Trøndersk Matfestival
Bryggerifestivalen
Prosjekter
Oi!
Leter du etter en matprodusent eller et produkt? Her kan du finne det.
Onsdag, 23. oktober, ble Ung Restaurant arrangert for 12. gang i Trondheim. Det ble en eventyrlig dag med læring, latter og ikke minst, fantastisk mat.
Ung Restaurant går ut på at ungdomsskoleelever får en drømmedag på en av byens beste restauranter. Tiendeklassingene skal på én dag forberede og servere en 3-retters middag med lokale råvarer til sine foreldre, lærere og byens politikere. På kvelden samles alle til felles premieutdeling, og vinnere blir kåret blant skolene.
Ti forskjellige ungdomsskoler deltok med seks elever hver:
Spongdal ungdomsskole - Restaurant MANA
Blussuvoll ungdomsskole - Klempe og Dons
Hoeggen ungdomsskole - Tollbua
Charlottenlund ungdomsskole - Emilies Eld
Rosenborg ungdomsskole - Restaurant Frati
Markaplassen ungdomsskole - Britannia Hotel
Vikhammer ungdomsskole - Gubalari
Lade ungdomsskole - To rom og kjøkken
Hommelvik ungdomsskole - SAGA/Spontan Vinbar
Sunnland ungdomsskole - Radisson Royal Garden Hotel
Forskjellige retter, samme ingredienser
Alle restaurantene fikk tildelt de samme råvarene og en oversikt over hvilke råvarer som skulle brukes i forrett, hovedrett og dessert, så var de opp til de selv å sette sitt preg på rettene. De fikk blant annet kveite og laks fra Lerøy, grønnsaker fra RÅGO og ville urter fra Trøndelag Sankeri.
Det ble stor variasjon på rettene da de forskjellige restaurantene i hovedsak valgte forskjellige tilberedningsmetoder og smaksprofiler.
Lærte nye ting
Elevene var med på hele prosessen med å dekke bord, preppe ingredienser, lage maten, servere og rydde etter seg. Flere av elevene fikk prøve og lære ting de ikke kunne fra før, for eksempel å filletere fisk og å bruke råvarer de aldri hadde hørt om før, som 'knutekål'.
Årets beste Ung Restaurant
I løpet av dagen fikk alle restaurantene besøk av tre dommere som var der for å finne ut hvilken skole som gjorde det aller best som restaurant. Dommerpanelet bestod av Bjørn Erik Vangen fra Norske Kokkers Landsforening Trondheim, Arild Winge fra ASKO servering og Kim Andre Olsen fra Lerøy.
Skolene ble bedømt utfra elevenes punktlighet/holdninger, samarbeid, orden på kjøkken og i restaurant, råvarekunnskap, bærekraft og ferdig produkt. Dommerne påpekte at de var svært imponerte av alle elevenes innsats, de var hyggelige og punktlige.
Det ble delt ut flere priser på slutten av dagen på Radison Blu Royal Garden Hotel. Hoeggen skole, som var på Tollbua, vant pris for beste råvarekunnskap, Lade skole, som var på To Rom og Kjøkken, var best på bærekraft og Rosenborg Ungdomsskole, på Restaurant Frati, fikk pris for beste samarbeid.
Kveldens gjeveste pris, Årets Ung Restaurant 2024, gikk til Blussuvoll ungdomsskole, som var hos Klempe og Dons.