Trøndersk Festmåltid

Trøndersk Festmåltid

Trøndelag er Norges matfat. Ingen andre regioner i landet har så stor variasjon av produkter - fra høyt fjell og ned til havet. 

Mesterkokken Lars Erik Vesterdal har reist rundt i fylket, og samlet produkter som trøndere har et forhold til. Resultatet er Trøndersk Festmåltid! Et tre-retters måltid som kan serveres til mange, passer både sommer og vinter, og som kan imponere gjester.

Oppskriftene er beregnet til 4 personer.

Gravet laks til forrett

Laks gravet med Inderøykarve, servert med byggryn og blåskjell fra Åfjord.

Her kan du bytte ut byggryn med andre typer korn. Har du tilgang på vill-laks blir denne retten kanskje enda mer spesiell. Ølet som blåskjellene dampes i kan du også bytte ut med din egen favoritt.

Dette trenger du:

300 gr laksefilet uten skinn og bein
2 ts sukker
3 ts salt
½ ts sort pepper
2 ss Inderøykarve
Litt Inderøy-akevitt
500 gr blåskjell
1 flaske lyst lokalt øl
200 gr bløtlagte byggryn
2 gulrot
2 ss Rørossmør
2 små løk
1 vårløk
3 stk reddiker
1 sitron
Urter

Slik gjør du:

Byggryn dekkes med vann, la stå ca 1 døgn. Knus karven i morter sammen med salt, sukker og litt sort pepper. Tilsett et lite glass akevitt og gni inn krydderblandingen på fisken. Pakk den tett i plast. La den ligge i kjøleskapet et døgn, eller noen timer. Damp blåskjell sammen med grovkuttede grønnsaker og øl til skjellene åpner seg. Tiden avhenger av størrelse og tid på året, men beregn ca 3-4 minutter. Sil av kraften og rens skjellene. Finkutt resten av grønnsakene og ha de i en kjele sammen med smør. Surr dette mykt. Sil vannet av byggrynene og tilsett, spe inn blåskjellkraften. Kok dette til grynene er møre. Smak til med salt og pepper og litt sitronsaft. Legg dette i bunnen på en tallerken og topp det hele med skiver av laks, urter og tynne reddikskiver.

 

Lam fra Oppdal

Kokt i egen kraft med grønnsaker og urter. Lammet serveres med potetstappe laget på fjellmandel fra Oppdal, og toppes med smeltet Granstubben ost fra Gangstad Gårdsysteri.

Denne retten er lett å lage til mange året rundt. Varier med grønnsaker som er i sesong. Bruk gjerne kjøtt med bein, det gir bare ekstra smak.

Dette trenger du:

1 kg lammekjøtt i biter fra bog eller lår
4 gulrøtter
2 små løk
1 bit selleri
4 neper
1 purreløk
1 kvast rosmarin
1 kvast timian
1 kvast persille
800 gr fjellmandelpotet
2 stk vårløk
1 stk Granstubben (rødkittost)
2 ss Rørossmør
2 dl h-melk
Salt og pepper
Flatbrød etter ønske, ekstra godt til dette er tyttebærflatbrød fra Rørosbaker’n.

Slik gjør du:

Kok opp lammekjøttet i 1,2 l vann med salt. Skum godt av under oppkokingen. La dette koke i ca 30 minutter før du tilsetter grovkuttede grønnsaker og urtene.
Kok dette i en time til alt er mørt. Juster smaken med salt og sort pepper. Skrell og kok potetene møre. Mos de sammen med smør og melk. Smak til med salt og finkuttet vårløk. Legg en god skje av potetstappen i en skål og topp dette med en smeltet Granstubben ost. Server kjøtt og grønnsaker i en dyp tallerken og flatbrød ved siden av. Pynt med noen fine urter.

Bærsuppe med hjemmelaget

Desserten består av en bærsuppe servert med hjemmelaget is, laget av Rørosrømme. Suppa kan serveres både varm og kald. Du kan bruke hagebær, kjøpte bær eller bær du finner ute i naturen. Sett gjerne ditt personlige preg på isen ved å bruke nøtter, en god likør eller krydder du liker.

Dette trenger du:

8 dl bær
3 dl sukker
Litt vann eller eplejuice
1 stk kanelstang
2 stk stjerneanis
1 stk vaniljestang

Til is:

4 eggeplommer
3 dl fløte
2 dl rørosrømme
1 vaniljestang
4 ss sukker
Knust Skjenning, søtt flatbrød fra Røra Bakeri

Slik gjør du:

Skrap ut frøene av vaniljestanga. Varm opp sukker, bær, krydder og væske på svak varme. Dette skal ikke koke, bare løs opp sukkeret. Knus bærene forsiktig med en gaffel. La dette stå å trekke i en liten time.
Bland eggeplommer, vaniljestang og sukker i en stålbolle. Pisk dette stivt i et vannbad. Avkjøl og tilsett Rørosrømme. Pisk fløten for hånd til en luftig krem. Bland kremen inn i eggeplommene med en slikkepott. Fyll isen i former og frys minimum 3 timer. Anrett suppen i en skål sammen med isen. Topp med knust Skjenning og gjerne noen tørkede blomster.

Lokalt øl kler maten

Drikke til? Vi velger lokalt øl.

For eksempel en av disse. Har du andre funnet en bedre match? Tips oss gjerne på Facebook.

Forrett: Hveteøl av belgisk type – Utpå fra Austmann Bryggeri

Hovedrett: Et kraftig bokkøl som egner seg godt til kjøtt – Draug fra Bryggeriet Frøya