Trøndersk Matfestival
Bryggerifestivalen
Prosjekter
Oi!
Leter du etter en matprodusent eller et produkt? Her kan du finne det.
En urolig verden med krig og tollmurer gjør at vi må produsere mer av maten vi spiser. Selvforsyninga skal opp til minimum 50% innen 2030 sier totalberedskapskommisjonen. Det skal vi få til.
Vi har tre sjangere for dagen:- «Myte», «Rent Konkret» og «Debatt».Myte: På 5 minutt skal vi avlive eller bekrefte flere myter vi har om mat. Rent Konkret: Kan 10 minutter lange innlegg gi oss klare svar på om en problemstilling er mulig? Vi prøver! Debatt: Nasjonale og lokale politikere diskuterer veien til målet.
Dato: Onsdag 30. juli, kl. 10.00-16.00 (registrering fra kl. 09.00)Sted: Britannia, Trondheim
Oi! Matseminar arrangeres dagen før Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen åpner
KJØP BILLETTER HER
Kl. 09:00-10:00 Ankomst Britannia Hotel, registrering, kaffe og lett bevertning
Kl. 10:00-11:00 Seminarstart - Velkommen til Oi! Matseminar 2025
Konferansier Nils Heldal ønsker velkommen til Oi! Matseminar 2025 sammen med Tomas Iver Hallem (Trøndelag Fylkeskommune), Kari Frøseth (Bondelaget), Kristian Digre (Nor-Fishing), Odd Arne Bratland (Trøndelag Fylkeskommune) og Aslaug Rustad (Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS).
Kl. 10:20-11:00 Myter
Randi Nygård Grøntvedt (Regionsjef Sjømat Norge), Heidi Josten Skreden (TINE SA), Kristin Børresen (Graminor), Erik Hognes (INAQ) og Anne Mette Johnsen (Stiftelsen Norsk Mat) tar dere gjennom en rekke matmyter;
Norges Bondelag avslutter med en Kahoot: Eksamen i norsk landbrukspolitikk
Kl. 11:00-11:30 Rent Konkret
Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag, gir deg fasiten på kahooten og forklarer den norske landbruksmodellen.
Kl. 11:30-12:30 Lunsj i Palmehaven
Kl. 12:30-13:00 Rent Konkret
Hva må skje med matproduksjonen for at vi skal nå 50%? Stig Runar Stødal (NLR Midt)
Hva krever det av forbrukerne for å nå 50%? Eirin Bar (Institutt for Bioteknologi og Matvitenskap, NTNU)
Hva krever det av sjømatprodusentene for å nå 50%? Peder Weidemann Egseth (Stiftelsen Nor-Fishing/Tinde Advise)
Kl. 13:00-13:40 Samtaler og debatter
Det norske matsystemet – en forutsetning eller et hinder for å nå 50% selvforsyning?
Samtale med Landbruks og matminister, Nils Kristen Sandtrøen (AP) og konferansier Nils Heldal
Hvorfor har ikke sjømaten verken et opplysningskontor eller et verdiskapingsprogram for lokalprodusert fiskeprodukt? Er dette årsaken til sjømatkonsumet går ned? Hvem kan ta ansvar for dette?
Kristin Strømskag (H), Frøya og Amund Hellesø (Ap), Nærøysund
Kl. 13:40-14:10 Pause
Kl. 14:10-14:50 Samtaler og debatter
Med mat skal landet forsvares, samtale mellom Bjørn Arild Gram (tidligere forsvarsminister) og Nils Heldal
Slik skal vi klare en selvforsyningsgrad på over 50%. Listekandidater til Stortinget: Maren Grøthe (Sp), Trond Giske (Ap), Pål Sæther Eiden (H), Lars Haltbrekken (SV), Oda Indgård (MDG), Majen Helen Sævik (KrF), Jens Fredrik Skjelstad (V), Lill Harriett Sandaune (FrP), Håvard Krogstad Wiborg (R).
