Trøndersk Matfestival
Bryggerifestivalen
Prosjekter
Oi!
Leter du etter en matprodusent eller et produkt? Her kan du finne det.
Alle ti trønderske videregående skoler med restaurant og matfag ble invitert inn til Oste-VM for å oppleve hvordan det kan se ut når oster fra alle verdens hjørner samles i en håndballhall I tillegg har de blitt utfordret til å lage ferskost og delta i en spesifikk konkurranse med to forskjellige kategorier. Vinneren ble kåret på OsteScenen under Oste-VM i Trondheim Spektrum fredag 27. oktober.
Oi! Trøndersk Mat og drikke har mange prosjekt som går på rekruttering inn til mat og restaurantfaget. Som et ledd i denne jobbingen ble denne konkurransen til, hvor målsetningen var å skape interesse for prosesser og produksjon av ost.
Med to enkle oppgaver fikk elevene mulighet til å bli bedre kjent med metoder og metodikk knyttet til enkel osteproduksjon. Oppgaven elevene fikk var todelt - de skulle lage en ferskost og produktvikle Alpeost fra TINE.
Til ferskostkonkurransen fikk vi syv bidrag og bedømmingen ble gjort fra følgende evalueringskriterier:
Vinneren av den beste ferskosten var TURAHEE-ost fra Strinda Videregående Skole.
Juryen beskrev osten som pent pyntet og med et svært fristende utseende. Den hadde en tydelig umamilukt. De hadde benyttet gul trompetstopp og denne smaken kom godt og tydelig frem. Vi gratulerer så masse. Indisk Paneer-ost.
Vinneren av oppskriftskonkurransen for Alpeost er Pasta à la Alpeost fra Levanger Videregående Skole.
Juryens begrunnelse var at oppskriften fremsto som utfyllende og godt gjennomarbeidet. Den viser god forståelse for og god bruk av ingredientsene. Bruken av TINE Norsk Alpeost fra Elnesvågen som en del av denne retten viser kjennskap til ostend gode smelteegenskaper og ostens fortreffelighet innen matlaging.
Juryen besto av: Katarina Sandberg Lund - TINE, Lars Gerhardsen - Meny, Odny Langøren - Opplæringskontoret for mat og servicefag i Trøndelag, Aslaug Rustad - Oi! Trøndersk Mat og Drikke.