Pariserhjul%20Julemarkedet%20i%20Trondheim.png (1)
Opplevelser | 01.12.21

Pariserhjul og trøndersk lokalmat på Julemarkedet i Trondheim

-Klart jeg skal opp i pariserhjulet! sier Kirsten Schultz, daglig leder for Midtbyen Management, som arrangerer Julemarkedet i Trondheim. I år får du i tillegg til julehandel fra trønderske produsenter også populær hyggestund i lavvoen.

Tekst: Mai Løvaas

Julemarkedet i Trondheim åpner klokken 11 onsdag 1.desember og går helt til 19.desember. 19 dager med mat- og håndverksprodusenter, kaffe,  trøndersk øl, lokalmat og hygge i lavvoen og pariserhjulet, sistenevnte årets store attraksjon.

- Pariserhjul gir meg en storbyfølelse, minnes Kirsten Schultz.  

- Jeg har barndomsminner fra når det var pariserhjul i byen; med glitrende øyne sto man og så på et lysende pariserhjul som gikk rundt. Det var noe annerledes enn hverdagen, og jeg synes det løfter en opplevelse. Det er faktisk ikke så lenge siden jeg var oppe i et pariserhjul; for to år siden var jeg oppe i det store pariserhjulet i Wien, sier Schultz og ler.  

Kirsten Schultz, daglig leder i Midtbyen Mangement, foran lavvoen på Julemarkedet i Trondheim. Foto: Mai Løvaas

Pariserhjulet er hentet inn for å gjøre noe nytt, og også for at ungdommene skal omfavne julemarkedet. Fra det 33 meter høye pariserhjulet har du utsikt over julebelyste og snødekte Trondheim.  

Julemarkedet har noe for store og små, og ligger på Torvet, midt i hjertet av Trondheim. Olav Tryggvason, på snaue 18 meter, blir ikke det folk ser opp til i år.  

Lavvo med båltrubadurer,  trøndersk mat og drikke

Det vil være ti telt rundt Olav Tryggvason-statuen, treboder med utstillere, området med Bondens Marked, og den store og populære lavvoen.  

- Det store teltet som er lavvoen er imponerende, også for nordmenn. I fjor ramlet Arne Brimi innom lavvoen, og fortalte om en wow-effekt, sier Schultz.  

Inne i lavvoen er det en lun atmosfære, og et sted hvor folk kan sette seg ned og slappe av. Det er saueskinn å sitte på, tente stearinlys og varme fra peisen, og så kan man godte seg med trøndersk mat og øl i fleng.

Inne i lavvoen er det tente stearinlys og lunt i peisen, hyggelig stemning og god trøndersk mat og drikke. Foto; Marius Rua

Den populære reinsdyrburgeren fra Fjellvilt er så klart med, i tillegg til reinsdyrpølse fra Rørosrein.

Man får også bacalao fra Knut Garshol Klippfisk, fiskeburger fra Ravnkloa, oksegryte fra Hegstad&Blakstad, smørbrød med gravlaks fra Garnvik Laks på Frøya, bratwurst fra Gammelgården Lysklæt, ramsløkpølse fra Stene Gård, bakst fra Hevd og kaffe fra Langøra Kaffebrenneri.

For veganere og de som vil spise mer grønnsakskost får man deilige veganburgere fra Grønne Folk på Frosta, og for de som er glutenfri får man glutenfri kransekakestang, som man kan spise til glutenfritt øl fra Kinn Bryggeri.

Den populære reinsdyrburgeren fra Fjellvilt er selvfølgelig på plass i lavvoen på Julemarkedet. Foto: Line Holm

Stort utvalg trøndersk juleøl i lavvoen

I år er det stort utvalg av trøndersk øl, og ikke minst trøndersk juleøl. Med titler som Blåtimen, Fairytale of jul, Rudolf, Julkveilln på kjerringa, Nova og Tuftkaill er det ikke langt fra julestemninga. Hogna, E.C. Dahls, Monkey Brew, Røros Bryggeri, Klostergården, Inderøy Gårdsbryggeri, Fæby Bryggeri, Stolt Bryggeri, Austmann, Bryggeriet Frøya og Stokkøy Bryggeri representerer trøndersk bryggekunst på julemarkedet. 

Og bedre stemning blir det med båltrubadurene som skal spille inne i lavvoen, og langåpne kvelder fram til kl 22 onsdager og fredager fra 3.desember. 

Vil man nyte stemningen ute er det Grytekonserter å høre fra Torgscenen. 

Fullt underholdningsprogram finner du HER

Båltrubadurene spiller opp til god stemning i lavvoen. Foto: Vegard Tingstad

Det er mange utstillere på julemarkedet, og mange trønderske matprodusenter kommer fra sine hjemsteder over hele fylket for å stå på markedet alle de 19 dagene. Noen står utvalgte dager. For å få en god oversikt over hvem som kommer når, og hvilke produkter de tilbyr, kan du bruke de enkle søkefunksjonene inne på Julemarkedet i Trondheim sine nettsider

Noen er målbevisste på hva slags mat de vil ha til jul, og kommer allerede klokken 11 første åpningsdag onsdag 1.desember for å sikre at de får de produktene de vil ha. Andre tar det mer avslappet og rusler forbi bodene for å se hva som frister.

Julemarkedet lyser opp i Trondheim 1-19.desember. Foto: Øyvind Blomstereng

Sertifisert vertskap for European Region of Gastronomy

I 2022 er Trøndelag European  Region of Gastronomy. I år er Julemarkedet i Trondheim sertifisert vertskap for European Region of Gastronomy, en utmerkelse som hyller regioner som tar lokal matproduksjon på alvor gjennom hele verdikjeden. Julemarkedet er klare for å kickstarte feiringen av denne utmerkelsen allerede i desember 2021 og har fått sertifisering som vertskap. Dette betyr at over 30% av råvarene du finner på julemarkedet er lokalproduserte.


Trøndelag byr på mange spennende oster. Her et lite utvalg av Skånaliseter Gardsysteri sine oster, ystet ved foten av Børgefjell. Foto: Ole Ekker

Hvordan planlegger så Kirsten Schultz å selv nyte Julemarkedet i Trondheim?

-Jeg elsker å kjøpe spiselige gaver, og det er så hyggelig å handle hos alle aktørene. Det tilbys mange unike matprodukter; ost, pølser, honning, sjokolade. Jeg er glad i små unike gaver, og kjøper også håndverk. Jeg lar meg friste av mange gode dufter, om det er fra pinnevaffel eller brente mandler. Julemarkedet inspirerer meg, og så er det koselig å sitte i lavvoen når båltrubadurene spiller, sier Schultz.

Aktuelt