53091420068 75390C3901 O

Oi! Matseminar

Med grønn hatt på!

En urolig verden med krig og tollmurer gjør at vi må produsere mer av maten vi spiser. Selvforsyninga skal opp til minimum 50% innen 2030 sier totalberedskapskommisjonen. Det skal vi få til.

Vi har tre sjangere for dagen. «Myte», «Rent Konkret» og «Debatt»:
Myte: På 5 minutt skal vi avlive eller en bekrefte en myte vi har om mat: "Er all oppdrettsfisk egentlig fra Brasil?"
Rent Konkret: Kan 10 minutt gi oss klare svar på om en problemstilling er mulig?
Debatt: Nasjonale og lokale politikere diskuterer veien til målet

Dato: Onsdag 30. juli, kl. 10.00-16.00 (registrering fra kl. 09.00)
Sted: Britannia, Trondheim

KJØP BILLETTER HER
Oi! Matseminar arrangeres dagen før Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen åpner 

 

Chef's Dinner

2 x 20 år med lidenskap for lokalmat – en kveld du ikke vil gå glipp av! 

I 2025 fyller både Trøndersk Matfestival og To Rom og Kjøkken 20 år – og det feirer vi med stil! Dagen før matfestivalen sparkes i gang, inviterer vi til en spektakulær jubileumskveld spekket med smaker, historier og ekte matglede. 

Billetter KUN CHEFS DINNER

PROGRAM 2025

Kl. 09:00-10:00  Ankomst Britannia Hotel, registrering og kaffe

 

Kl. 10:00-11:00  Seminarstart - Velkommen til Oi! Matseminar 2025

Konferansier Nils Heldal ønsker velkommen til Oi! Matseminar 2025 sammen med Tomas Iver Hallem (Trøndelag Fylkeskommune), Kari Frøseth (Bondelaget), Kristian Digre (Nor-Fishing), Odd Arne Bratland (Trøndelag Fylkeskommune) og Aslaug Rustad (Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS).

 

Kl. 10:20-11:00  Myter

Randi Nygård Grantvedt (Regionsjef Sjømat Norge), Heidi Josten Skreden (TINE SA), Kristin Børresen (Graminor), Erik Hognes (INAQ) og Anne Mette Johnsen(Stiftelsen Norsk Mat) tar dere gjennom en rekke myter om mat; om fisk, melk, bønner og sunn mat. Det hele avsluttes med en Kahoot.

 

Kl. 11:00-11:30  Rent Konkret

Norges Bondelag tar dere med i en samtale om det norske matsystemet. Her blir dere kjent med pillarene i det norske matsystemet, slik som toll, importvern, mottak, forsyningsplikt, jordbruksoppgjøret mm.

 

Kl. 11:30-12:30  Lunsjpause

 

Kl. 12:30-13:00  Rent Konkret

Hva må skje med matproduksjonen for at vi skal nå 50%? NLR Midt

Hva krever det av forbrukerne for å nå 50%? Eirin Bar (Institutt for Bioteknologi og Matvitenskap, NTNU)

Hva krever det av sjømatprodusentene for å nå 50%? Peder Weidemann Egseth, Stiftelsen Nor-Fishing/Tinde Advise

Kl. 13:00-13:00  Debatt

Det norske matsystemet – en forutsetning eller et hinder for å nå 50% selvforsyning? Hvordan får vi inn sjømat?

Hvorfor har ikke sjømaten verken et opplysningskontor eller et verdiskapingsprogram for lokalprodusert fiskeprodukt? Er dette årsaken til sjømatkonsumet går ned? Hvem kan ta ansvar for dette? Kristin Strømskag (H), Frøya og Amund Hellesø (Ap), Nærøysund

 

Kl. 13:40-14:10  Pause

 

Kl. 14:10-14:50  Debatt

Med mat skal landet forsvares. Bjørn Arild Gram og "debattant kommer"

Slik skal vi klare en selvforsyningsgrad på over 50%. Fylkespolitikere Maren Grøtte (Sp), Trond Giske (Ap), Pål Sæther Eiden(H), Lars Haltbrekken (SV), Oda Indgård (MDG), Majen Sævik (KrF), Jens Fredrik Skjelstad (V), Lill Harriett Sandaune (FrP), Rødt

 

Kl. 14:50-14:50  Oppsummering av Debatten og Politisk Analyse

Tone Sofie Aglen og Nils Heldal

 

Kl. 15:00-15:15 Signering av Trøndersk Matmanifest  

 

15:15 Avslutning Oi! Matseminar 2025

 

19:00 Chef's Dinner hos To Rom og Kjøkken

 

Årets talere

Kristin Strømskag

Ordfører for Høyre på Frøya siden 2019. 

—Jeg er stolt av å være ordfører i en kommune hvor stort sett alt vi gjør dreier seg om mat og matproduksjon. Vi er store på lakseoppdrett, fiskeri og villsau og er hjemkommunen til alt fra store børsnotaterte oppdrettsselskap til små prisvinnende lokalmatprodusenter. Jeg brenner for å vise bredden i Trøndelag som matregion.

Tomas Iver Hallem

Tomas Iver Hallem (SP) er fylkesordfører i Trøndelag. 

Randi Nygård Grøntvedt

Randi har jobbet innenfor havbruk i over 25 år, og er siden 2021 ansatt som regionsjef i Sjømat Norge for havbruk Midt (Trøndelag og Møre og Romsdal). Hun har en akademisk bakgrunn med en Dr.grad i biologi.

Heidi Josten Skreden

Hun er oppvokst på et sauebruk i Heidal, utdannet etolog og sivilagronom, og har sju års erfaring fra Tine Rådgivning og Forskning. Nå jobber hun i implementeringsprosjektet MetanHUB, der landbruket selv utvikler forskningsbaserte og biologisk forankrede løsninger for å redusere metanutslipp fra drøvtyggere gjennom fôring. Målet er varige og kostnadseffektive tiltak, og å formidle kunnskapen på en enkel og forståelig måte.

Eirin Bar

Eirin Marie Skjøndal Bar har en mastergrad i maskinteknikk fra NTNU med fokus på produktutvikling og industriell økologi og en doktorgrad innen bærekraftig og lønnsom prosessering innen akvakultur. Hun er ansatt ved institutt for bioteknologi og matvitenskap ved NTNU og forsker på bærekraftig matproduksjonssystemer og hygienisk design med mål om å forbedre ressursbruk og begrense negativ miljøpåvirkning. 

Nils Kristen Sandtrøen

Nils Kristen Sandtrøen (AP) er landbruks- og matminister.

Amund Hellesø

Amund Hellesø er ordfører i Nærøysund kommune, Leder for Nettverk Fjord- og kystkommuner og Leder for Trøndelag Arbeiderparti.

 

Oda Indgård

Oda Indgård er kandidat for MDG i Nord-Trøndelag.

Pål Sæther Eiden

Pål Sæther Eiden er kandidat for Høyre i Nord-Trøndelag.

Tomas Iver Hallem

Tomas Iver Hallem (SP) er fylkesordfører i Trøndelag. 

Aslaug Rustad

Daglig leder i Oi!.

Oi! sin visjon er å skape «mersmak og merverdi» for Trøndelag som matregion, produsenter og samarbeidspartnere. Utstillere på Trøndersk Matfestival skal få landets beste salgsarena for sine produkt og matopplevelser.

Samarbeidspartnere

 

Nils Heldal

Nils har lang erfaring som journalist og som konsulent/leder i kommunikasjonsbransjen.