Trøndersk Matfestival
Bryggerifestivalen
Prosjekter
Oi!
Leter du etter en matprodusent eller et produkt? Her kan du finne det.
Oi! Trøndersk Mat og Drikke inngår samarbeid med Stiftelsen Nor-Fishing og tar over ansvaret for sjømatfestivalen Norway Seafood Festival, som arrangeres 24.-30. mars 2025 i Trondheim.
– Vi i Stiftelsen Nor-Fishing har etablert Norway Seafood Festival, som i 2024 ble gjennomført for andre gang. Festivalen ble etablert for å øke konsum av norsk sjømat, med et fokus på å smake, oppleve, lære og utforske, sier Kristian Digre, daglig leder i Stiftelsen Nor-Fishing.
Norway Seafood Festival er en feiring av Norges aller beste råvarer, med mål om å øke publikums kunnskap og forbruk av norsk sjømat. Gjennom festivaluka vil restauranter, kantiner og helseinstitusjoner ha ekstra fokus på sjømat.
– Vi har vært i dialog med Oi! og er enige om at de er den beste aktøren til å videreutvikle og løfte festivalen i årene som kommer, forklarer Digre.
Daglig leder i Stiftelsen Nor-Fishing. Foto: Stiftelsen Nor-Fishing
– Vi i Oi! lever for å lage festival og Stiftelsen Nor-Fishing har lagt et fantastisk grunnlag for oss, så vi gleder oss til å videreutvikle Norway Seafood Festival og påvirke konsumet av sjømat, sier Aslaug Rustad, daglig leder i Oi! Trøndersk Mat og Drikke.
Oi!s prosjektleder for Norway Seafood Festival er Camilla Digre, som også er prosjektleder for Bryggerifestivalen. Hun har masse erfaring innen arrangementsplanlegging og -gjennomføring, festivalen er derfor i trygge hender.
Selv om det er et mål for festivalen å bli nasjonal, vil det fremdeles være stort fokus på lokale, trønderske bedrifter med blant annet Garnviks Røkeri, Trøndelag Sankeri, HitraMat og Havfruene.
– Vi er utrolig takknemlige for å ha fått med oss Lerøy som hovedsamarbeidspartner for Norway Seafood Festival. De vil være en viktig partner for å sikre utvikling av festivalen til et nasjonalt nivå i årene som kommer, sier Rustad.
Et hav av aktiviteter Festivaluka avsluttes med sjømatmarked på Clarion Hotel Trondheim 29.-30. mars, som åpnes ved Fiskeri- og havminister, Marianne Sivertsen Næss. Her blir det to festivaldager på Brattøra, stappfulle med aktiviteter for folk i alle aldre. Smak på nydelig sjømat i sesong hos en av sjømatrestaurantene, gå rundt til de mange utstillerne på stand eller delta på bransjemiddagen for å bygge nettverk i sjømatnæringen.
Det vil også være en scene hvor det foregår Show Cooking med erfarne kokker fra byens restauranter, innslag fra institusjonskokker og inspirasjon til hvordan du kan få i deg mer sjømat i hverdagen.
Fokuserer på de yngre Det arrangeres en egen Barnas Sjømatfestival på Clarion for andre gang. Her blir det mange gøyale og lærerike aktiviteter for barn og ungdom, med mål om å få dem til å spise mer fisk. De kan både lære om hva som finnes av dyreliv i havet og hvordan de selv kan tilberede sjømat, selvfølgelig med fokus på å lære ved å gjøre.
Nytt for 2025 er samarbeidet med Grønn Barneby og Fiskesprell som arrangerer oppskriftskonkurransen “Kokkesprell”. De vil i sammenheng med Norway Seafood Festival, sette opp eget kurs for lærere i Mat- og helsefaget i Trondheim om hvordan de kan gjennomføre konkurransen. Det vil være en mini-konkurranse for klassene til disse lærerne, hvor elevene skal lage sin egen sjømatoppskrift som blir bedømt av profesjonelle kokker. Vinnerne annonseres under åpningen av festivalen på Clarion.
– Dessverre går konsumet av norsk sjømat går nedover, spesielt blant unge. Dette er en trend vi ønsker å være med å endre, og noe som er viktig både for folkehelsa og for norsk økonomi. Vi ønsker derfor å rette festivalen litt ekstra mot de unge, avslutter Aslaug Rustad.
Daglig leder i Oi! Trøndersk Mat og Drikke. Foto: Will Lee-Wright/Oi! Trøndersk Mat og Drikke.