Reinsdyrskav

Frode Fjellheims Reinskavgryte

Frodes signaturrett

Signaturretten til Frode Fjellheim er reinskavgryte. Han bruker den opprinnelige oppskriften som utgangspunkt. Reinskav er tynne skiver av reinkjøtt, og skjæres med en skarp kniv helst når kjøttet er frosset. I år kjøpte han en hel rein, men det går også an å kjøpe pakker på butikken med reinskav ferdig skåret. Det er viktig å brune det kjøttet og ha i einebær, salt og pepper.
- Einebær er noe jeg husker fra oppveksten, det er et fantastisk krydder. Man skjærer einebæret i tynne skiver med en skarp kniv fordi konsistens er like viktig som smak og lukt. Når du spiser får du noen skarpe smakfulle opplevelser av einebær. Fløte gjør susen, og så står gryta og putrer ganske lenge. Når gjestene kommer, særlig hvis de ikke kan holde tiden og kommer for sent, så er det genialt å ha en reinskavgryte som godgjør seg over varmen – den er like god etter en stund. Og så hender det at jeg lurer oppi en chili. Den tror jeg faren min synes er helt unødvendig.

Ingrendienser
600 g reinskav
2 løk
400 g sopp, renset
1 ts einebær timian, noen friske stilker
3 dl fløte 1 dl crème fraîche, eller rømme
2 ss solbærsirup, eller ripsgelé/rognebærgelé
2 ss tyttebær, eller blåbær
til pynt persille, og/eller gressløk, hakket
salt og kvernet pepper
smør, til steking 


Framgangsmåte
Rens og del løken i smale båter. Del soppen i passende biter.

Varm en stor stekepanne og fres løken gyllen og mør i en blanding av smør og olje. Hell løken over i en passende gryte. Stek soppen i samme panne, krydre med salt og pepper og hell soppen over i gryta.

Varm pannen på nytt og stek kjøttet raskt over sterk varme (stek helst i flere omganger for å unngå at pannen avkjøles og at kjøttet dermed begynner å koke). Krydre med salt, pepper, timian og einebær.

Ha alt kjøttet over i gryta og tilsett fløte. Gi det hele et oppkok og la det putre i cirka 10 minutter. Rør inn crème fraîche og ripsgelé. Juster smaken med salt og pepper hvis nødvendig.

Dryss til slutt over hakkede urter og noen fine bær.

Serveres med dampede grønnsaker, kokte poteter og rørte tyttebær.

Frode Fjellheims barndomsminner om sørsamisk matkultur kan du lese om her.

Vis oss gjerne resultatet ditt: #matriketmidt #tronderskmatfestival