Oste VM Besteferskost Sigrid Erdal 0887
Ung Matglede | 26.10.23

Kåring av videregående skolers beste ferskost under Oste-VM 2023

Alle ti trønderske videregående skoler med restaurant og matfag ble invitert inn til Oste-VM for å oppleve hvordan det kan se ut når oster fra alle verdens hjørner samles i en håndballhall I tillegg har de blitt utfordret til å lage ferskost og delta i en spesifikk konkurranse med to forskjellige kategorier. Vinneren ble kåret på OsteScenen under Oste-VM i Trondheim Spektrum fredag 27. oktober.

Oi! Trøndersk Mat og drikke har mange prosjekt som går på rekruttering inn til mat og restaurantfaget. Som et ledd i denne jobbingen ble denne konkurransen til, hvor målsetningen var å skape interesse for prosesser og produksjon av ost.


Alle elever på Restaurant og Matfag fra trønderske videregående skoler ble invitert med inn til Oste-VM. Nesten 300 elever og lærere fra ni forskjellige skoler fikk vi plass til her i trappa.

Med to enkle oppgaver fikk elevene mulighet til å bli bedre kjent med metoder og metodikk knyttet til enkel osteproduksjon. Oppgaven elevene fikk var todelt - de skulle lage en ferskost og produktvikle Alpeost fra TINE.

Til ferskostkonkurransen fikk vi syv bidrag og bedømmingen ble gjort fra følgende evalueringskriterier:

  • Velsmakende og spennende ferskost
  • Gode bilder og presentasjon av ferskosten
  • Pluss for å vise hvordan innpakning kan se ut
  • Ekstra poeng for spesielt innovative ideer

Vinneren av den beste ferskosten var TURAHEE-ost fra Strinda Videregående Skole.

Juryen beskrev osten som pent pyntet og med et svært fristende utseende. Den hadde en tydelig umamilukt. De hadde benyttet gul trompetstopp og denne smaken kom godt og tydelig frem. Vi gratulerer så masse. Indisk Paneer-ost. 

Vinneren av oppskriftskonkurransen for Alpeost er Pasta à la Alpeost fra Levanger Videregående Skole.

Nikolai Haugen og Markus Skjørstad fra Levanger VGS vant i kategorien Alpeost.

Juryens begrunnelse var at oppskriften fremsto som utfyllende og godt gjennomarbeidet. Den viser god forståelse for og god bruk av ingredientsene. Bruken av TINE Norsk Alpeost fra Elnesvågen som en del av denne retten viser kjennskap til ostend gode smelteegenskaper og ostens fortreffelighet innen matlaging.

Juryen besto av: Katarina Sandberg Lund - TINE, Lars Gerhardsen - Meny, Odny Langøren - Opplæringskontoret for mat og servicefag i Trøndelag, Aslaug Rustad - Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

Takk til våre samarbeidspartnere

Aktuelt