakt eller stekt seifilet med grønnsaker i minst to tilberedninger, mandelpotetpuré og kremet blåskjellsaus
  • Dessert: Solbær og mørk Valrhona-sjokolade etter fritt valg – skal inneholde en iskrem eller parfait. Et bakverk basert på mel fra Reppe Søndre skal være representert som tilbehør eller del av retten

En smakebit på yrkeslivet

Ung Restaurant arrangeres av restaurant- og matfag ved Strinda VGS, Norske Kokkers Landsforening, i samarbeid med Oi! Trøndersk Mat og Drikke, Trøndelag Fylkeskommune samt restaurantnæringen i Trondheim. Prosjektet er et rekrutteringstiltak som skal inspirere ungdom til å velge restaurant- og matfag i videregående opplæring – og samtidig gi dem et ekte møte med hverdagen på et profesjonelt kjøkken.

«Ung Restaurant handler om å gi ungdom et ekte møte med restaurantfaget – og en opplevelse av mestring. Det er fantastisk å se hvordan de tar ansvar og vokser gjennom dagen,» sier Geir Rune Larsen, arrangør og prosjektleder for Ung Restaurant, samt lærer ved Strinda videregående skole.

Samarbeidspartnere og dommere

Vi takker våre samarbeidspartnere som gjør Ung Restaurant mulig: BAMA, Rågo, ASKO Servering, Lerøy, Trøndelag Sankeri, Skjetlein vgs, Reppe Søndre, Culina, DUNI, Rørosmeieriet, NHO Reiseliv.

 

Dommerne for Ung Restaurant 2025, Inge Johnsen, Linn Michael og Trond Åm

 

Dommerne under arrangementet er: Trond Åm, kjøkkensjef ASKO Midt-Norge og KIT- akademiet, Linn Michael fra Lerøy og Inge Nebb Johnsen, nestleder NKL Trondheim. Hoveddommerne følger elevene gjennom dagen og avgjør prisene basert på samarbeid, råvarekunnskap, bærekraft og kvalitet på rettene.

Vinner av Ung Restaurant 2025

 

Inge Johnsen fra NKL Trondheim delte ut prisen for beste Ung Restaurant 2025

Om vinneren Lade Ungdomsskole og Royal Garden sier Juryen: 

- Dommerne fikk et fantastisk inntrykk av denne gjengen. Det var godt samarbeid på kjøkkenet, de var opptatt av at alle trivdes på kjøkkenet. Alle hadde god oversikt på hverandres oppgaver, og de jobbet i team og hjalp hverandre. De viste at betydningen man er god sammen ikke hver for seg. På kjøkkenet så vi også at de også hadde full kontroll med renhet, emballering og kjøling av råvarer.De var generelt sett en veldig engasjert gjeng, med gode holdninger - de viste en stolthet og respekt for hverandre. Viste at de hadde kontroll og forståelse for timingen som kreves for en kokk. De imponerte også med sin råvarekunnskap, dommerne trengte ikke å stille spørsmål, elevene kom frivillig med mye info om planer, råvarer og mer. Laget hadde en god råvareutnyttelse, til og med beinene i seien ble benyttet til laging av kraft. 

Beste skole på bærekraft

 

Asgeir Johansen, ASKO Servering delte ut ASKO Serverings bærekraftspris

 

Om vinneren, Rosenborg ungdomsskole og Bifrons sier juryen:  

- Vinneren har vært flink til å bruke hele råvarene, som egg og grønnsaksskall. De har gjenbrukt pynt på bordet fra sine konfirmasjoner og store rundballer i sine familier. De har hatt en rosa tråd gjennom hele menyen som representerer sosial bærekraft som kanskje er den viktigste type bærekraft vi jobber med i samfunnet.  

Beste skole på råvare

 

Frode Lund, Lerøy delte ut Lerøys råvarepris

 

Om vinneren Charlottenlund ungdomsskole og Britannia Hotel sier juryen: 

- Særlig ett kjøkken utmerket seg når det gjaldt råvarekunnskap. - Vi så etter om elevene hadde innsikt i opprinnelse og utnyttelse av råvarenes egenskap. Gjengen som fikk denne prisen imponerte dommerne med kusnnkaper om hvor dypt sjøkrepsen lever, de hadde søkt opp opprinnelsen til Nemesis-kaken og har pugget råvarer i pausene sine. De var overlegne vinnerne og dommerne gikk derifra med ny kunnskap, og vi takker elevene for dette! 

Beste skole på samarbeid

 

Håkon Winge fra Culina delte ut Culinas samarbeidspris

 

Om vinnerne Spogndal skole og Saga restaurant sier juryen: 

- Her hadde de valgt å dele seg opp litt annerledes enn alle andre. De hadde delt seg opp med utgangspunkt i råvarer, slik at de hadde ansvar for protein, grønnsaker, og bakverk og dessert.  - Deretter fikk alle vært med på å ta del i utvikling av menyen, på denne måten fikk alle elevene tilegnet seg kunnskap om de enkelte rettene. 

Fakta: Ung Restaurant 2025

Bilder finner du på vår Flickr-side og disse kan fritt benyttes til omtale av Ung Restaurant, krediteres Oi! Mat og Drikke: Ung Restaurant 2025

Arrangør og prosjektleder: Geir Rune Larsen, Strinda videregående skole

I samarbeid med: Norske Kokkers Landsforening, Oi! Trøndersk Mat og Drikke, Trøndelag Fylkeskommune 

Skoler og restauranter

  • Blussuvoll ungdomsskole – Tollbua
  • Rosenborg ungdomsskole – Bifrons
  • Markaplassen ungdomsskole – Emilies Eld Restaurant og Bar
  • Vikhammer ungdomsskole – Frati
  • Hoeggen ungdomsskole – Kombo
  • Charlottenlund ungdomsskole – Britannia Hotel
  • Sunnland ungdomsskole – To Rom og Kjøkken
  • Spogndal ungdomsskole – Restaurant Saga og Spontan Vinbar
  • Hommelvik ungdomsskole – Scandic Nidelven Hotel
  • Lade ungdomsskole – Radisson Blu Royal Garden Hotel

Aktuelt