Trøndersk Matfestival
Bryggerifestivalen
Prosjekter
Oi!
Leter du etter en matprodusent eller et produkt? Her kan du finne det.
Visste du at Trøndersk Matfestival har en helt egen festival for barn og unge? Hvert år byr vi på herlige aktiviteter for de yngste gourmetene. Å lage sunn og supergod mat skal være både enkelt og gøy. Vi gleder oss til Matfest!
Barn og unge er fremtidens produsenter, kokker, servitører og foredlere. Så hva er vel mer bærekraftig enn å lære barn å lage god, sunn mat slik at de kan ta gode matvalg for seg selv og jorda vår? På Ung Matfest (tidligere Barnas Matfestival) får barna smake, kjenne, prøve, lage og klemme seg til mer kunnskap om prosessen fra hav og jord til bord. Og du! Alt på barneprogrammet er helt gratis. La barna boltre seg i jordnære aktiviteter som vekker både kreativitet, engasjement og utforskertrang. Nedenfor kan du lese om et utvalg av aktiviteter og tilbud fra den innholdsrike «barnemenyen» på Trøndersk Matfestival.
På Ung Matfest kan barna delta og teste ut mange ulike aktiviteter, med et stort fokus på sjømat. Alle aktiviteter er gratis og tilrettelegges ved at man får «lære ved å gjøre». Barna får være med å lage, lukte, smake og føle. Vi håper det inspirerer! Tusen takk til alle bedrifter og organisasjoner som er med og skaper aktivitet.
Under er en oversikt over barne- og ungdomsaktivitetene 2025 (aktivitetene oppdateres fortløpende):
Sushikurs med Sabrura og Salmar
Grande Sjømat tar turen til Trondheim med en båt fylt med mange spennende arter fra havet. Her kan barna se, ta på og få kunnskap om fisk og sjømat.
I regi av Sør Trøndelag Bondekvinnelag kan du lage din egen potetkake! Du får en bit potetkakedeig som skal kjevles og stekes på takke. Etterpå kan få spise den med sukker og kanel. I tillegg skal det foregå kvalifisering til NM i potetskrelling!
Besøk Laksebarnehagen til Lerøy Seafood som har med seg smolt-akvariet. I laksebarnehagen til Lerøy kan du se hvordan laksen ser ut i tidlige stadier; øyerogn, plommesekkyngel og yngel. Her vil du bli møtt av dyktige folk som forteller hva som skjer i akvariet og om laksens biologi.
Se en robot på jobb, kjør traktor med den nyeste simulatoren eller prøv deg som bonde med spillet «Farming simulator». Aktiviteten arrangeres i samarbeid med Skjetlein Videregående skole.
Hos Norsk Cøliakiforening Trøndelag kan du lage egne glutenfrie sveler. Du får ause opp svelerøra på takka og steke den selv. Oppskriften får du med deg hjem!
Her kan du også slå av en prat om glutenfrie alternativ og diskutere oppskrifter med glutenfritt mel!
Her får du trekke opp din egen gulrot av jorda fra pallekarmene, så får du skylle den og spise den mens du holder i hamsen. Det er når gulrota kommer rett opp av jorda den har mest smak og sødme. Sør-Trøndelag Bonde- og Småbrukarlag legger til rette for magisk gulrotsmaking!
Nasjonalforeningen for folkehelsen stiller med mange spennende aktiviteter som blind smakstest, quiz og brødtest, hvordan ser man egentlig hvor grovt et brød er? Test deg selv og hva du kan!
Urban dyrking med Bybonden og Kompetansesenteret for urban dyrking
Stek halloumi-type ost som er ystet på NTNU. Klarer du å se og smake forskjell på de forskjellige kulturene ostene er ystet på? Eksperimenter med steketid og vurder forskjell på utseende og smak.
Aktiviteten gjennomføres av NTNU Matteknologi.
Rebus om livet i havet med Norway Seafood Festival og Godfisk.no
På vår stand kan du lære om planter vi kan spise og artige sopp som finnes i skogen vår. Her for du smakt på både søtt, salt, bittert og umami. Kom og opplev planter og sopper i ulike varianter fra Trøndelag. Kanskje blir det både dødelige og spiselige sopper og planter, tørr du å komme?
Aktiviteten arrangeres av Trondheim sopp- og nyttevekstforening.
Aktiviteten arrangeres av Honningsentralen