Eli Anne Sundseth Og Kokk På Inspirasjonsturne
Opplevelser | 09.11.23

Trøndelag satser på storoffensiv for kommende stjernekokker og servitører i forbindelse med Bocuse d’Or Europe

I disse dager starter en stor inspirasjonsturne på 10 videregående skoler, spesifikt på de trønderske VGS som har mat- og restaurantfag. Dette er en del av arbeidet som gjøres for å forberede hele regionen på at Trondheim og Trøndelag er vertskap for Europafinalen i verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or Europe 19.-20. mars.

Rundt 140 elever på linjen restaurant- og matfag (VG1 og VG2) vil få besøk av tre topp-kokker i månedene som kommer.

Elever på restaurant- og matfag. Foto: Sigrid Erdal

May Britt Hansen, prosjektleder Bocuse d’Or Trøndelag, forteller at en av hovedmålsetningen med å være vertskap for Europas mest prestisjefylte kokkekonkurranse er å benytte arrangement for å øke rekruttering til alle næringer i verdikjeden for mat.

- Vi trenger arbeidskraft for morgendagen og en bredde i rekruttering til bransjen. Vi er også svært glade for at Sparebank 1 Stiftelsen ville bidra til å realisere denne turneen som koordineres av Oi! Trøndersk Mat og Drikke opp mot de 10 videregående skolene for restaurant- og matfag, sier hun.

Tre unge kokker på turné

Det er tre unge, men svært erfarne kokker som nå har startet på en omfattende turne til Trøndelags videregående skoler. Her vil de lede an en litt annerledes-dag for elevene med topp-råvarer levert av de samme leverandørene som leverer maten under Bocuse d’Or i mars. Kokkene vil ha fokus på råvareforberedelse, foredling, teknikker og mye mye mer.

Eli Anne Sundseth (23)

Eli Anne Sundseth. Foto: Sigrid Erdal

Eli Anne ble kåret til Årets Unge Kokk i september i år, og er med det kvalifisert til å konkurrere under Årets Kokk 2025. Hun kan gjennom det bli den første kvinnelige kokken som deltar for Norge i Bocuse d’Or Europe.

Det er derfor ekstra stas at nettopp Eli Anne, som tok sin kokkeutdanning ved Steinkjer videregående skole, restaurant- og matfag, skal bli med oss ut som en av tre kokker på denne inspirasjonsturneen.

Eli Anne jobber til daglig på To Rom og Kjøkken og kommer fra Leksvik.

Nils Flatmark

Nils Flatmark. Foto: Wil Lee-Wright

Nils er opprinnelig fra Trondheim men startet sin kokkekarriere som lærling hos Arne Brimi på Vianvang. Han ble etterhvert kjøkkensjef på Brimibue før han gikk over til Britannia Hotel som sous chef. Nils er nå Executive Head Chef & Food and Beverage Manager på Storfjord Hotel, en del av 62 Nord Hotels & Adventures.

Nils vant NM i kokkekunst i 2022, ble verdens første Nordic Green Chef og har fått San Pellegrino Social Responsibility Award.

Fredrik Totland (20)

Fredrik Totland. Foto: Sigrid Erdal

Fredrik ble interessert i kokkefaget som da han var svært ung og fikk sin første kokkejakke allerede som tiåring, og åpnet faktisk en food truck på Lierne som 15-åring.

Sin unge alder til tross så har Fredrik rukket å få mye erfaring innenfor kokke-konkurranser.

Han var med på laget til Håkon Solbakken under Årets Kokk 2023, han har vunnet Nordisk mesterskap for kokkelæringer og Asko servering Trondheimscup og er opprinnelig fra Lierne. Han gikk på restaurant- og matfag på Steinkjer VGS og jobber nå i Speilsalen på Britannia.

Sterke samarbeidspartnere og trønderske råvaresponsorer

Elvene får boltre seg i trønderske råvarer. Her med kamskjell. Foto: Sigrid Erdal

Trøndelag fylkeskommune, Trondheim Kommune, Næringsforeningen i Trondheimsregionen og Innovasjon Norge står sammen om å være vertskap for Bocuse d’Or Europe.

Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS er prosjektledere for inspirasjonsturneen og jobber i tett samarbeid med partnere og sponsorer for å sikre en best mulig gjennomføring av inspirasjonsturneen.

