Trøndelag Foto 3
Opplevelser | 20.01.23

Full fart fra start på Grüne Woche i Berlin

TV-sending og Internasjonal delegasjon sikret Trøndelag og den norske paviljongen stor oppmerksomhet allerede før den offisielle åpningen av verdens største matmesse.

Landbruks- og matminister Sandra Borch var tydelig stolt over den norske standen på Grüne Woche. Etter den offisielle åpningen feiret hun med en skål med akevittbonde Svein Berfjord fra Inderøy.

- Det har vært helt fantastisk. Her er så mange folk, og jeg har snakket med flere som har vært i Norge og som vil komme tilbake. De sier også at de kommer til den norske standen har på Grüne Woche for vi har den beste maten, sier Kirsten Pittermann fra Røros Hotell, som har representert Trøndelag på matmessen flere ganger. Pittermann har bodd i Tyskland og snakker flytende tysk. Noe mange av dem som er med og representerer gjør.

Tyskere vil ha laks på Grüne Woche i BerlinKirsten Pittermann fra Røros Hotell har selv bodd i Tyskland. Her er hun i samtale med Martin og Anne Herden. De synes Norge har den beste maten på Grüne Woche og de har vært i Norge flere ganger.

Internasjonalt pressekorps

Før den offisielle åpningen kokte det rundt den norske standen, der Fjord-Norge og Trøndelag byr på det beste av norske mat- og drikkeopplevelser. Landbruks- og matminister Sandra Borch kom med en internasjonal delegasjon med andre landbruksministre og et stort pressekorps, som ivrig tok bilder av bunadskledde representanter med flagg og høye hurrarop.

Internasjonal delegasjon besøker Norge på Grüne Woche i BerlinLandbruks- og matminister Sandra Borch i rosa dressjakke hilser på lederen fra det tyske bondelaget. På andre siden av bordet står den tyske landbruksministeren og ved siden av står borgermesteren i Berlin.

God Morgen Norge på Grüne Woche i BerlinDet hele startet med direkte-tv og TV2 på God Morgen Norge. TV2-kokk Wenche Andersen og reporter Bjarte Ragnhildstveit hadde flere innslag fra den norske paviljongen. Her sammen med prosjektleder Brit Melting fra Oi! Trøndersk Mat og Drikke og akevittbonde Svein Berfjord fra Inderøy Brenneri.

Det går i laks

Thomas Borgan fra Kraft Bodega og Mette Julius Evensen fra Le Bistro i Trondheim har laget menyen til Trøndelag. Matmessen i Berlin åpnet 20. januar og pågår helt til den 29. januar. Kokkene og deltakerne på den norske standen er delt opp i to puljer.

- Det har vært fullt fra start. Laks er populært i Tyskland og vi har fått gode tilbakemeldinger både fra minister og tyske gjester. Nå må vi legge opp mer gravet og røkt laks fra Garnviks røkeri, sier kokk Thomas Borgan som står sammen med kokk Kjersti Monsen som jobber i Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

Tyskere vil ha laks fra Norge på Grüne Woche i BerlinKokkene Kjersti Monsen og Thomas Borgan legger opp mer laks til interesserte tyskere.

Kristine Sakshaug står ved reinsdyrgryta på Grüne Woche i BerlinKristine Sakshaug fra Øyna Kulturlandskapshotell serverer reinsdyrgryte.

Både deltakere og meny representerer bredden fra Trøndelag. Asbjørg Jakobsen fra Verdal tapper øl i bunad og snakker flytende tysk med publikum. Sammen med daglig leder Mona Nikolaisen i Frøya Bryggeri tar de godt vare på dem som vil smake.

- Det går i ett med masse nordmenn, svensker og tyskere. De er interessert i laks, sier daglig leder Mona Nikolaisen fra Frøya Bryggeri.Stor interesse for Trøndelag i BerlinMona Nikolaisen (til venstre) fra Frøya Bryggeri og Aslaug Jakobsen fra Verdal serverer øl til publikum på Grüne Woche.

Grüne Woche 2023

Fjord-Norge

Paviljongen til Norge er delt opp med restaurant, café og et eget område for Fjord-Norge og et eget for Trøndelag.

- Her serverer vi Persetorsk. Det er bergensk rett som består av sukkersalta torsk med ertepuré og saus med cider fra Apal fra Hjelmeland og eplekonsentrat fra Hardanger, sier Fjord-Norges kokk Erlend Stueland.

Fjord- Norge serverer torsk fra Bergen. PersetorskFjord-Norges kokk Erlend Stueland står sammen med June Dahlskaas og serverer persetorsk og cider.

- Målet med å være i Berlin er å øke etterspørselen etter lokalmat og få flere tilreisende til vår region, som igjen fører til salg av norske matopplevelser, sier prosjektleder Brit Melting for Trøndelag på Grüne Woche.

I tillegg til 30 deltagere på stand fra reiselivet og lokale mat- og drikkeprodusenter, har Trøndelag også med råvarer og produkter fra totalt 40 produsenter. Menyen skal vise en bredde fra hele Trøndelag.

Grüne Woche startet som en enkel landbruksmesse i 1926, og er nå et kjempearrangement over 128 000 kvadratmeter. Det er ventet rundt 400 000 besøkende og 1900 utstillere fra 72 land.

Deltagerne fra Norge får kontakter og bygger nettverk med både norske og utenlandske miljøer.

Det er Landbruks- og matdepartementet som eier prosjektet med den norske deltagelsen, og Innovasjon Norge som står for gjennomføringen.

Tekst: Silje Kolaas

Foto: Silje Kolaas, hovedbildet er tatt av Vidar Alfarnes

Aktuelt