53091420068 75390C3901 O

Oi! Matseminar

Dyrevelferd og beredskap - veien mot Nasjonaljubileet 2030

Dato: Onsdag 31. juli, kl. 10.30-16.00
(registrering fra kl. 09.30)

Sted: Scandic Nidelven, Trondheim

Konferansier: Nils Heldal

Velkommen til Oi! Matseminar 2024, hvor vi skal diskutere dyrevelferd, Beskytta Betegnelser, matskatter og beredskap.

Oi! Matseminar arrangeres 31. juli på Scandic Nidelven i Trondheim, dagen før Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen åpner. Seminaret skal løfte tema som er viktige for Trøndelag som matregion.

I år snakker vi om:  

  • Hva er viktige kriterier for dyrevelferd for laks og fjærkre? Hvordan jobber store aktører som Norsk Kylling og Lerøy med dette, og har disse to bransjene noe å lære av hverandre? 
  • Tjener bonden mer på å levere til kjedenes egne merkevarer (EMV) – og kan slike produkter bli en matskatt? 
  • Hvordan kommer lokalmatprodusentene til å merke at det er Ski-VM i Trondheim?
  • Hvordan kan det offentlige bidra til å øke selvforsyningsgraden? Hvilke tiltak setter Trondheim kommune inn og hvordan skal Trøndelag fylkeskommune få mer lokalmat i sine kantiner og hvorfor er ikke fisk og sjømat en del av debatten om selvforsyning? 

Bryggeripolitisk seminar i regi av NHO og BROD arrangeres kl. 18:00 på E. C. Dahls Pub og Kjøkken for de som ønsker å delta der.  

Velkommen til en matnyttig dag 31.juli!  

Påmelding oi! matseminar 2024

Chef's Dinner

Vi inviterer til storslått Chefs Dinner med Christopher Davidsen og venner! Velkommen til en fest med matstasjoner, underholdning, musikk og overraskelser. Ønsker du å delta på både Oi! Matseminar og Chef's Dinner, kan kjøpe én billett som inkluderer begge!

Billetter

PROGRAM

Kl. 09:30 Ankomst Scandic Nidelven, registrering og kaffe 

 

Kl. 10:30 Seminarstart 

 

Velkommen til Oi! Matseminar 2024  

Kjetil Vassdal, Direktør Scandic Nidelven og Kent Ranum, Ordfører i Trondheim kommune ønsker velkommen 

 

Konferansier Nils Heldal leder oss gjennom en samtale med samarbeidspartnere og matprodusenter i regionen.  

Aslaug Rustad, Daglig leder Oi! Trøndersk Mat og Drikke  
Petter Harald Kimo, Leder Trøndelag Bondelag 
Anja Gotvasli, Sparebank 1 SMN 
Ove Stenersløkken, Regiondirektør i REMA 1000 Midt-Norge. 

 

Kl. 11:15 Dyrevelferd i havbruk- og kyllingproduksjon fram mot 2030 

I et voksende marked glemmer vi dyrevelferden? Vi får en status fra bransjene. 

Hanne Staverløkk, representant dyrevelfersprosjektet DyrePrat
Øyvind André Haram, representant Sjømat Norge 

 

Økt produksjon og er det noe å lære av hverandre?

Hvis det offentlige når sine ambisiøse mål med lokalmatinnkjøp, kan dere produsere mer?  Finnes det nok arbeidere? Og hva med dyrevelferden?

Hilde Talseth, Norsk Kylling 
Aina Valland, Lerøy Seafood Group 

 

Kl. 12:00 Lunsj 

 

Kl. 13.00 Samtale om EMV og oppspill Matskatter 

Egne merkevarer eller EMV er ikke noe mer mystisk enn at en matvarekjede eller butikk produserer mat selv eller får noen til å produsere den for seg. Hvorfor får EMV så mye pepper? Skal kategorien øke? Og kan en EMV bli en matskatt? 

Bonden – Jørn Magne Vaag 
Kjøpmenn – Christian Lykke/Bunnpris 

 

Uten mat og drikke duger Ski-VM-heltene ikke! 

Ski-VM skal bli det mest bærekraftige noensinne – og en del av satsingen er kortreist mat!

