Krabbekl%c3%b8r,%20Hitramat.png (1)
Opplevelser | 15.11.21

De trønderske finalistene i Det Norske Måltid 2021

Matregionen Trøndelag stiller sterkt blant de 39 finalistene til Det Norsk Måltid, og mange av produktene har fått prisdryss allerede.

Det Norske Måltid er en prestisjefylt kåring av mat- og drikkeprodukter i Norge.  Det støttes av Regjeringen fra 2020, som et av tre nasjonale omdømmetiltak. Det var delfinale i september på Britannia Hotel, og derfra gikk 39 produkter fra hele landet videre til finalen. 
Kåringen vil skje i Stavanger 3.februar. Her er det mange julegavetips å velge i!

Krabbeklør, gigant, Hitramat

Krabbe fra Hitra er en delikatesse, og HitraMat er finalist med Krabbeklør, gigant, i kategorien Årets Sjømat.

- For oss er det selvsagt veldig morsomt å være finalist i Det Norske Måltid, det er vel tredje året på rad vi er med i finalen med et eller flere av våre produkter, og i år håper vi selvsagt at vi går helt til topps! sier Erlend Setrom Christiansen, salgs- og markedssjef i Hitramat.

Taskekrabben er utbredt fra Troms i nord til Egeerhavet og Marokkos kyst i sør. Ved Hitra på Trøndelagskysten møter Golfstrømmen fra sør den kalde sjøen fra nord i Barentshavet. Dette medfører spesielle havstrømmer som gir optimale temperaturer og perfekte levevilkår for Hitrakrabben.

Hitrakrabbens kvalitet har brakt den ikke bare til hele Norge, den eksporteres også langt utover Norges grenser. Et av de landene det eksporteres mest krabbe til er Frankrike. Av en fransk kunde som har handlet krabbe hos dem i 20 år beskrives krabbeklørne som ‘créme de la créme.’

Hitra Blå, Hitra Gårdsmat

Hitra Gårdsmat er finalist i kategorien Årets Ost, med ostene Blå og Ung Grotteost. De vant Årets Produkt på Trøndersk Matfestival i år med osten Hitra Blå, og nylig fikk de tre NM-gull for Hitra Blå, Ung Grotteost og Kongeost. Hitra Blå er en sterk blåmuggost med syrlig smak, hvor blåmuggen er modnet fra rug.

Ung Grotteost, Hitra Gårdsmat

Dette er en mild og smidig ost som er modnet i et underjordisk lager med natursteinsvegger og buet teglsteinstak. Den pusses og snues en gang i uka, og selges fra den er 6 uker gammel.

Mona Nynes ved Hitra Gårdsmat har fått priser og medaljer fra mange hold for ostene sine. Her har hun vunnet Årets Produkt for Hitra Blå på under åpningen av Trøndersk Matfestival på Britannia Hotel. Til venstre Mikael Forselius, direktør Britannia Hotel, og helt til høyre Brit Melting, festivalsjef Trøndersk Matfestival. Foto: Ole Ekker

Tindved, Trondheim Sjokolade

I kategorien Årets Søtsak er to av tre finalister trønderske bedrifter. Den ene er Trondheim Sjokolade, med konfektsjokoladen Tindved. Den er dekket i et skall av hvit sjokolade og smaker friskt og syrlig av tindved. Tindved er et ‘erke-trøndersk’ bær, for den vokser nesten ikke i andre deler av landet. Smak av tindved er smak av Trøndelag.

Små marengsbunner fra Røros, Galåvolden Gård

Fra Galåvolden Gård på Røros har vi den andre finalisten på søtt, det er Små marengsbunner fra Røros.

Galåvolden Gård har i en årrekke levert både egg og meieriprodukter til trønderske bedrifter, og laget sine egne produkter de har vunnet priser for. Marengsbunner er også bærekraftig kost, da de blir laget på eggehviter som ellers ville blitt matsvinn. Så da kan man altså spise marengsbunner med god samvittighet!

RørosIs Fløteis, Galåvolden Gård

Galåvolden Gård er også finalist i en annen kategori; Årets Meieriprodukt. RørosIs Fløteis med multer er laget på multer fra myrene på Røros og fersk fløte fra gården.

Økologisk Røros Yoghurt Blåbær, Rørosmeieriet

I kategorien Årets Meieriprodukt er også en annen matprodusent på Røros kåret: Rørosmeieriet med Økologisk Røros Yoghurt Blåbær. Det er en yoghurt laget på økologisk melk med Rørosmeieriets egen tettekultur full av aktive og sunne melkesyrebakterier. Den har lite tilsatt sukker, men smaker søtt av blåbær.

Røros Knekks, Rørosbakern

På Årets Bakst har Trøndelag to av tre finalister, det er Rørosbakern med Røros Knekks spelt og havsalt. Knekks er for den som er glad i både knekkebrød og kjeks, da det er en kombinasjon av begge.

Havremarvkjeks, Lykkemat

Fra Selbu og Lykkemat får vi Havremarvkjeks, det er en tradisjonskjeks bakt på hel norsk svarthavre, norsk spelt, Rørosmelk og Rørossmør. Gründer Mia Sollihaug har vært finalist tidligere, og har blant annet vunnet Årets Produkt på Trøndersk Matfestival.

Røkt ørret, Garnvik Røkeri

Fra havgapet på Trøndelagskysten og øya Frøya er Garnviks Røkeri finalist med hele to produkter i kategorien Årets sjømat foredlet, både Gravet Laks og RøktØrret. På Garnviks Røkeri blir fisken røkt på en egenkomponert flisblanding av bøk og gran, med einer tilsatt til slutt. Garnviks Røkeri har også tidligere vunnet Årets Produkt under Trøndersk Matfestival.

Gravet laks, Garnvik Røkeri

Aktuelt