53091420068 75390C3901 O

Oi! Matseminar

Med grønn hatt på!

En urolig verden med krig og tollmurer gjør at vi må produsere mer av maten vi spiser. Selvforsyninga skal opp til minimum 50% innen 2030 sier totalberedskapskommisjonen. Det skal vi få til.

Vi har tre sjangere for dagen:- «Myte», «Rent Konkret» og «Debatt».
Myte: På 5 minutt skal vi avlive eller bekrefte flere myter vi har om mat. 
Rent Konkret: Kan 10 minutter lange innlegg gi oss klare svar på om en problemstilling er mulig? Vi prøver! 
Debatt: Nasjonale og lokale politikere diskuterer veien til målet.

Dato: Onsdag 30. juli, kl. 10.00-16.00 (registrering fra kl. 09.00)
Sted: Britannia, Trondheim

Oi! Matseminar arrangeres dagen før Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen åpner 

KJØP BILLETTER HER

 

PROGRAM 2025

Kl. 09:00-10:00  Ankomst Britannia Hotel, registrering, kaffe og lett bevertning

 

Kl. 10:00-11:00  Seminarstart - Velkommen til Oi! Matseminar 2025

Konferansier Nils Heldal ønsker velkommen til Oi! Matseminar 2025 sammen med Tomas Iver Hallem (Trøndelag Fylkeskommune), Kari Frøseth (Bondelaget), Kristian Digre (Nor-Fishing), Odd Arne Bratland (Trøndelag Fylkeskommune) og Aslaug Rustad (Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS). 

 

Kl. 10:20-11:00  Myter

Randi Nygård Grøntvedt (Regionsjef Sjømat Norge), Heidi Josten Skreden (TINE SA), Kristin Børresen (Graminor), Erik Hognes (INAQ) og Anne Mette Johnsen (Stiftelsen Norsk Mat) tar dere gjennom en rekke matmyter;

  • Er det farlig å spise fisk mer enn to ganger i uken?
  • Er det farlig å drikke melk fra kyr som har spist metanhemmende fôr?
  • Er det umulig å få norske bønner fra norske bønder? 
  • All oppdrettsfisk er egentlig fra Brasil! 
  • Norske forbrukere er ikke opptatt av sunn og kortreist mat. 

Norges Bondelag avslutter med en Kahoot: Eksamen i norsk landbrukspolitikk 

Kl. 11:00-11:30  Rent Konkret

Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag, gir deg fasiten på kahooten og forklarer den norske landbruksmodellen.

 

Kl. 11:30-12:30  Lunsj i Palmehaven 

 

Kl. 12:30-13:00  Rent Konkret

Hva må skje med matproduksjonen for at vi skal nå 50%? Stig Runar Stødal (NLR Midt) 

Hva krever det av forbrukerne for å nå 50%? Eirin Bar (Institutt for Bioteknologi og Matvitenskap, NTNU) 

Hva krever det av sjømatprodusentene for å nå 50%? Peder Weidemann Egseth (Stiftelsen Nor-Fishing/Tinde Advise)

 

Kl. 13:00-13:40  Samtaler og debatter

Det norske matsystemet – en forutsetning eller et hinder for å nå 50% selvforsyning?

Samtale med Landbruks og matminister, Nils Kristen Sandtrøen (AP) og konferansier Nils Heldal

Hvorfor har ikke sjømaten verken et opplysningskontor eller et verdiskapingsprogram for lokalprodusert fiskeprodukt? Er dette årsaken til sjømatkonsumet går ned? Hvem kan ta ansvar for dette?  

Kristin Strømskag (H), Frøya og Amund Hellesø (Ap), Nærøysund 

 

Kl. 13:40-14:10  Pause

 

Kl. 14:10-14:50  Samtaler og debatter

Med mat skal landet forsvares, samtale mellomBjørn Arild Gram (tidligere forsvarsminister) og Nils Heldal

Slik skal vi klare en selvforsyningsgrad på over 50%. Listekandidater til Stortinget:Maren Grøthe (Sp), Trond Giske (Ap), Pål Sæther Eiden (H), Lars Haltbrekken (SV), Oda Indgård (MDG), Majen Helen Sævik (KrF), Jens Fredrik Skjelstad (V), Lill Harriett Sandaune (FrP), Håvard Krogstad Wiborg (R). 

 

Kl. 14:50-15:00  Oppsummering av debatten og politisk analyse

Tone Sofie Aglen oppsummerer dagen

 

Kl. 15:00-15:15 Signering av Trøndersk Matmanifest  

 

15:30 Avslutning Oi! Matseminar 2025

 

19:00 Chef's Dinner hos To Rom og Kjøkken - OBS! Krever egen billett og svært få billetter tilgjengelig. Først til mølla. 