Åge Skinstad, VM-sjef Ski-VM 2025
Brit Melting, Prosjektleder Oi! Trøndersk Mat og Drikke

 

Beskytta Betegnelser fram mot 2030 

Blir det flere eller færre matskatter når volumet økes? Hva betyr det å få en beskytta betegnelse, og tjener man penger på å ha det? Er norske forbrukere mer merkebevisste i en urolig verden.  

Borghild Lundeby, Nasjonaljubileet 
Nina Sundquist, Stiftelsen Norsk Mat 
Trond Vilhelm Lund, Rørosmeieriet 

Ordfører Frøya Kristin Strømskag, Beskytta Betegnelse på sjømat.  
Eli Arnstad – Stjørdalsøl som Beskytta Betegnelser 

 

Kl. 14.00 Beredskapsdebatt – selvforsyningsgrad og beredskap 

Hvor viktig er maten i vår nasjonale beredskap? Er det krig i Europa som fikk fart på selvforsyningsgraden? Og har vi egentlig nok bønder og fiskere?

Sigrid Hjørnegård, Generalsekretær i Norges Bondelag. 

Tom Christiansen, Oberstløytnant og nestkommanderende for Ørland flystasjon 

Robert Eriksson, Administrerende direktør i Norske Sjømatbedrifters Landsforening. 

Kent Ranum, Ordfører Trondheim kommune 

Tomas Iver Hallem, Fylkesordfører i Trøndelag fylkeskommune

 

Kl. 14:30 - Mingling 

 

Kl. 15:00 Trøndersk Matmanifest  

ISS Facility Services vant prisen for Årets Beste Matsvinntiltak i 2023, og nå er de klare for å signere Trøndersk Matmanifest.  

Terje Kvam, ISS Facility Services AS 

Signeringer nye virksomheter i 2024  

 

Kl. 15:15 - Prisutdeling 

Bærekraftprisen, i regi av Sparebank 1 SMN 
Tenke Stort Prisen, i regi av REITAN 
Årets produkt 2024 

 

16:00 Avslutning Oi! Matseminar 2024 

 

19:00 Chefs’ Dinner (obs. egen billettering) 

 

Hilde Talseth

Administrerende direktør i Norsk Kylling.

Hilde leder et selskap som de siste ti årene har gjort store forbedringer på dyrevelferd, klima og miljø. I 2023 fikk Norsk Kylling Næringslivets klimapris, og i 2024 ble Solvinge kåret til Norges mest bærekraftige merkevare for kylling, andre året på rad. 

 

Hanne Staverløkk

Bonde og melkeprodusent i Soknedal, og nestleder i Trøndelag Bondelag.

Hanne er utdannet agronom, kvalitetsrevisor og agrotekniker, og jobber til daglig som rådgiver i landbruksforvaltningen i Midtre Gauldal kommune. Hun har fagansvar for dyrevelferd i Trøndelag Bondelag, og er leder for styringsgruppa til DyrePrat.

Kristin Strømskag

Ordfører for Høyre på Frøya siden 2019. 

—Jeg er stolt av å være ordfører i en kommune hvor stort sett alt vi gjør dreier seg om mat og matproduksjon. Vi er store på lakseoppdrett, fiskeri og villsau og er hjemkommunen til alt fra store børsnotaterte oppdrettsselskap til små prisvinnende lokalmatprodusenter. Jeg brenner for å vise bredden i Trøndelag som matregion.

Tomas Iver Hallem

Fylkesordfører i Trøndelag fylkeskommune

Christian Lykke

Forretningsmann og styreleder i I. K. Lykke, selskapet som eier dagligvarekjeden Bunnpris.

Nina Sundqvist

Administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat siden 2012.

Nina er ansvarlig for merkeordningen Beskyttede betegnelser og har utdanning fra Forsvaret og BI.

Hun har tidligere jobbet for Forsvaret, Argument, Nortura og Stiftelsen Norsk Mat.

Terje Kvam

Driftssjef i ISS Food

Terje er utdannet kokk og pølsemaker, og har vært i serveringsbransjen siden 1993. Han er lidenskapelig opptatt av å servere gode, bærekraftige måltider.

ISS vant pris for Årets Beste Matsvinntiltak mot ansatte i 2023, Norges sunneste kantinekjede i 2022 og 2023, samt er den eneste i serveringsbransjen som har avgitt plastløftet.