Kl. 14:50-15:00 Oppsummering av debatten og politisk analyse
Tone Sofie Aglen oppsummerer dagen
Kl. 15:00-15:15 Signering av Trøndersk Matmanifest
15:30 Avslutning Oi! Matseminar 2025
19:00 Chef's Dinner hos To Rom og Kjøkken - OBS! Krever egen billett og svært få billetter tilgjengelig. Først til mølla.
Nils Kristen Sandtrøen (AP) er landbruks- og matminister.
Tomas Iver Hallem (SP) er fylkesordfører i Trøndelag.
Randi har jobbet innenfor havbruk i over 25 år, og er siden 2021 ansatt som regionsjef i Sjømat Norge for havbruk Midt (Trøndelag og Møre og Romsdal). Hun har en akademisk bakgrunn med en Dr.grad i biologi.
Hun er oppvokst på et sauebruk i Heidal, utdannet etolog og sivilagronom, og har sju års erfaring fra Tine Rådgivning og Forskning. Nå jobber hun i implementeringsprosjektet MetanHUB, der landbruket selv utvikler forskningsbaserte og biologisk forankrede løsninger for å redusere metanutslipp fra drøvtyggere gjennom fôring. Målet er varige og kostnadseffektive tiltak, og å formidle kunnskapen på en enkel og forståelig måte.
Kristin Børresen er administrerende direktør i Graminor - Norges eneste selskap som driver med utvikling av plantesorter til norsk matproduksjon. Kristin er utdannet ved NMBU og har tidligere jobbet i Yara og Geno Global med henholdsvis eksport av gjødsel og oksesæd. Kristin har vært medlem av Bioteknologirådet og er Norges representant i det internasjonale rådgivende panelet for Svalbard Globale Frøhvelv.
Stig Runar Størdal. Regionsjef for Norsk Landbruksrådgiving SA (NLR) i Midt-Norge, med kontor på Skjetlein i Trondheim kommune. Arbeidserfaring fra blant annet NLR, Nortura, Nilf (Nibio) og Norsk Sau og Geit. Utdanning fra NMBU (landbruksøkonomi 1994), og studier innen økonomi, organisasjon og ledelse på BI og NTNU. Drevet egen gård med sau og skog i Lensvik, Orkland kommune, siden 2001. Levd av, for og med norsk landbruk hele livet.
Eirin Marie Skjøndal Bar har en mastergrad i maskinteknikk fra NTNU med fokus på produktutvikling og industriell økologi og en doktorgrad innen bærekraftig og lønnsom prosessering innen akvakultur. Hun er ansatt ved institutt for bioteknologi og matvitenskap ved NTNU og forsker på bærekraftig matproduksjonssystemer og hygienisk design med mål om å forbedre ressursbruk og begrense negativ miljøpåvirkning.
Ordfører for Høyre på Frøya siden 2019.
—Jeg er stolt av å være ordfører i en kommune hvor stort sett alt vi gjør dreier seg om mat og matproduksjon. Vi er store på lakseoppdrett, fiskeri og villsau og er hjemkommunen til alt fra store børsnotaterte oppdrettsselskap til små prisvinnende lokalmatprodusenter. Jeg brenner for å vise bredden i Trøndelag som matregion.
Amund Hellesø er ordfører i Nærøysund kommune, Leder for Nettverk Fjord- og kystkommuner og Leder for Trøndelag Arbeiderparti.
Første nestleder i Senterpartiet og tidligere Forsvarsminister kommer for å delta i debatten "Med mat skal landet forsvares". Gram er også førstekandidat for Senterpartiet i Nord-Trøndelag.
Første kandidat for Senterpartiet i Sør-Trøndelag, 24 år fra Melhus.
Pål Sæther Eiden er kandidat for Høyre i Nord-Trøndelag.
Oda Indgård er kandidat for MDG i Nord-Trøndelag.
Daglig leder i Oi!.
Oi! sin visjon er å skape «mersmak og merverdi» for Trøndelag som matregion, produsenter og samarbeidspartnere. Utstillere på Trøndersk Matfestival skal få landets beste salgsarena for sine produkt og matopplevelser.
Nils har lang erfaring som journalist og som konsulent/leder i kommunikasjonsbransjen.