Espen Aunaas Britannia Elever Lager Festmiddag (2)
Ung Matglede | 19.04.23

Oi for en drømmedag på Britannia!

Oppskriften på en spennende og lærerik dag for elever ved Restaurant- og matfag? Å få boltre seg på kjøkkenet hos Britannia Hotel, med profesjonell gjennomføring av en fireretters middag i Palmehaven servert til glade og spente gjester.

av Mai Løvaas/Oi! Trøndersk Mat og Drikke

 

- Så spennede å se flere kjente ansikt fra Ung Restaurant her! sa Brit Melting fra Oi! Trøndersk Mat og Drikke da elevene ble stilt opp på trappa i Palmehaven foran gjestene under arrangementet ‘Elever lager festmiddag’ tirsdag 18.april. 

- Flere av disse elevene har vært med på Ung Restaurant da de gikk i tiende klasse. Jeg er glad for at dere har valgt restaurant- og matfag på videregående skole, sier Melting. 

Elevene er framtidens kokker og fagpersoner innen mat og drikke

Britannia Hotel og Oi! Trøndersk Mat og Drikke samarbeidet om festmiddagen i Palmehaven, hvor utvalgte elever fikk være med, representert fra alle 10 restaurant og matfag på videregående skole.  

Elevene hadde tilbragt hele dagen på Britannia Hotel, og gjennom forberedelse og tillagning av mat og oppdekking av Palmehaven ble de veiledet gjennom hele dagen av profesjonelle og dyktige kokker og servitører ved Britannia Hotel. 

Forretten besto av tjukkmelkssvele med tartar av kalv fra Røros, gressløkemulsjon og gravet eggeplomme, så en krustade med Hitrakrabbe-salat, reddik og Avrugakaviar. Dekorert med en lilla blomst var en minimerte med Britannia Blå og fikenmarmelade. 

- Jeg får gåsehud av disse elevene og hva de har fått til i dag. De har entusiasme og de har skaperglede, så dere skal være veldig stolte over denne gjengen her. Dette er framtiden, sa Espen Aunaas, executive head chef for Britannia hovedkjøkken. 

Blant staben som jobbet for denne festmiddagen var også lærlinger som selv gikk på restaurant- og matfag, noen for mange år siden, andre ganske nylig.  

- Jeg vil også trekke fram gjengen bak, våre ansatte, som har komponert oppskrifter, gjort varebestilling, forberedt denne dagen. Dette er ikke mitt show, det er deres show. De har tatt dagen i egne hender sånn at jeg kan gå rundt og prate med dere som er gjester her i dag, sa Aunaas.  

- Stort å få være på Britannia

Patrick Grande, førsteårselev på Ole Vig videregående skole i Stjørdal, forteller at han har hatt en topp dag. 

-Det er veldig spennende å gå på restaurant- og matfag, vi gjør ulike ting hver dag. I dag på Britannia har vært en veldig artig dag. Vi har dekt bord og servert mat, og så fikk vi smake på maten, det var veldig godt. Jeg har blitt kjent med masse nye folk, overraskende fort. Og så synes de jobber veldig bra på Britannia, veldig effektivt, sier han med et smil. 

kokker i Palmehaven på Britannia HotelEspen Aunaas, executive head chef på Britannia Hotel og Patrick Grande i Palmehaven på Britannia. Grande er elev ved Restaurant- og matfag på Ole Vig videregående skole, og fikk oppleve en spennende dag i kjøkkenet på Britannia.

Selma Medina Strand fra restaurant- og matfag på Ytre Namdal videregående skole kom helt fra Rørvik for denne dagen.  

- Jeg og mamma kjørte klokken sju i morges, og jeg kom til Britannia i tolvtiden og ble ledet direkte inn på kjøkkenet. Vi startet først med omvisning på alle de ulike rommene de har her på hotellet, det var veldig spennende, så mange korridorer! Så ble vi delt opp i flere grupper. Det var en snacks gruppe - der var vi tre stykker og der var jeg med - så var det grupper på forrett, hovedrett, og dessert. Jeg startet med å steke de må tjukkmelkssvelene, og så laget jeg tartar av kalv. Jeg har aldri laget tartar før så det var veldig artig, sier hun.  

- Det er veldig stort å være på en så stor plass, å ha reist så langt, det er veldig spennende, sier hun. 

Selma Medina StrandSelma Medina Strand kom helt fra Rørvik og Ytre Namdal videregående skole og synes det var stort å få være med på å lage festmiddag på Britannia.

- Det var veldig skummelt å komme hit, først, i begynnelsen da jeg sto der med mamma og ventet var jeg full av nerver, men gledde meg veldig. I dag har jeg truffet så mange nye og veldig hyggelige folk. Det er artig å bli kjent med alle kokkene her, disse spirene, og det er masse lærlinger her. Det er artig å høre hvordan de har det her på Britannia. Jeg har hatt en kjempefin dag, sier hun.

En festmiddag komponert av trønderske råvarer

Det ble laget seks fantastiske retter basert på trønderske råvarer.  

De tre første rettene ble satt på én tallerken og kalt ‘teasere’ og var en smaksreise fra kyst til fjell. Krabbe fra HitraMat, Britannia sin egen blåmuggost Nidelven Blå, laget på Gangstad Gårdsysteri på Inderøya, og tartar av kalv fra Røroskjøtt. 

Deretter kom en rett med laks fra SalMar.

laks forrettAndre rett: Lettbakt Frøyalaks med eple, fennikkel crudité, pepperrotsaus og dilljolje 

Hovedretten var kylling fra Norsk Kylling på Orkanger. Norsk Kylling er den første ECC (European Chicken Commitment)-godkjente bedriften i Europa og leverer råvarer i verdensklasse.

kylling hovedrettHovedrett: Kylling Ballotine med bakt gulrot og grønnkål, potetcroquette og kyllingsjy-saus med estragon 

Til slutt kom en sjokoladedessert som ga en perfekt avslutning på måltidet.  

Det ble servert alkoholfri drikke i form av presset frukt, og dette gikk perfekt sammen med rettene. Det var rabarbrajuice fra Inderøy Mosteri, og egenprodusert eplejuice fra Britannia laget på Braattan Gård ved Jonsvatnet. 

dessertDessert: Glasert sjokolademousse med bringebærkjerne, karamellisert hvit sjokolade, lun Financier og iskrem 

Dyktige elever og utsøkte retter

- Elevene var utrolig dyktige, sier Brit Melting, prosjektleder hos Oi!

- Rettene var utsøkte og skapte stor begeistring og stolthet blant publikum, som besto av lærere fra Restaurant- og matfag, foreldre,  besteforeldre og andre matinteresserte. Flere gjester kom direkte fra seminaret Oi!-dagen arrangert av Oi! Trøndersk Mat og Drikke, hvor temaet var framtidens mat, sier hun.

Brit Melting med elevene på BritanniaBrit Melting fra Oi! Trøndersk Mat og Drikke roser elevene for deres innsats under festmiddagen på Britannia Hotel.

-Vi fikk vist frem håndverk i fagene. Disse elevene er vår neste generasjon og de fikk unike opplevelser og erfaringer under stjernehimmelen i historiske Palmehaven. Dette ble virkelig en flott ettermiddag og kveld for de unge elevene, og en topp middag med unike smaksopplevelser for gjestene, sier Melting. 

Aktuelt