IMG 3443 Samisk+Britannia Amanda Ramstad
Oi! Matnettverk | 28.11.25

Elever serverte samisk-inspirert festmiddag i Palmehaven 

Mandag 17. november ble det arrangert samling med Oi! Matnettverk på Britannia Hotel. Dagen startet med faglig innhold for nettverkets medlemmer og sluttet med middag i Palmehaven med fokus på samisk mat og matkultur. 

Tema for nettverksamlingen var “Veien mot 2030” og her skulle vi lære mer om hvordan regioner og aktører samarbeider på tvers for å oppnå suksess, med et mål frem mot Nasjonaljubileet 2030.   
 

– Årene frem mot Nasjonaljubileet 2030 vil være utrolig spennende og det er en selvfølge at mat og matkultur skal være en viktig del av satsingen. Derfor har vi satt dette som tema for dagens Oi! Matnettverksamling, sier Brit Melting, daglig leder i Oi!

Det ble spennende innlegg fra fylkesordfører Tomas Iver Hallem, reiselivssjef og daglig leder for Visit Innherred, Anne Haga, konstituert daglig leder i Nasjonalparken Næringshage, Kristine Riise, Rune Walberg fra Walberg Selskapsmat og Mona Nynes fra Hitra Gårdsmat. 

Workshop mot 2030

Deretter ble det gjennomført en workshop hvor deltagerne ble delt inn i grupper og fikk forskjellige tema og spørsmål å diskutere, men alle hadde 2030 som rød tråd. To grupper diskuterte hvordan matregionen Trøndelag bør se ut i 2030, to grupper diskuterte utviklingen av Trøndersk Matfestival frem mot 2030 og de to siste gruppene diskuterte hvordan vi skal sikre langsiktig rekruttering til matbransjen frem mot 2030. 

Innholdet og tilbakemeldingene fra gruppene vil brukes videre i arbeidet frem mot 2030 – og vil også benyttes som underlag til neste Oi! Matnettverksmøte.  

Fokus på samisk 

I samarbeid med Britannia Hotel fikk utvalgte elever fra forskjellige Restaurant og matfag-skoler i Trondheim, lage og servere en festmiddag med fokus på samisk matkultur. Maten ble servert i Palmehaven til både deltagere fra Oi! Matnettverksamling og elevenes foresatte. 


Eva Nordfjell forteller om samisk mat og kultur under middagen.

Det ble servert to snacks for å starte måltidet, deretter en treretter. Eva Nordfjell fra Rørosrein var med på kjøkkenet for å dele sin brede kunnskap om den samiske matkulturen, til inspirasjon for både elevene og kokkene på Britannia.  

– Det er første gang jeg har vært med på å lage Bidos, så det er ikke bare elevene som har lært noe i dag, sier Espen Aunaas, Executive Head Chef på Britannia.

Treretteren som ble servert baserte seg på lettbakt røye med rørosrømme til forrett, Bidos kokt på reinsdyr fra Røros, rotgrønnsaker fra Frosta og nystekt laipi til hovedrett og multekrem med krokan til dessert. Elevene fikk god støtte gjennom dagen fra de flinke kokkene på Britannia, og vi tror dette ble en inspirerende dag for dem. 

 


Snacksen som startet showet: Brioche med rørosrømme og sikrogn fra Aursund. Vaffel med tørket reinsdyrkjøtt og tyttebærkrem.

Flere bilder fra dagen:

Aktuelt