Fersk%20ga%cc%8ardsmelk%20Kilnes%20Ga%cc%8ard.png (1)
Opplevelser | 05.02.21

De trønderske finalistene i Det Norske Måltid

Fra 104 deltagere til 40 finalister i Det Norske Måltid utmerker Trøndelag seg som matregion. Flere trønderske matprodusenter er med i denne årlige prestisjetunge konkurransen.

Da er det den tida på året da finalistene i Det Norske Måltid kåres. Av 104 deltagere står 40 finalister igjen, og tre fylker utmerker seg: Rogaland, Viken, og Trøndelag.
Finalistene i Det Norske Måltid kommer fra hele landet, og fremhever bredden og kvaliteten av matprodukter som produseres i Norge.

-Alle produsentene bidrar med noe helt spesielt, noe som fører til faglige vurderinger og diskusjoner blant dommerne. I løpet av tre dager med juryering endte juryen opp med 40 verdige finalister, sier Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid.

Flere av finalistene kommer fra Trøndelag. På Kilnes Gård på Hegra er de finalist i kategorien Årets Melkeprodukt med Fersk Gårdsmelk. Her blir dagsfersk melk forsiktig varmet opp til 72 grader for å ta knekken på eventuelle bakterier, og kjørt inn på en melkeautomat som står i Melkebua på gården. Der kan du fylle fersk gårdsmelk på glassflasker. Melka er ikke homogenisert, og fettinnholdet ligger på rundt 4 %.

Også finalist i Årets Melkeprodukt er Karamell-iskrem fra Reins Kloster. Isen er økologisk og basert på lokale råvarer. All is fra Reins Kloster har mindre luft enn is fra butikken, så her er det mye volum og mye smak.

Hoppy Fairytale er finalist i kategorien Årets Øl, og er laget av Hogna Brygg.
Det er en trøndersk pale ale, med Fairytale malt fra Bonsak gårdsmalteri på Skogn. På Hogna sier de at ‘tropiske humler surrer rundt fersk bakst med sprø lysebrun skorpe, summertime!’

Hitramat har to produkter som er finalister i kategorien Årets Sjømat, både Krabbeklør, gigant, og Fylt Krabbeskjell.
HitraMat finner du på Hitra Fiskerihavn, og her ligger det største fangstområdet for taskekrabbe i Norge. Her er det ren luft og rent sjøvann og ypperlige forhold for krabbe av høy kvalitet.

Finalist i Årets Sjømat Foredlet, er Gravet Laks fra Garnviks Røkeri. Bedriften ligger på Frøya, ei øy nær det trønderske havgapet, og her foredles fisk av høy kvalitet. Laksen blir røkt av en egenkomponert flisblanding av bøk og gran.  Til slutt tilsettes den einer, noe som gir en unik  og god røyksmak av fisken. Fisk fra Garnviks Røkeri har vunnet Årets Sjømatprodukt under Trøndersk Matfestival tre ganger.

Den trønderske finalisten i kategorien Årets Bakst er Fermentert Frøknekk fra Lykkemat i Selbu. Dette er basert på en surdeigsstarter og økologiske urkorn, og er ristet, sprø og porøs. Den ble kåret til Årets Nykommer ved Trøndersk Matfestival 2020.


Fermentert Frøknekk fra Lykkemat er basert på Gry Hammer sin surdeigsstarter og er finalist i Det Norske Måltid. Foto: Mai Løvaas

Da er det bare å krysse fingre for våre trønderske produsent-venner, finalen i Det Norske Måltid går av staben 5.februar 2021.

Fakta om Det Norske Måltid 2020
     •    Den mest prestisjefylte kåringen av mat- og drikkeprodukter i Norge
     •    Støttes av Regjeringen som et av tre nasjonale omdømmetiltak
     •    Delfinalene ble arrangert 15-17.september på Code Restaurant i Oslo
     •    104 produkter fra hele landet ble vurdert, 40 produkter gikk videre til finalen
     •    Finalen i Det Norske Måltid finner sted i Stavanger fredag 5. februar 2021

Aktuelt