Matmanifestdagen 2025 - ungdommenes dag!

Onsdag 12. februar 2025 feirer vi trønderske råvarer, matopplevelser og matprodusenter.Siden Trøndersk Matmanifest ble signert i februar 2011, har videregående skoler markert Matmanifestdagen den andre onsdagen i februar etter mal fra Strinda VGS.

Vi oppfordrer også ungdomsskolene i fylket til å feire, og hva er vel bedre enn å lage ekstra god mat denne dagen? I 2024 var 40 av fylkets ungdomsskoler med på Matmanifestdagen ved å lage mat basert på trønderske råvarer i Mat og Helse på 9. trinn.

Dere bestemmer selv hvor stor eller liten markeringen skal være. Vi foreslår at markeringen skjer i mat- og helsefaget på ungdomstrinnet (9.trinn). 

Eksempel på to varianter:

  1. Gjennomføre mat og helse som vanlig, men med ekstra fokus på lokale råvarer og samtale rundt lokal matproduksjon. Bruk gjerne verktøykassen for inspirasjon.
  2. Invitere til lunsj. Elevene forbereder og tilbereder menyen, og spiser sammen. Kanskje rektor, ordfører eller lokale matprodusenter også kan komme?

Tema for Matmanifestdagen 2025

I 2025 har vi et mål om å innlemme de trønderske Beskyttede Betegnelsene (BB) som et ledd i læringen om lokale råvarer, produkter og produsenter. Vi ønsker at de lange tradisjonene skal leve videre og må derfor føre kunnskapen om den trønderske matkulturen til neste generasjon.

De trønderske Beskyttede Betegnelsene er: 

  • Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis
  • Festsodd fra Trøndelag
  • Fjellmandel fra Oppdal
  • Økologisk Tjukkmjølk fra Røros
  • Skjenning
  • Skjørost fra Røros-traktene

Les mer om Beskyttede Betegnelser her.

Vi ønsker å vise fram mangfoldet av råvarer og produkter fra Trøndelag, og håper at dere kan ha fokus på trønderske varer denne dagen.

Stiftelsen Norsk Mat stiller med materiell om Beskyttede Betegnelser og oppskrifter som kan brukes på Matmanifestdagen (disse får deltagende skoler tilsendt senere).

Les om Stiftelsen Norsk Mat her.

Oppskrifter

Kokkene Mette Evensen og Martin Trana Flak har laget retter som egner seg til lunsj denne dagen. Se her og bli inspirert! 

Kokk Martin Trana Flak har laget 6 oppskrifter som egner seg til lunsj på Matmanifestdagen. 

Få oppskriftene her

Laks poké bowl

Laks og masse godt, inspirert av surfere på Hawaii.

Få oppskriften

Pastasalat med laks 37

Pasta og laks - en klassiker! En ekstra god versjon.

Få oppskriften

Laksestartar med posjert egg

Vil du imponere med posjert egg og hollandaisesaus? Da følger du framgangsmåten her, det er ikke så vanskelig som det ser ut som!

Få oppskriften

Inspirasjon og oppskrifter

På ostelandet.no finnes et utvalg av spennende oppskrifter, oversikt over produsenter og temasider om ost. 

Bli inspirert!