Trøndersk Matfestival
Bryggerifestivalen
Prosjekter
Oi!
Leter du etter en matprodusent eller et produkt? Her kan du finne det.
Visste du at Trøndersk Matfestival har en helt egen festival for barna? Hvert år byr vi på herlige aktiviteter for de yngste gourmetene. Å lage sunn og supergod mat skal være både enkelt og gøy. Vi gleder oss til matfest!
Barn og unge er fremtidens produsenter, kokker, servitører og foredlere. Så hva er vel mer bærekraftig enn å lære barn å lage god, sunn mat slik at de kan ta gode matvalg for seg selv og jorda vår?
På Barnas Matfestival får barna smake, kjenne, prøve, lage og klemme seg til mer kunnskap om prosessen fra hav og jord til bord. Og du! Alt på barneprogrammet er helt gratis. La barna boltre seg i jordnære aktiviteter som vekker både kreativitet, engasjement og utforskertrang.
Nedenfor kan du lese om et utvalg av aktiviteter og tilbud fra den innholdsrike «barnemenyen» på Trøndersk Matfestival.
Velkommen til Barnas Matfestival 31. juli-3. august 2025!
Tenk hvor mye spennende som lever i havet og i fjæra vår. På Barnas Matfestival har vi mange ulike aktiviteter for akkurat deg, med et stort fokus på sjømat. Alle aktiviteter er gratis og tilrettelegges ved at du får «lære ved å gjøre». Du får være med å lage, lukte, smake og føle. Vi håper det inspirerer!
Tusen takk til alle sjømatbedrifter og organisasjoner som er med og skaper aktivitet. En spesiell takk til Sjømat Norge og Sjømatbedriftene for økonomisk støtte. Dette gjør det mulig å arrangere masse fantastiske barneaktiviteter.
Her er en oversikt over aktivitetene for 2024 (Aktiviteter for 2025 vil oppdateres når festivalen nærmer seg):
«Kims lek» med laks – lær om laksens anatomi. Prøv deg som marinebiolog- Stereolupe med rogn, parr og lus – ta på deg lab.frakken og vær marinebiolog sammen med oss! Her kan du få se organismer under et mikroskop.
Lykkehjul – snurr og vinn en laksekosebamse og gratis inngangsbilletter til SeeSalmon for hele familien!
Laksebarnehagen til Lerøy Midt som har med seg smolt-akvariet. Se laksen fra rogn til klekt fisk. Her vil du bli møtt av dyktige folk som forteller hva som skjer i akvariet og om laksens biologi.
Lag ferske vårruller med sjømat fra øyriket Hitra og Frøya sammen med en ung kokk. La deg inspirere av smaker fra hele verden til din ferske vårruller du selv setter sammen.
Smaker fra Øyriket stiller med aktiviteter for barna i barnas sjømattelt. Her vil du kunne bli matpirat og få din egen smaker fra øyriket tatovering. Få høre historier om fiskarbonden og utforske øyrikets skattkart. Du vil også få smake på utvalg av ”gull” fra Øyriket
Institutt for Biologi og Skolelaboratoriet ved Institutt for fysikk NTNU kommer med et skalldyrakvarium! Her kan barna komme tett på og ta i bruk alle sanser når de utforsker. Kjenn og lukt på tang og tare, strandsnegler, krabber, blåskjell, sjøkreps, kamskjell, sjøstjerner og kråkeboller. Spennende smaksprøver blir det også!
Prøvesmaking av Festsodd fra Innherred, produsert etter gammel håndverksmessig tradisjon. Barna får teste soddet oppimot Skjenning og vurdere kombinasjonen med salt og søtt. Aktiviteten arrangeres i samarbeid med Stiftelsen Norsk Mat og Norske Kokkers Landsforening.
Maskoten til Ski-VM 2025, Snedi, vil besøke Barnas Matfestival hver dag kl. 12-13.
Her får du bruke din egen energi for å sykle en smoothie - som igjen gir energi! Jo fortere du trør jo fortere går knivbladene i blenderen som er festet til pedalene og kjeden på sykkelen. Med litt kraft på hjulet vil du få nyte en deilig jordbærsmoothie! Det er 4H som står for aktiviteten.
Yst din egen ost - sammen med lærlingene hos TINE og i samarbeid med Opplæringskontoret for mat- og servicefag i Trøndelag, får du være med og yste din egen ost.
På yoghurtstasjonen til TINE får du yoghurt naturell som base, og så får du blande inn dine egne smaker. Du kan velge mellom to smaker: Yoghurtsyltetøy fra TINE eller Smash (salt, søtt, kjeks og sjokolade!) fra Nidar. Aktiviteten skjer i samarbeid med Opplæringskontoret for mat- og servicefag i Trøndelag.
Se en robot på jobb, kjør traktor med den nyeste simulatoren eller prøv deg som bonde med spillet «Farming simulatore». Aktiviteten arrangeres i samarbeid med Skjetlein Videregående skole.
Hos Norsk Cøliakiforening Trøndelag finner du glutenfrie sveler og oppskrifter. Du får ause opp svelerøra på takka og steke din egen glutenfrie svele. Her kan du også slå av en prat om glutenfrie alternativ og diskutere oppskrifter med glutenfritt mel.
Her får du en bit potetlefsedeig og så skal du kjevle til lefsa blir tynn og fin - eller tjukk. Du bestemmer. Så får du stå ved takka og steike den til den blir rund og fin og klar til å spises med sukker og kanel.
Her får du trekke opp din egen gulrot av jorda fra pallekarmene, så får du skylle den og spise den mens du holder i hamsen. Det er når gulrota kommer rett opp av jorda den har mest smak og sødme. Sør-Trøndelag Bonde- og Småbrukarlag legger til rette for magisk gulrotsmaking!