Oi!Matseminar Matnettverk54689928123 D8a82cb0ed K
Oi! Matnettverk | 15.09.25

Oi! Matseminar 2025: Et opprop for matsikkerhet og bærekraft

Onsdag 30. juli, dagen før Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen 2025 gikk av stabelen, møttes produsenter, politikere, samarbeidspartnere og andre personer fra næringslivet, på Britannia Hotel for “Oi! Matseminar”.

Matseminar er ett av de viktigste møteplassene for Oi! Matnettverk, nettverket som jobber med samarbeidsbasert utvikling for medlemsbedrifter i mat- og drikkebransjen og er åpent for ikke-medlemmer av nettverket. Under årets Oi! Matseminar ble det tydelig at mat handler om langt mer enn smak og tradisjon. Det handler om trygghet, beredskap og nasjonal selvstendighet. Med temaet «Med grønn hatt på!» samlet seminaret politikere, næringsliv, forskere og matentusiaster til en dag fylt med fakta, myteknusing og politisk temperatur.

I arbeidsgruppen for Oi! Matseminar satt: Odd Arne Bratland - Trøndelag Fylkeskommune, Kristian Digre - Stiftelsen Nor Fishing, Kari Frøseth - Trøndelag Bondelag, Aslaug Rustad - Oi! Mat og Drikke, Nils Heldal - Byrå Heldal. 

Seminaret åpnet med et musikalsk innslag fra Nidelven Blåseorkester, som satte stemningen før fylkesordfører Tomas Iver Hallem tok ordet. Han løftet frem Trøndelags rolle som vertskap for hele landet og understreket regionens stolthet over sin matproduksjon og -kultur.

Fakta og myteknusing

Første del av programmet tok for seg utbredte matmyter. Her ble det slått fast at:

• Det ikke er farlig å spise fisk ofte – tvert imot er den rik på omega-3, vitaminer og mineraler. Miljøgifter overvåkes nøye, og fisk har lavere klimautslipp enn mange andre proteinkilder.

• Melk fra kyr som får metanhemmende fôr er trygg – Bovaer påvirker verken melk eller kjøtt.

• Bønner kan dyrkes i Norge – men det krever riktig genetikk og tilpasning til norsk klima.

• Oppdrettsfisk er ikke nødvendigvis hel-norsk – opptil 20 % av laksen kan ha brasiliansk opprinnelse via fôret. 70 % av fôret kommer fra landbruket, og det ble etterlyst mer bruk av restråstoff og nye fôrkilder som tang og tare.

• Reitan Retail løftet frem prinsippet: «Produser det vi kan, importer det vi må», med mål om null importert fôr innen 2030.

Rent konkret: Hva må til for 50 % selvforsyning?

I "Rent Konkret"-delen ble det diskutert hva som skal til for å nå 50 % selvforsyning innen 2030. Hovedpoengene som kom frem var:

• Bedre beredskap og risikofordeling i matproduksjonen.

• Endringer i forbrukeratferd, ifølge NTNU – mer norsk mat må ikke føre til mer matsvinn.

• Omstilling i sjømatnæringen, som i dag er avhengig av utenlandsk fôr (90 %). Ved kriser kan dekningsgraden falle til 40 %.

Lunsj i Palmehaven med ekstra fokus på lokalmat

Lunsjen ble inntatt i Palmehaven under kyndig veiledning av Espen Aunaas, Executive Head Chef på Britannia Hotel, Britannia er på generelt nivå flinke til å benytte seg av lokale matleverandører. Denne gangen hadde Oi! et ekstra tett samarbeid med Britannia og vi fikk benyttet oss av lokale mat-produsenter som deltok på Trøndersk Matfestival til å levere mat inn til lunsjen, og også komme og fortelle om sine produkter til de som deltok på Matseminaret. Tusen takk til alle som tok seg tid til å komme og snakke med våre seminardeltakere.

Trygghet og beredskap – mat som nasjonal forsikring

Nils Kristen Sandtrøen (Ap) og konferansier Nils Heldal satte tonen i en samtale om matberedskap og nasjonal trygghet. Sandtrøen understreket at jordbruket ikke bare handler om mat, men også om å sikre bosetting, arbeidsplasser og beredskap i hele landet. Han sammenlignet matberedskap med brannforsikring: – «Ingen tror de trenger det, men alle har det.» Heldal påpekte at også havet må spille en rolle i beredskapen. Sandtrøen var enig, men minnet om at forskjellen er at fisk eksporteres i stor grad, mens jordbruket i hovedsak produserer for norsk konsum.

Sjømat og barn: Fra sushi på Stortinget til fiskekaker på gaffel

Kristin Strømskag (H) og Amund Hellesø (Ap) hadde så en samtale om sjømatens plass i kostholdet – særlig blant barn og unge. Strømskag pekte på at sjømatnæringen har mye å lære av landbrukets organisering og markedsføring. Hellesø la til at det handler om tilgjengelighet og presentasjon. var enige om at det ikke handler om å sette landbruk og fiskeri opp mot hverandre. Tvert imot må de spille på lag.

Med mat skal landet forsvares

Tidligere forsvarsminister Bjørn Arild Gram advarte mot dagens sårbarhet: "Just-in-time" fungerer dårlig i kriser. Han etterlyste sterkere krav til offentlige innkjøp av lokalmat og en ny bevissthet rundt matsikkerhet som en del av totalforsvaret.

Politisk debatt: Enighet i retning, uenighet i virkemidler

Debatten mellom partienes stortingskandidater viste bred enighet om behovet for økt selvforsyning og bedre vilkår for bonden.

Oppsummering

Tone Sofie Aglen rundet av dagen med en politisk analyse som fremhevet at selv om veien til 50 % selvforsyning er kompleks, er det nå en bredere politisk og folkelig forståelse for nødvendigheten av å styrke norsk matproduksjon – både for klima, beredskap og verdiskaping. 

Alle bilder Oi! Mat og Drikke AS/Albertine Vestvik

Flere bilder på vår Flickrside

 

Samarbeidspartnere