-Det er en veldig givende jobb å spikre sammen denne inspirasjonsturneen, noe vi vet betyr mye både for skolene, lærerne og elevene. Det at disse kokkene har tatt seg tid til å reise rundt og lære bort så mye spennende, det vet vi vil gi både elevene og lærerne inspirasjon. Det gir også ekspertene muligheten til å bygge en god relasjon med kommende kokker og matfaglige, som snart skal ut i yrkeslivet sier Brit Melting, prosjektleder Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS.

- Sparebankstiftelsen SMN er nest største private eier i SpareBank 1 SMN og bidrar med midler til inspirasjonsdag for videregående elever. Berit Rustad, daglig leder i Sparebankstiftelsen SMN forteller at  siden Trøndelag har blitt en så fantastisk matregion har stiftelsen har valgt å støtte opp om denne aktiviteten. - Næringen trenger stadig flere matinteresserte ungdommer som ser for seg en karriere innen feltet - og med Bocuse d’Or i Trondheim – en bedre kilde til inspirasjon finnes vel knapt, sier hun.

Takket være gode samarbeidspartnere og sponsorer får elevene nå jobbe med mat fra mange av de samme som skal levere mat til kokkekonkuransen i mars. Disse bedriftene har inngått råvaresponsorat til inspirasjonsturneen, dette er Lerøy Seafood, Bama, Norsk Kylling, samt meieriprodukter fra Røros Meieri.

Eli Anne Sundseth jobber med trønderske råvarer; her partering av en fisk. Foto. Sigrid Erdal

- Bocuse d'Or i Trondheim i 2024 blir en stor fest for alle som har et hjerte for god mat og vil se kokkekunst i verdenstoppen. Arrangementet er også en viktig arena for å styrke rekrutteringen til både råvareproduksjon, måltidsbransjen og reiselivsnæringen sier Elin Johnsen, markedssjef i Lerøy.

-  Nettopp derfor har Lerøy valgt å gå inn som partner til arrangementet, og vi vil utnytte dette for å markedsføre norsk sjømat og vise ungdom alle de gode mulighetene som finnes ved å jobbe innenfor vår verdikjede og måltidsbransjen, sier hun.


-  Inspirasjonsturnéen er et glimrende eksempel på hvordan vi kan bidra til å styrke rekruttering til bransjen, og noe som vi gledelig støtter avslutter Johnsen.

Elevene lærer å rengjøre kamskjell. Foto: Sigrid ErdalKaren Fischer, salgssjef for BAMA Storkjøkken, kan fortelle at de er stolte sponsorer av Bocuse d’Or Trondheim.

- Gjennom spons av de fremste kokkene og matarrangementene i Norge får vi muligheten til å støtte faget og påvirke flere til å velge kokkefaget, sier hun.

Norsk Kylling er stolt leverandør av råvarer inn mot Inspirasjonsturneen.

- Vi støtter Oi sitt arbeid fordi vi ønsker å at ungdommene skal få innsikt i lokale råvarer og produsenter som satser på ansvarlig og bærekraftig produksjon. Dette er et godt tiltak og vi vil bidra til å inspirere framtidens kokker sier Erik Olsen, regional salgssjef Norsk Kylling. 

 

Kveite tataki, saus av solbær, stikkelsbær og hyllbærblomstjuice, sesamfrø. Foto: Sigrid Erdal

Om Bocuse d’Or:

Trondheim og Trøndelag tok storeslem i Årets kokk og Årets Unge kokk som er løpet opp mot Bocuse d’Or Europe. Trønderen Håvard Werkland ble kåret til Årets kokk 18.september og skal dermed representere Norges under Bocuse d’Or Europe 19.-20.mars i Trondheim Spektrum. Håvard er 29 år og kommer fra Heim kommune og gikk selv på restaurant- og matfag på Kyrksæterøra. 


Vi har tatt masse fine bilder fra Inspirasjonsturneen. Se vår Flickrside og benytt bildene gjerne til omtale av turneen eller i sosiale medier. Krediteres Oi! Trøndersk Mat og Drikke/Sigrid Erdal: https://www.flickr.com/photos/52467332@N02/albums/72177720312535628/ 


For mer informasjon om Bocuse d’Dor se her: emikokkekunst.no
For mer informasjon om turneen ta kontakt med:
Ida Lee-Wright
Seniorrådgiver Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS Tel: 959 698 49    
ida@oimat.no 


 

Aktuelt