 

Årets talere

Nils Kristen Sandtrøen

Nils Kristen Sandtrøen (AP) er landbruks- og matminister.

Tomas Iver Hallem

Tomas Iver Hallem (SP) er fylkesordfører i Trøndelag. 

Randi Nygård Grøntvedt

Randi har jobbet innenfor havbruk i over 25 år, og er siden 2021 ansatt som regionsjef i Sjømat Norge for havbruk Midt (Trøndelag og Møre og Romsdal). Hun har en akademisk bakgrunn med en Dr.grad i biologi.

Heidi Josten Skreden

Hun er oppvokst på et sauebruk i Heidal, utdannet etolog og sivilagronom, og har sju års erfaring fra Tine Rådgivning og Forskning. Nå jobber hun i implementeringsprosjektet MetanHUB, der landbruket selv utvikler forskningsbaserte og biologisk forankrede løsninger for å redusere metanutslipp fra drøvtyggere gjennom fôring. Målet er varige og kostnadseffektive tiltak, og å formidle kunnskapen på en enkel og forståelig måte.

Kristin Børresen

Kristin Børresen er administrerende direktør i Graminor - Norges eneste selskap som driver med utvikling av plantesorter til norsk matproduksjon. Kristin er utdannet ved NMBU og har tidligere jobbet i Yara og Geno Global med henholdsvis eksport av gjødsel og oksesæd. Kristin har vært medlem av Bioteknologirådet og er Norges representant i det internasjonale rådgivende panelet for Svalbard Globale Frøhvelv. 

Anne Mette Johnsen

Anne Mette Johnsen er administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat, og har brukt nesten hele karrieren på å få folk til å velge norsk mat og drikke. Hun brenner for å vise hvorfor det betyr noe hva vi legger i handlekurven – både for selvforsyning, arbeidsplasser og for de som produserer, foredler og selger norsk mat og drikke.

Stig Runar Størdal

Stig Runar Størdal. Regionsjef for Norsk Landbruksrådgiving SA (NLR) i Midt-Norge, med kontor på Skjetlein i Trondheim kommune. Arbeidserfaring fra blant annet NLR, Nortura, Nilf (Nibio) og Norsk Sau og Geit. Utdanning fra NMBU (landbruksøkonomi 1994), og studier innen økonomi, organisasjon og ledelse på BI og NTNU. Drevet egen gård med sau og skog i Lensvik, Orkland kommune, siden 2001. Levd av, for og med norsk landbruk hele livet.

Eirin Bar

Eirin Marie Skjøndal Bar har en mastergrad i maskinteknikk fra NTNU med fokus på produktutvikling og industriell økologi og en doktorgrad innen bærekraftig og lønnsom prosessering innen akvakultur. Hun er ansatt ved institutt for bioteknologi og matvitenskap ved NTNU og forsker på bærekraftig matproduksjonssystemer og hygienisk design med mål om å forbedre ressursbruk og begrense negativ miljøpåvirkning. 

Kristin Strømskag

Ordfører for Høyre på Frøya siden 2019. 

—Jeg er stolt av å være ordfører i en kommune hvor stort sett alt vi gjør dreier seg om mat og matproduksjon. Vi er store på lakseoppdrett, fiskeri og villsau og er hjemkommunen til alt fra store børsnotaterte oppdrettsselskap til små prisvinnende lokalmatprodusenter. Jeg brenner for å vise bredden i Trøndelag som matregion.

Amund Hellesø

Amund Hellesø er ordfører i Nærøysund kommune, Leder for Nettverk Fjord- og kystkommuner og Leder for Trøndelag Arbeiderparti.

 

Bjørn Arild Gram

Første nestleder i Senterpartiet og tidligere Forsvarsminister kommer for å delta i debatten "Med mat skal landet forsvares". Gram er også førstekandidat for Senterpartiet i Nord-Trøndelag. 

Maren Grøthe

Første kandidat for Senterpartiet i Sør-Trøndelag, 24 år fra Melhus.

Pål Sæther Eiden

Pål Sæther Eiden er kandidat for Høyre i Nord-Trøndelag.

Oda Indgård

Oda Indgård er kandidat for MDG i Nord-Trøndelag.

Aslaug Rustad

Daglig leder i Oi!.

Oi! sin visjon er å skape «mersmak og merverdi» for Trøndelag som matregion, produsenter og samarbeidspartnere. Utstillere på Trøndersk Matfestival skal få landets beste salgsarena for sine produkt og matopplevelser.

Nils Heldal

Nils har lang erfaring som journalist og som konsulent/leder i kommunikasjonsbransjen.

Samarbeidspartnere