53318286299 81Aba94c31 O (1)
Opplevelser | 08.03.24

Inspirasjonsturné med unge kokker feirer lokale råvarer i Trøndelag

I løpet av de siste ukene har seks unge talenter innen kokkefaget reist rundt i Trøndelag på en inspirasjonsturné som har satt fokus på lokale råvarer, bærekraftig matlaging og kulinarisk kunnskap. Prosjektet, støttet av Sparebank 1 Stiftelsen, Trøndelag Fylkeskommune og Bocuse d'Or Norge, har vært en suksess, og det har gitt videregående skoleelever en unik mulighet til å lære fra unge talenter.

De seks kokkene besøkte ti videregående skoler i Trøndelag, hvor de delte sin kunnskap og erfaring med elevene. Fokus har vært på å lære ulike metoder og teknikker innenfor kokkefaget, samtidig som det har vært vektlagt hvordan man kan bruke lokale råvarer på en bærekraftig måte. Dette har gitt elevene en unik mulighet til å utvide sin kulinariske horisont og forstå viktigheten av å bruke lokale ingredienser for å støtte bærekraftig matproduksjon. 

På tvers av de ti skolene, ble 135 elever invitert til å delta på en inspirasjonsdag sammen med to av kokkene. Læringsmetoden gikk på at kokkene først viste og forklarte ulike teknikker, før elevene selv fikk prøve seg. Filetering av fisk, koking av blåskjell og rensing av kylling. Det ble og fokusert på hvordan man utnytter mest mulig av råvare, og reduserer svinn. Det ble blant annet kokt kraft på skinn og bein fra kveita, som igjen ble brukt i saus. På et utvalg skoler, ble vg1 invitert inn for å smake på maten som ble lagd av vg2.  

Våre unge kokker: 

Fredrik Totland – Kokk på LeBistro 

Ivar Follinglo Moe – Lærlig på Fagn 

Ingrid Aas – Kokk på Spontan Vinbar 

Tonje Svee – Kokk på Tollbua 

Eli Anne Sundset – Kokk på To Rom og Kjøkken 

Nils Flatmark – Kokk på Storfjord Hotel 

Lerøy, Norsk Kylling, Bama, og Trøndelag Sankeri har vært sentrale leverandører av råvarer til prosjektet, og vi vil gjerne takke dem for deres støtte. Med kamskjell, blåskjell og kveite fra Lerøy, kylling fra Norsk Kylling, friske grønnsaker fra Bama, meieriprodukter fra Rørosmeieriet og urter, oljer og siruper fra Trøndelag Sankeri lagd på ville vekster, har kokkene hatt et bredt spekter av kvalitetsingredienser å jobbe med. 

Under turnéen har kokkene demonstrert kreative retter og inspirert elevene til å utforske smaker og teksturer ved å bruke lokale råvarer. Dette har ikke bare bidratt til å fremme kunnskap om matlaging, men også til å øke bevisstheten om betydningen av å støtte lokale leverandører og dyrke bærekraftige matvaner. 

Prosjektet har også fungert som en plattform for samarbeid og partnerskap, med Sparebank 1 Stiftelsen, Trøndelag Fylkeskommune og Bocuse d'Or Norge som stolte støttespillere. Deres engasjement for å styrke matkulturen og støtte unge talenter innen kokkefaget har vært avgjørende for prosjektets suksess. 

Denne inspirasjonsturnéen har ikke bare bidratt til å utvikle kokkeferdigheter, men har også inspirert en ny generasjon kokker til å omfavne lokale råvarer og bærekraftig matlaging. Vi ser frem til fortsettelsen av slike initiativer som vil forme fremtidens matkultur og støtte bærekraftige matpraksiser. 

 

 

Se flere bilder her!

Aktuelt