Anja Gotvasli

Leder for landbruksteamet i SpareBank1 SMN.

Anja har jobbet i banken i 20 år og driver gården Viset i Sør- Beitstad, der det produseres korn og skog. Hun har et brennende engasjement for trøndersk matproduksjon og utvikling av trøndersk landbruk.

Åge Skinstad

Aktiv langrennsløper og student til tidlig 90-tall.

Deretter bred leder- og styre-erfaring fra sportsbransjen, Norges Skiforbund, energi, arbeid og inkludering, reiseliv og NHO.

Har kommentert langrenn og kombinert på 4 TV kanaler i til sammen 17 år.

Jobber i dag som VM-sjef for Ski-VM 2025.

Eli Arnstad

Ordfører i Stjørdal kommune.

Tidligere banksjef for samfunnsutbytte i SpareBank1 SMN.

Ove Stenersløkken

Ove Stenersløkken er Regiondirektør i REMA 1000 Midt-Norge.

Robert Eriksson

Administrerende direktør i Norske Sjømatbedrifters Landsforening.

Eriksson har 20 år bak seg som folkevalgt politikker, og hvor han representerte Fremskrittspartiet. Han var arbeids- og sosialminister fra 2013 til 2015. 

Borghild Lundeby

Leder sekretariat Nasjonaljubileet 2030.

Borghild er sivilingeniør som har jobbet i kultursektoren hele livet; alt fra Norsk Revyfaglig Senter på Høylandet til Den kulturelle skolesekken. Hun har jobbet med ulike utviklingsprosjekt på Stiklestad i 15 år og har vært prosjektleder for Nasjonaljubileet 2030 siden 2017.

Tom Christiansen

Oberstløytnant, nestkommanderende for Ørland flystasjon og stabssjef for 132 Luftving.

Han har stabsskole fra Forsvarshøgskolan i Stockholm og tjenestegjorde ved Internasjonal Militær Stab ved NATO hovedkvarteret i Brussel 2018 til 2022. Han er også prosjektleder for prosjektet Bærekraft og Beredskap som Luftforsvaret er i gang med.

Aina Valland

Leder for kommunikasjon og samfunnskontakt, Lerøy Seafood Group.

Aina har jobbet i sjømatnæringen i over 20 år, store deler av tiden for Sjømat Norge, og brenner for denne næringen fordi det er en viktig produsent som skaper store ringvirkninger i Norge.

Har jobbet i Lerøy Seafood Group siden 2022 og har bygget opp en avdeling innen kommunikasjon og samfunnskontakt.

Brit Melting

Prosjektleder og Festivalleder for Trøndersk Matfestival.

Har jobbet hos Oi! Trøndersk Mat og Drikke siden 2011, og har vært involvert i en rekke store prosjekter for å løfte Trøndelag som matregion.

Jobber nå i tillegg med å løfte lokalmat-satsingen i Ski-VM 2025.

Petter Harald Kimo

Fylkesleder Trøndelag Bondelag

Kimo driver med melkeproduksjon og salg av fôringskalv. Han ble valgt inn som styremedlem i Trøndelag Bondelag på årsmøte i 2019 og er valgt som fylkesleder i Trøndelag Bondelag i 2022, 2023 og 2024. Han har politisk erfaring fra lokalt kommunestyre, og partipolitisk erfaring bla. fra Landbrukspolitisk utvalg Ap Trøndelag. 

 

Kent Ranum

Ordfører i Trondheim kommune.

Ranum er representant for Høyre.

Ailin Wigelius

Avdelingsleder i Innovasjon Norge Trøndelag.

Sigrid Hjørnegård

Generalsekretær i Norges Bondelag.

Sigrid har lang og bred erfaring fra flere av næringslivets interesseorganisasjoner, blant annet Energi Norge. Hun har også jobbet som politisk rådgiver og statssekretær i tre departement.  

Nils Heldal

Ukentlig leder i reklamebyrået Framom.

Nils har lang erfaring som journalist og som konsulent/leder i kommunikasjonsbransjen.

Aslaug Rustad

Daglig leder i Oi!.

Oi! sin visjon er å skape «mersmak og merverdi» for Trøndelag som matregion, produsenter og samarbeidspartnere. Utstillere på Trøndersk Matfestival skal få landets beste salgsarena for sine produkt og matopplevelser.