Trøndersk Matfestival
Bryggerifestivalen
Prosjekter
Oi!
Leter du etter en matprodusent eller et produkt? Her kan du finne det.
Onsdag 18 oktober fikk hele 60 elever prøve seg som både kokker og servitører når de deltok i Ung Restaurant. På tvers av Trondheim åpnet restaurantene dørene inn til det aller helligste, nemlig kjøkkenet, hvor de ønsket et lag bestående av seks tiendeklassinger velkommen. Elevene fikk deretter prøvd seg på å komponere en treretters meny, som de skulle servere til et nøye utvalgt publikum senere på dagen.
Alle skolene fikk tilgang på en råvareliste før konkurransen, slik at de visste hvor råvarene kom fra og hvem som har produsert dem. Dette var også noe de ble quizzet på av dommerne. På selve konkurransedagen fikk alle lagene tildelt de samme råvarene og samme oppsett som ga grunnlaget for en treretters meny. Ut fra dette kunne de fritt utfolde seg og tilpasse menyen for å vise frem sine egne tolkninger av råvare-kassene og menyene.
Du kan se flere bilder fra dagen på vår FLICKR side her.
Alle elever fikk det samme utgangspunkt for menyen som de kunne tilpasse underveis:
Meny Ung Restaurant 2023
Skalldyrbisque
Sellerirot, gulrot og fennikel
Kuvert brød med lokalt mel, urter og ost
XX
Torskefilet med skinn, valgfri tilberedning
Tre ulike valgfrie tilberedninger av grønnkål, rødbeter og pastinakk
smørsaus saus med urter og valgfri potettilberedning med mandelpotet
Variasjon på pærer fra Frosta
Isparfait med valgfri smak
Valgfritt bakverk
Prisen for beste skole på samarbeid ble delt ut av Håkon Winge fra Culina
Juryen kunne fortelle at det generelt var god stemning på kjøkkenet fra vi kom inn. Elevene hadde sikret en god arbeidsfordeling og ga et generelt positivt inntrykk.
Vinnerne er: Emil, Julia, Øystein, Anders, Imre og Una fra Sunnland Skole som jobbet på Britannia Hotel
Prisen for beste skole på bærekraft ble delt ut av Asgeir Johansen, Asko
Elevene her var generelt bevisste rundt bærekraft. De hadde benyttet seg av gode tilberedningsmetoder og utnyttet råvarene maksimalt.
Elevene hadde til og med forstykkene på vranga for å spare den rette siden så den skulle være ren til gjestene kom til middag.
Vinnerne er: Sasha, Einar, Johannes, Johanne, Sandra og Mie fra Blussvolden Skole og Bula Neobistro
Prisen for beste skole på råvarer ble delt ut av Frode Lund fra Lerøy
Juryen bemerket at elevene hadde utnyttet råvarenes egenskaper på en god måte. De hadde god kjennskap til råvarenes opprinnelse og brukte varierte tilberedningsmetoder.
De fikk med litt ekstra kunnskap før dagen var omme da hoveddommer kunne fortelle at 97% av alle blåskjell som selges i Norge kommer fra Fosen!
Denne skolen hadde nok også dagens beste sitat «det er første gang jeg brent maten med vilje» (de grillet pastinakker sorte over kullgrill før de rensket bort det brente)
Vinneren er: Tobias, Lukas, Julie, Eira, Johan og Konrad fra Lade Skole og Credo
Hovedprisen som vinnere av Ung Restaurant 2023 ble delt ut av Kristine Svendsen, leder av yrkesopplæringsnemda i Trøndelag kommune
Vinnere av Ung Restaurant 2023 ble altså elevene på Vikhammer skole som hadde oppholdt seg på Spontan Vinbar - gratulerer så masse til hele gjengen!
Som en del av begrunnelsen forklarte juryen at elevene hadde møtt opp i god tid før start, de hadde jobbet godt og hatt fokus på samarbeid ila dagen. Når de ble intervjuet viste elevene god råvarekunnskap og de hadde god kontroll når juryen var på besøk. Som et ekstralement til bærekraft hadde de også laget en velkomstdrink til gjestene sine som var basert på rester fra dagens produksjon. Juryen fikk generelt et godt helhets-inntrykk av denne gjengen.
Gratulerer så masse til: Finn, Vilde, Rakel, Remi, Johanne og Lulav fra Vikhammer ungdomsskole og Spontan Vinbar.
Se bilder av alle konkurransedeltagere her
Tusen takk til våre fantastiske samarbeidspartnere som har stilt med timer, råvarer, støtte og mye mye mer. En ekstra takk til Geir Rune Larsen og Strinda Videregående skole for fantastisk gjennomføring på ti-årsjubileumet til Ung Restaurant. Godt samarbeid er så viktig for å sikre god rekruttering inn i restaurant og matfaget i årene som kommer.