Oskar Krauss
Opplevelser | 13.11.23

Oskar skal representere Trøndelag i europeisk kokkekonkurranse

Oskar Krauss fra Hitra skal i slutten av november til Frankrike for å representere Trøndelag i den internasjonale kokkekonkurransen European Young Chef Award 2023.

- Vi på Hotell Frøya er så stolte over at vår kokkelærling Oskar Krauss skal representere Norge i European Young Chef Award 2023 i Le Touquet i Frankrike, sier Valborg Bekken, daglig leder ved Hotell Frøya.

Hotell Frøya og restaurant- og matfag ved Guri Kunna videregående skole har et veldig godt samarbeid.

Oskar Krauss ute i grønnsakhagen på Frøya

- Samarbeidet er så viktig for rekruttering til yrket, til skolen og ikke minst viktig for oss på Hotell Frøya, som trenger dyktige kokker i fremtiden, forteller Bekken.

Lokale og selvsankede råvarer fra Frøya

Juryen forteller at i sitt bidrag til konkurransen kan man se at Oskar har jobbet med rettene sine for å sette fokus på lokal, kortreist og u-reist mat. Han har hatt fokus på bærekraftig sanking og produksjon og satt dette sammen til en godt uttenkt og presentert velkomponert helhetlig rett.
 
For sin tradisjonsrike rett har han tatt utgangspunktet i bacalao der han benytter tørrfisk eller boknafisk, som er den tradisjonelle måten å lage bacalao på på Frøya. En del av oppgaven var deretter å lage en mer moderne versjon av tørrfisk, hvor han spesifikt kobler opp mot tang, som det bugner over av på Frøya. Oskar planlegger å benytte forskjellige typer tang som gir et særpreg på retten.


Oskar Krauss bor på øya Frøya og sanker selv ulike typer tang han skal bruke i bacalao-retten sin

Tørrfisken som blir hans hovedråvare, er flekket og hengt av kokkene på hotellet, u-reist og bærekraftig. Han har deretter sett mot det lokale bryggeriet og matcher retten med et lyst øl laget på lokale råvarer.

Imponerte juryen

- Vi var svært imponerte over Oskars bidrag til konkurransen, sier leder av juryarbeidet Brit Melting i Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

Brit Melting fra Oi! Trøndersk Mat og Drikke leder juryarbeidet. Foto: Wil Lee-Wright

- Han har jobbet med lokal mat og drikke, tatt en tradisjonsrik rett som bacalao, og virkelig hevet denne med sin moderne versjon hvor han har koblet det opp mot tang og tare. I tillegg har han besøkt den lokale markedshagen for å sette fokus på råvarene, samt tatt kontakt med Bryggeriet Frøya for å kunne servere en egnet drikke til retten sin, sier Melting.

Klippfisken er fisket og laget til av kokkene på Hotell Frøya

Oskar Krauss reiser til Frankrike

Nå skal all informasjon om rettene han skal servere, gis til dommerpanelet i Frankrike. Råvarer, ingredienser og metoder skal møysommelig listes opp og sendes over til IGCAT – som er ansvarlig for konkurransen sammen med European Region of Gastronomy. Biografien til Oskar skal skrives og oversettes til engelsk før den oversendes til Frankrike.

Oskar skal reise til Frankrike sammen med en mentor fra Hotell Frøya. Mentoren har ikke lov til å bistå med preppen av måltidet, verken før eller under konkurransen, men er med som en støttespiller til kandidaten.


Oskar Krauss' bacalao-rett

- At en av våre elever og nå lærling får representere i European Young Chef Award, er selvsagt med å fremme interessen for yrket. Det her gir masse inspirasjon til Oskar og alle våre kokker på kjøkkenet. Det her er så utrolig bra! Vi har både ledd og grått i dag, da vi fikk vite at Oskar gikk videre, avslutter Bekken.

Dette er European Young Chef Award:

Prosjektet støttes av Trøndelag Fylkeskommune, Trondheim kommune og Innovasjon Norge og er en del av vårt arbeid som European Region of Gastronomy (ERG).
 
Selve konkurransen European Young Chef Award 2023, skjer i Le Touquet, Frankrike 20-24. november 2023 på Lycée Hôtelier du Touquet.
 
Trøndelags kandidat skal kjempe om den gjeve tittelen som European Young Chef 2023 mot 15 andre unge kokker fra Europa.
 
På bakgrunn av at Trøndelag er European Region of Gastronomy (ERG), har regionen fått lov til å velge ut en kokke-lærling som skal reise til Frankrike for å kjempe om den gjeve tittelen «European Young Chef of the Year 2023». Konkurransen er arrangert av International Instititute of Gastronomy, Culture, Art and Tourism (IGCAT) i samarbeid med ERG.
 
Juryen som har ledet arbeidet besto av representanter fra Norske Kokkers Landsforening (NKL) Trondheim og Trøndelag, og Oi! Trøndersk Mat og Drikke.
 
 
For mer informasjon ta kontakt med juryleder Brit Melting prosjektleder Oi! Trøndersk Mat og Drikke! Tel: 454 86 213

Aktuelt